Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autobanden oppompen: hoe doe je dat eigenlijk?

Autoband oppompen: belangrijk voor gunstig verbruik en veilig weggedrag

De juiste hoeveelheid lucht in je band is belangrijk voor een veilig weggedrag. Maar het draagt ook aan een optimaal brandstofverbruik. Zo pomp je een autoband op.

Bandenspanning controleren

Het oppompen van je autobanden is nodig als er te weinig lucht zit in de autoband. Dat weet je door de bandenspanning te controleren. Is de bandenspanning te laag dan zul je de band in kwestie dus moeten oppompen.

Controleer de bandenspanning regelmatig, bijvoorbeeld één keer per maand. Je banden zullen langer meegaan en de auto rijdt veel fijner bij een juiste bandenspanning. In extreme gevallen (de bandenspanning is bijvoorbeeld lager dan anderhalve bar) kan een lage bandenspanning leiden tot een gevaarlijk weg- en stuurgedrag.

Moderne auto’s geven vaak op een display in het infotainmentscherm aan wat de bandenspanning van je banden is. Is die te laag dan zal het systeem je waarschuwen. Heb je zo’n systeem niet in de auto dan kun je voor een klein bedrag ook een bandenspanningsmeter kopen. Die druk je op het ventiel waarna je de spanning kunt aflezen op een display.

Autoband oppompen stappenplan

Stap 1 Wat is de juiste bandenspanning?

Zoek in het instructieboekje van de auto op hoeveel bar lucht er in de banden moet. Vaak ligt dat ergens tussen de 2.0 en 2,8 bar. Er is bovendien verschil tussen een zogeheten ‘comfortspanning’ en een ‘ecospanning’. Die laatste is wat hoger waardoor er minder rolweerstand is, maar het veercomfort ook wat meer ‘stoterig’ wordt. Vraag je dealer of garage wat dat betreft naar de aanbevolen bandendruk. Ook bij zware belasting – de auto is volgeladen met bagage en mensen of er hangt een caravan achter – kun je de bandenspanning wat verhogen.

Stap 2 Waar vind ik een pomp?

De meeste tankstations en/of wasstraten hebben een apparaat om je autoband op te pompen. Soms is het gebruik ervan gratis, soms kost het vijftig eurocent tot een euro. Je krijgt dan enkele minuten de tijd om de banden op te pompen.

Stap 3 Oppompen, zo doe je dat

Stel de pomp in op de druk die je in de band wil hebben. Hoeveel bar er in de band moet, staat in het instructieboekje, en bij de pomp hangt soms ook een kaart waarop de meest voorkomende automodellen staan met de bijbehorende bandendruk. Met de plus- en minknop stel je de juiste waarde in. Trek vervolgens de slag naar een van de banden en verwijder het ventieldopje van de autoband.

Als je vervolgens het uiteinde van de slang op het ventiel van de autoband drukt, zal het display op de pomp aangeven wat de druk is die op dat moment in de band zit. Is dat lager dan wat je hebt ingegeven, dan zal de pomp automatisch de band oppompen tot de gewenste druk. Je hoort dan een blazend geluid; er wordt lucht in de band gepompt.

Stap 4 Hoeveel bar in je autoband?

Is de band op de juiste druk dan stopt de pomp vanzelf. Je hoort dan piepjes ten teken dat de band op de juiste spanning is. Je kunt nu het ventieldopje weer op het ventiel draaien en de volgende band oppompen. Overigens is de bandenspanning vaak voor alle vier banden hetzelfde, maar er zijn uitzonderingen. Kijk dus goed in het instructieboekje hoeveel bar er in je autobanden moet.

Thuis autoband oppompen met compressor

Heb je een luchtcompressor dan kun je ook thuis je banden oppompen. Veel moderne auto’s hebben in plaats van een reservewiel een ruimte- en gewichtsbesparende reparatieset met een luchtcompressortje. Die werkt gewoon op de accu van de auto. De ANWB verkoopt luchtcompressors in de webwinkel.

Autoband oppompen met fietspomp

Geloof het of niet maar je kunt een autoband ook oppompen met een fietspomp. Het enige wat je nodig hebt is het juiste koppelstuk voor het ventiel. De banden van een mountainbike hebben vaak een autoventiel. Dus is het niet uitgesloten dat jouw fietspomp niet alleen met jouw mountainbikebanden overweg kan, maar ook met de banden van jouw auto. Het is wel handig als jouw fietspomp een drukmeter zodat je ziet hoeveel lucht je in de band pompt.