Alles over overstappen van energieleverancier
Zo makkelijk is het wisselen van energieleverancier
Van grote energiereuzen tot kleine energieleveranciers waar je nog nooit van gehoord hebt, de keuze is reuze. Heb je een bijna aflopend vast contract of een variabel energiecontract? Dan loont overstappen bijna altijd. We leggen je uit waarom, wanneer en hoe je kunt overstappen van energieleverancier.
Waarom overstappen van energieleverancier?
Er zijn in Nederland meer dan vijftig energieleveranciers, er is dus nogal wat keuze. Zeker als je bedenkt dat sommige energiemaatschappijen verschillende soorten energiecontracten aanbieden én je voor zowel stroom als voor gas afzonderlijke leveranciers kunt kiezen. Maar waarom zou je eigenlijk overstappen? Daar zijn drie goede redenen voor!
Stroom- en gastarieven
De belangrijkste reden om over te stappen zijn de energietarieven. Die kunnen bij de ene leverancier hoger zijn dan bij de andere. Bij ANWB Energie heb je tarieven op basis van de inkoopprijs. Die zijn afhankelijk van vraag en aanbod (van zon- en windenergie met name) en waren de afgelopen 5 jaar 80 procent van de tijd goedkoper dan vast of variabel.
Loyaliteitsbonus of cashback (voorheen de welkomstkorting)
Bij veel energiecontracten met een vaste looptijd krijg je aan het einde van de looptijd een korting of cashback. Zo’n cashback of korting krijg je maar één keer, dus als je langer klant blijft dan ga je onder aan de streep eigenlijk altijd meer betalen. Overigens doen we bij ANWB Energie niet aan zulke kortingen die stiekem vooral bedoelt zijn als verdienmodel, maar betaalt elke klant de eerlijke prijs voor energie. Of je nu 2 maanden of 2 jaar klant bent. Wel zo eerlijk toch?
Klanttevredenheid
Energie leveren is de belangrijkste taak van een energieleverancier, maar daar houdt het niet bij op. Hoe klantvriendelijk of benaderbaar is je leverancier als je vragen hebt of iets niet helemaal goed gaat? Kies je voor ANWB Energie, dan kies je voor een energieleverancier met een hoge klanttevredenheid (lees hier onze 3000+ Trustpilot reviews) en de marktleider op het gebied van dynamische energiecontracten.
Hoe werkt overstappen naar een andere energieleverancier?
Van energieleverancier wisselen is eenvoudig: in Nederland hebben we een mooi systeem waarbij je nieuwe leverancier je oude contract kan opzeggen. Je nieuwe energieleverancier heeft echter geen inzicht in de looptijd van je contract of bij welke energieleverancier je een energiecontract hebt. Er gaat simpelweg een seintje naar het Centraal Aansluitregister, dat vervolgens je oude leverancier op de hoogte stelt. Alleen als je gaat verhuizen, dan moet je zelf je oude energieleverancier opzeggen.
Waar je goed op moet letten bij het overstappen van energieleverancier
Het is dus heel makkelijk om over te stappen naar een andere energieleverancier, maar je moet wel zelf goed opletten wat de looptijd van je huidige contract is. Bij een dynamisch of variabel contract kun je meestal maandelijks opzeggen, bij een vast contract krijg je te maken met een opzegboete als je voor het einde van je looptijd het contract opzegt. Ook krijg je vaak je loyaliteitskorting (voorheen de welkomstbonus) niet uitbetaalt als je voortijdig overstapt van energieleverancier.
Kortom, kies de startdatum van je nieuwe energiecontract zorgvuldig, omdat dit ook de datum is waarop je contract met je huidige energieleverancier beëindigt wordt.
Overstappen naar ANWB Energie
ANWB Energie biedt een dynamisch energiecontract aan, waarbij de stroomprijs per uur en de gasprijs per dag varieert op basis van de inkoopprijzen op de energiemarkt. Met ons dynamische energiecontract ben je 80% van de tijd goedkoper uit dan met een vast- of variabel contract.