Zo bereken je de afschrijving van je auto
Het hebben van een auto kost geld. Dat gaat verder dan alleen brandstof, verzekering en onderhoud. Iets waar veel mensen niet bij stilstaan zijn de kosten voor de afschrijving van je auto. Dat is de waardevermindering door de jaren heen. Hoe bereken je dit en wat houdt afschrijving precies in? We leggen het uit.
Afschrijving van je auto berekenen
Heb je een nieuwe auto op het oog of wil je je huidige auto verkopen? Dan is het handig om te weten hoe je de jaarlijkse afschrijving van je auto kunt berekenen. Zo weet jij precies hoe je kunt bepalen hoeveel jouw auto elk jaar aan waarde verliest.
Het berekenen van de afschrijving van een auto is afhankelijk van veel factoren. Daarom is het best lastig te berekenen. De makkelijkste manier om dit te doen is met behulp van de ANWB Autokostentool. Vul deze in en je krijgt een compleet overzicht van je autokosten, inclusief de afschrijving per jaar.
Hoe werkt de ANWB Autokostentool?
Met deze ANWB Autokostentool maak je een voorcalculatie van de te verwachten totale autokosten, vanaf aanschaf. Ook handig voor de jaarlijkse belastingaangifte bijvoorbeeld. De tool rekent vanaf de (ingevoerde) aanschafdatum, op basis van de ingevoerde (te verwachten) gebruiksduur en jaarkilometrage.
De totale autokosten bestaan uit vaste en variabele afschrijving, motorrijtuigenbelasting, verzekering, een post diversen zoals een lidmaatschap Wegenwacht. En de kosten voor reparaties, onderhoud en banden. Zo zie je snel in een helder overzicht wat je werkelijke autokosten zijn.
Wat is afschrijving?
Ze zeggen wel eens dat je auto al minder waard is geworden op het moment dat je er vanaf de dealer mee naar huis rijdt. En dat is in principe ook zo. De afschrijving van een auto is de waardevermindering die een auto ondergaat na verloop van tijd. Hoe ouder de auto, hoe minder waard de auto wordt. Klinkt logisch, toch?
De afschrijving is een van de grootste kostenposten van het bezitten van een auto, naast brandstof, verzekering en onderhoud. Maar waar is de afschrijving uit opgebouwd? Er zijn drie belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden:
- Aanschafwaarde: dit is de prijs die je betaalt bij de aankoop van de auto, inclusief belastingen en eventuele accessoires.
- Verwachte gebruiksduur: dit is de periode waarin je verwacht de auto te gebruiken voordat hij aan het einde van zijn levensduur is. Voor auto's wordt dit vaak geschat op basis van jaren of gereden kilometers.
- Restwaarde: dit is de waarde van de auto aan het eind van de gebruiksduur, dus wat krijg je er voor terug als je hem inruilt of verkoopt.
Welke factoren beïnvloeden de afschrijving van een auto per jaar?
Er zijn verschillende factoren die de afschrijving van je auto beïnvloeden. Om te beginnen splitsen wij (de ANWB) de afschrijving in een vaste afschrijving en een variabele afschrijving. De vaste afschrijving is daarbij de waardevermindering door alleen het ouder worden. De variabele afschrijving is de waardevermindering door de hogere kilometerstand.
Ter illustratie: als je een auto koopt en er helemaal niet mee rijdt, wordt deze toch minder waard. Er is geen sprake van variabele afschrijving, maar je vaste afschrijving loopt wel. Stel dat je in één week 15.000 kilometer zou rijden. Dan is je vaste afschrijving verwaarloosbaar, maar je auto is wel minder waard. Er staat namelijk ineens 15.000 kilometer meer op de teller. De waardevermindering door die extra 15.000 kilometer is dan je variabele afschrijving.
Ook de volgende factoren hebben invloed op de afschrijving van een auto per jaar:
- Leeftijd: nieuwe auto's verliezen in de eerste paar jaar vaak het snelst hun waarde. Dan stabiliseert de afschrijving meestal, maar blijft de waarde jaarlijks verder dalen.
- Kilometerstand: hoe meer kilometers een auto heeft gereden, hoe lager de waarde. Bij een hoge kilometerstand wordt vaak gedacht aan slijtage en een kortere levensduur. Wat de waarde vermindert door hogere (te verwachten) kosten voor reparaties en onderhoud.
- Merk en model: sommige merken en modellen behouden hun waarde beter dan andere. Auto's met een goede (lees betrouwbare) reputatie schrijven vaak minder af. Deze zijn tweedehands erg gewild.
- Onderhoud: een auto met achterstallig onderhoud of met 'werk' (benodigde reparaties of schadeherstel) is minder waard. We zien dat dit verschil (wel / geen werk) in waarde de laatste tijd groter wordt. Er zijn namelijk lange wachtlijsten voor reparaties en schadeherstel. Handelaren die op een auto bieden willen deze juist zo snel mogelijk weer kunnen verkopen. Ze bieden lager als er veel werk en tijd nodig is voordat de auto weer doorverkocht kan worden.
Het kennen van de afschrijving van je auto is dus niet alleen handig om je financiën op orde te houden. Als je weet hoe snel je auto in waarde vermindert, schat je beter in wat een goed moment is om je auto te verkopen of in te ruilen. Zo voorkom je dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.
Deel deze pagina