Een autostoeltje met Isofix: dit moet je weten
Vijf vragen over Isofix beantwoord
Steeds vaker zijn autostoeltjes uitgerust met Isofix. Een goede ontwikkeling, want hierdoor neemt het risico op onjuiste bevestiging van het stoeltje af. Maar wat is Isofix precies en hoe gebruik je het?
1. Wat is Isofix?
1. grijphaken 2. geleidehuls 3. bevestigingsbeugel
Isofix is een systeem voor de bevestiging van een autostoeltjes in auto’s. In de auto bevinden zich de Isofix bevestigingsbeugels. Deze kun je vinden tussen de rugleuning en de zitting van de achterbank. De beugels zijn verbonden met de carrosserie van de auto. Bij sommige auto’s heeft de passagiersstoel ook Isofix. Het Isofix autostoeltje zelf is voorzien van twee grijphaken die je eenvoudig vastklikt aan de Isofix-bevestigingsbeugels.
2. Gewoon maar een Isofix zitje kopen dus?
Pas wel op, want niet iedere Isofix autostoel is vanzelf goed. Net als bij de ‘normale’ autostoeltjes is het daarom van groot belang om je voor de koop goed in te lezen. Zeker weten dat je een goed autostoeltje koopt? De ANWB heeft ruim 400 voor je getest.
3. Kunnen Isofix autostoeltjes in alle auto’s met Isofix gebruikt worden?
Nee. Er zijn universele en semi-universele autostoeltjes. Universele stoeltjes passen in elke auto, semi-universele zitjes mag je alleen gebruiken in de daarvoor vrijgegeven auto's. In de gebruiksaanwijzing van het autostoeltje of op de website van de fabrikant kun je zien voor welke auto’s het zitje geschikt is.
Een universeel Isofix autostoeltje heeft naast de twee Isofix-haken een derde bevestigingspunt bovenop het stoeltje voor een extra gordel. Dit is de zogenaamde ‘top tether’ en dit kan op verschillende plekken in de auto zitten. Door middel van de extra gordel zet je de bovenkant van het zitje vast aan de auto. Het autostoeltje kan nu tijdens een frontale botsing niet meer voorover kiepen, wat een grotere belasting op het lichaam voorkomt. Een universeel stoeltje mag alleen gebruikt worden in een auto die voorzien is van Isofix en een top tether bevestigingspunt.
Een andere manier om het voorover kiepen tegen te gaan, is een extra steunpoot aan het zitje, die steunt op de bodem van de auto. Deze autostoeltjes zijn niet geschikt voor elke auto en dus niet universeel. Er zijn bijvoorbeeld auto’s met een bagagecompartiment onder de vloer met een deksel erop. Tijdens een frontale botsing zou de steunpoot het deksel kapot kunnen duwen, waarna het autostoeltje alsnog voorover kiept.
4. Kunnen Isofix stoeltjes in auto’s zonder Isofix gebruikt worden?
Veel verkrijgbare Isofix autostoeltjes hebben naast een voertuigspecifieke goedkeuring ook een universele goedkeuring voor bevestiging met autogordels. Hiermee is het mogelijk het stoeltje in bijvoorbeeld de tweede auto of de auto van opa en oma met gordels te bevestigen. Hoe dit moet, staat in de bedieningshandleiding van het autostoeltje.
Maar let op: er zijn ook autostoeltjes die alleen met Isofix bevestigd kunnen worden. Dit geldt, met een enkele uitzondering, voor ‘i-Size’ goedgekeurde zitjes. Babystoeltjes die je op een i-Sizebasis klikt, kun je vaak ook zonder basis met de autogordel bevestigen. Daarnaast zijn er enkele zitjes met een ECE-R44 goedkeuring die niet met de gordel bevestigd kunnen worden, zoals de Chicco Oasys 1 Isofix en de Römer Trifix.
5. Welke auto heeft Isofix?
Nieuwe auto’s met meer dan één zitrij zijn uitgerust met het Isofix-systeem. Sinds november 2012 zijn Isofix-beugels en top tether bevestigingspunten verplicht bij modellen die nieuw op de markt verschijnen. Sinds november 2014 is dit verplicht bij alle nieuw verkochte auto’s.
De Isofix bevestigingspunten zijn meestal niet op alle zitplaatsen aanwezig. Ze zitten vaak op de buitenste zitplaatsen van de achterbank en in mindere mate op de passagiersstoel voor in de auto.
Bij voornamelijk oudere auto’s is het niet altijd goed zichtbaar of een auto Isofix heeft, doordat de bevestigingspunten verstopt kunnen zitten tussen rugleuning en zitting. Tegenwoordig zijn de Isofix-punten goed zichtbaar gemarkeerd. Oudere auto’s van voor 2014 met Isofix hebben vaak geen top tether bevestigingspunt. Soms is het mogelijk Isofix achteraf in te bouwen, raadpleeg hiervoor je dealer.