Een lekke autoband repareren: kan dat?
Zelf een lekke autoband repareren als je langs de kant van de weg staat is soms de enige oplossing en soms juist onmogelijk. We leggen uit wat je in beide gevallen wel en niet moet doen.
Als je tijdens het rijden een lekke band hebt, merk je dat vrijwel direct in de besturing. Die voelt ‘raar’. De auto trekt naar één kant en vooral als het een voorband betreft gaat het sturen steeds zwaarder. Wat moet je nu doen?
Veiligheid voor alles!
- Zet de auto op een veilige plek. Sta je op de snelweg? Zet je de auto dan op de vluchtstrook met de voorwielen ingestuurd in de richting van de vangrail. Mocht hij dan om wat voor reden dan ook gaan rollen, dan rolt hij nooit de weg op. Plaats ook een gevarendriehoek op 30 meter achter je auto.
- Doe het gele veiligheidsvest altijd aan zodat je goed zichtbaar bent. Laat passagiers uitstappen en zorg dat ook zij een hesje dragen en achter de vangrail gaan staan.
- Controleer of een van de banden inderdaad lek is.
Check: heb je run-flat banden?
Run-flat banden zijn banden waarmee je ‘met een lekke band’ nog maximaal 80 kilometer op lage snelheid (niet harder dan 80 km/h) kunt doorrijden. Dat kan dus ook als er weinig of helemaal geen bandenspanning meer is. De auto zal bestuurbaar blijven. In het instructieboekje en op de zijkant van de band zie je of jij dit type band onder je auto hebt.
Voordeel is dat je dus niet gedwongen bent om op een gevaarlijke plek de band te verwisselen. Natuurlijk moet je de kapotte band wel zo snel mogelijk laten vervangen.
Zelf een lekke band repareren met een plakset
Steeds meer moderne auto’s hebben vanwege ruimte- en gewichtsbesparing geen reservewiel meer, maar een pomp en een ‘plakset’. Dit kun je gebruiken om zelf je lekke band te repareren. Lees de handleiding ervan en volg de stappen die worden opgegeven. Rij vervolgens rustig naar de dichtstbijzijnde garage. Zo'n noodreparatie is namelijk niet geschikt om honderden kilometers mee door te rijden.
Wat kost het om een band te laten repareren?
Een band professioneel laten repareren kost tussen de 35 en pakweg 60 euro, afhankelijk van de werkzaamheden. Dat is dan meestal inclusief (de)montage en balanceren. Je kan er voor naar de plaatselijke garage of de bandenspecialist. Het kan ook een goed moment zijn om de band te vervangen. Vervang dan wel ook de andere band aan dezelfde voor- of achteras, anders krijg je links en rechts een onregelmatige slijtage.
Hulp nodig? De Wegenwacht staat klaar
Lukt het niet om zelf je lekke band te repareren? Of sta je op een plek waar je dit niet veilig kunt doen? Meld dan jouw pechgeval en de Wegenwacht komt je zo snel mogelijk helpen.
Een prop in de band aanbrengen
De Wegenwacht zal in sommige gevallen een prop in de band aanbrengen op de plek waar het gat in de band is ontstaan. Bijvoorbeeld omdat je door een grote spijker of schroef bent gereden. Je moet dit herstel zien als een tijdelijke (nood)reparatie - je zal op korte termijn alsnog naar de garage moeten. Hier kan na demontage beoordeeld worden of reparatie nog mogelijk is, of dat de band vervangen moet worden.
Let op: zelf een prop in een lekke band aanbrengen raden we niet aan! Het is lastiger dan je denkt en vaak kun je zelf de band niet meer op de juiste spanning terugbrengen.
Heb je nog geen Wegenwacht pakket?
Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.
Pechhulp in je woonplaats
Bij pechhulp denk je waarschijnlijk aan autopech onderweg. Maar wist je dat maar liefst 40% van de pechgevallen plaatsvindt in de eigen woonplaats?
Heb je al een Wegenwacht pakket en wil je ook geholpen worden bij pech in je woonplaats? Check dan of Woonplaats Service in je pakket zit.