Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een auto delen, hoe werkt dat?

De meeste auto’s in Nederland staan het grootste deel van de tijd stil. Een auto delen is dus helemaal geen gek idee! Deel jouw eigen auto met mensen in je buurt, of maak juist gebruik van een beschikbare deelauto via een platform. Daarmee help je het aantal auto’s terugdringen en draag je bij aan een schoner milieu. Benieuwd hoe een auto delen precies werkt? We leggen het uit.

Je eigen auto delen

Als de wegenbelasting is betaald, en de auto technisch in orde, verzekerd en apk-gekeurd is, is je auto geschikt als deelauto. Dat werkt als volgt.

Wat moet je regelen?

Een autodeelconstructie kun je zelf opzetten. Bij de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik kun je terecht voor onder meer een voorbeeldcontract en een zogenoemde autodeelverzekering. Zo’n verzekering heb je nodig, zodat je auto ook verzekerd is als huurders erin rijden en je no-claim beschermd is. Je moet dan nog steeds toestemming hebben van je eigen verzekeraar – dus even checken of die autodelen toestaat. Die toestemming heb je ook nodig als je je auto deelt via een bemiddelaar als SnappCar, ook al is je auto daar automatisch allrisk verzekerd. Met de ANWB Autoverzekering heb je onze toestemming om jouw auto uit te lenen via SnappCar.

Jij bepaalt wanneer en aan wie

Als je je auto beschikbaar stelt om te delen, bepaal je zelf wanneer en door wie je auto gebruikt kan worden. Als iemand je auto wil lenen, krijg je een e-mail of sms. Je kunt het verzoek dus altijd weigeren. 

Sleuteloverdracht

Ga je akkoord, dan wacht je tot de huurder is gearriveerd en draag je de autosleutel over. Je auto delen kan ook zonder persoonlijke sleuteloverdracht met een keyless technologie. SnappCar biedt dit als optie. De verdiensten worden achteraf op je bankrekening gestort.

De prijs bepalen

Als particuliere autoverhuurder bepaal je zelf de prijs. Vaak is dit een combinatie van een uur- of dagprijs, een kilometerprijs en een prijs voor brandstof per kilometer. Voor een grote verhuisbus of nieuwe cabriolet kan je meer vragen dan voor een kleine gezinsauto, maar prijs jezelf niet uit de markt.

Je auto delen: dit kost het

Let op: je auto delen brengt geld op, maar je maakt ook kosten. Die bestaan uit een bijdrage voor transactie- of administratiekosten, servicekosten en de autodeel verzekering. Deze kosten liggen tussen de €2,50 en €15,- per keer dat je je auto verhuurt.

Inkomsten en belasting

Afhankelijk van je eigen situatie, kan het uitlenen van je auto gevolgen hebben voor de inkomstenbelasting. Zolang er sprake is van incidentele verhuur, ziet de belastingdienst je niet als ondernemer. Raadpleeg je belastingadviseur of kijk op de website van de Belastingdienst voor meer informatie.

Voor- en nadelen van je auto delen

Zoals alles in het leven, heeft ook het delen van een auto voor- en nadelen. We zetten ze op een rij.

Voordelen:

  • Je krijgt extra inkomsten
  • Je auto wordt optimaal gebruikt
  • Je helpt een ander en doet misschien leuke contacten op
  • Je draagt bij aan een beter milieu
  • Je bestrijdt de overbelasting van het wegennet
  • Veel deelplatformen bieden verzekeringen aan. Controleer of dit een WA of All-risk verzekering is en wie het eigen risico betaalt

Nadelen:

  • Je hebt niet altijd de beschikking over je eigen auto, maar wel altijd invloed op wanneer je de auto deelt
  • Hoewel kosten vergoed worden, loop je kans dat je auto vies of met schade wordt afgeleverd
  • Je eigen verzekering dekt meestal geen schade bij commerciële autoverhuur. Raadpleeg hiervoor je verzekeraar

Een deelauto met de buurt

Ben je enthousiast over de deelauto, maar wil je alleen delen met bekenden? Ook dat kan tegenwoordig. Door een auto aan te kopen als coöperatie en de verzekering, autobelastingen en kosten voor onderhoud in dit samenwerkingsverband te delen, kun je met een groep bekenden een auto delen.

Het oprichten van een coöporatie en het maken van goede afspraken over de vergoedingen voor het gebruik vergt wel wat tijd en aandacht. Er zijn meerdere partijen die je hierbij kunnen helpen. Sommige partijen, zoals DEEL, helpen bij het oprichten van een coöporatie en het maken van de nodige afspraken. Andere partijen zoals Onze Auto hebben alles voorbereid en werken met een abonnement met maandelijks rijtegoed. Daarnaast zijn er tal van lokale initiatieven waarbij je kunt aansluiten.

Af en toe je auto uitlenen?

Wil je jouw auto alleen af en toe uitlenen aan bijvoorbeeld vrienden en familie? Als jij de hoofdbestuurder van de auto blijft en je hem niet vaak uitleent, is het niet altijd nodig om een autodeelconstructie op te zetten. Het blijft wel handig om wat afspraken te maken met degene aan wie je jouw auto uitleent. Zoals over wie de kosten betaalt bij schade. Lees meer over auto's uitlenen en hoe dit zit met je autoverzekering.

Een deelauto huren

Heb je geen auto of even een extra auto nodig voor een verhuizing of vakantie, dan is een deelauto huren wellicht een optie. Van iemand in de buurt, via Snappcar bijvoorbeeld, of via bedrijven met eigen wagenparken, zoals Greenwheels, MyWheels of ShareNow. Een deelauto huur je al vanaf een paar tientjes per dag, plus een tarief per gereden kilometer. 

Als huurder heb je naar de verzekering geen omkijken, maar je hebt wel een fors eigen risico, dat onder andere afhangt van je leeftijd en de waarde van de deelauto. Je kunt het eigen risico vaak verlagen door een vast bedrag te betalen bovenop het dagtarief.

Voor- en nadelen van een deelauto huren

Dit zijn de voor- en nadelen van het huren van een deelauto.

Voordelen:

  • Je hebt geen kosten voor de aanschaf, onderhoud en reparatie van een eigen auto
  • Je betaalt geen wegenbelasting en autoverzekering
  • Voor elke gelegenheid een geschikte auto
  • Geen zorg om verzekering, deze biedt het deelautoplatform aan

Nadelen:

  • De auto staat niet in de eigen garage of straat
  • Reserveren is verplicht
  • Je bouwt geen schadevrije jaren op bij je verzekering

Liever geen deelauto?

Vind je een deelauto huren toch niet zo'n fijn idee? Andere opties zijn een auto huren, of een tijdelijk autoabonnement afsluiten. Dit kan beide via de ANWB.

Speciaal voor jou geselecteerd

Vanaf294,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.