Auto uitlijnen: hoe werkt dat?
Een goed uitgelijnde auto zorgt ervoor dat je auto strak op de weg ligt, je banden langer meegaan én dat je zuiniger rijdt. Maar wat houdt uitlijnen eigenlijk precies in? Wanneer laat je je auto uitlijnen? En wat kost het? Lees verder, hierna weet je alles.
Wat is het uitlijnen van een auto?
Uitlijnen van je auto klinkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Het betekent simpelweg dat de wielen van je auto precies in de juiste positie worden gezet zoals deze is opgegeven door de fabrikant. Dit zorgt ervoor dat je auto recht rijdt en niet naar één kant trekt.
Hoe gaat uitlijnen in zijn werk?
Bij de garage gebruiken ze speciale apparatuur om te meten of de wielen goed staan. Als ze zien dat de wielen niet helemaal in de juiste positie staan, stellen ze deze bij door de wielophanging en stuurdelen aan te passen. Zo zorgen ze ervoor dat alle wielen perfect parallel staan. Je auto rijdt soepeler, je banden slijten minder snel en je verbruikt minder brandstof.
Wanneer moet je een auto laten uitlijnen en waarom?
Hoe vaak je moet uitlijnen hangt af van de rijomstandigheden, je eigen rijstijl, de staat van onderhoud van je auto, slijtage en natuurlijk hoeveel kilometers je rijdt per jaar. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe vaker je banden moet vervangen en onderhoud uit laat voeren. Het zou goed zijn om de uitlijning van je auto na elke 20.000 kilometer of ieder jaar te controleren. Er zijn bepaalde omstandigheden waarbij het goed is om de auto tussentijds te laten uitlijnen.
1. Na het vervangen van banden of onderdelen van de wielophanging of stuurinrichting
Heb je nieuwe banden laten monteren? Of onderdelen zoals schokdempers, stuurkogels, of draagarmen laten vervangen? Dan kan de uitlijning veranderen. Het is dan verstandig om de auto te laten uitlijnen om ervoor te zorgen dat alles weer goed in balans is.
2. Als de auto naar één kant trekt
Trek je auto steeds naar links of rechts, terwijl je rechtdoor rijdt? Dan kan dat een teken zijn dat de wielen niet goed zijn uitgelijnd. Dit rijdt niet prettig en is daarnaast gevaarlijk. Zo moet je namelijk continu corrigeren om recht te blijven rijden.
3. Na het raken van een stoeprand of grote hobbel
Een harde klap tegen een stoeprand of het rijden door een diepe kuil kan de uitlijning van je wielen verstoren. Het is dan slim om de auto te laten controleren om te voorkomen dat er grotere problemen ontstaan.
4. Ongelijkmatige bandenslijtage
Als je ziet dat je banden ongelijkmatig slijten is dat vaak een teken van slechte uitlijning. Bijvoorbeeld wanneer de binnen- of buitenkant sneller slijt dan de rest van de band. Door de uitlijning te laten controleren, voorkom je dat je banden voortijdig vervangen moeten worden.
5. Na een ongeval
Als je auto betrokken is geweest bij een ongeval kan de uitlijning van je wielen uit balans zijn geraakt. Ook al is het zelfs maar een klein ongelukje. Het is dan verstandig om je auto te laten uitlijnen. Zo ben je er zeker van dat alles nog veilig en in orde is.
Waarom is uitlijnen belangrijk?
We noemden het al even eerder in dit artikel, maar een goede uitlijning zorgt ervoor dat je auto veilig, comfortabel en zuinig rijdt. Het voorkomt vroegtijdige slijtage van je banden, bespaart brandstof en zorgt ervoor dat je auto goed bestuurbaar blijft. En niet te vergeten: je verkleint de kans op ongelukken, omdat je in controle blijft over de rijrichting van je auto.
Wat kost een auto uitlijnen?
De kosten voor het uitlijnen van je banden kunnen variëren afhankelijk van het type auto en bij welke garage je het laat doen. Over het algemeen liggen de prijzen voor een standaard uitlijning tussen de € 70 en € 120 (inclusief arbeid).
Auto uitlijnen met ledenkorting
Wil je je auto laten uitlijnen? Als ANWB-lid kan dat met ledenvoordeel bij KwikFit.
Hoe lang duurt uitlijnen?
Vaak duurt het uitlijnen zelf gemiddeld zo’n dertig tot zestig minuten.
Kun je zelf je auto uitlijnen?
Nee, een auto uitlijnen moet je overlaten aan een professional. Het vereist specifieke kennis en speciale apparatuur om de wielen exact goed af te stellen.
Problemen met je auto? De Wegenwacht staat klaar
Ben je gestrand met autopech? Ook dan staat de Wegenwacht voor je klaar. Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.
Pechhulp in je woonplaats
Bij pechhulp denk je waarschijnlijk aan autopech onderweg. Maar wist je dat maar liefst 40% van de pechgevallen plaatsvindt in de eigen woonplaats? Denk bijvoorbeeld aan start- en accuproblemen.
Heb je al een Wegenwacht pakket en wil je ook geholpen worden bij pech in je woonplaats? Check dan of Woonplaats Service in je pakket zit.