Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

All season banden: tips en regels

Eén band voor alle seizoenen wordt steeds populairder. Niet alleen in Nederland maar ook in de landen om ons heen en zelfs in Alpenlanden blijft het marktaandeel van all season banden maar groeien. We zien nu dan ook dat de producten veel sneller worden doorontwikkeld en er steeds nieuwe en verbeterde all season banden op de markt komen. Vroeger hadden we het al gauw over een compromis tussen zomer- en winterbanden, alsof het een ondergeschoven kindje was. Vandaag de dag zien we het op basis van onze meest recente tests toch echt wel als een volwaardige eigen categorie.

Wat zijn all season banden?

De eisen aan een band die het hele jaar door gebruikt kan worden zijn hoog, door de zeer uiteenlopende condities. Op zomervakantie met een zwaar beladen auto en 50OC asfalttemperatuur. In de herfst met heel veel water op de weg keihard remmen voor een file. In de winter met temperaturen onder nul en sneeuw en hagel op de weg. Vroeger begonnen de meeste bandenfabrikanten er niet eens aan, dit was onmogelijk met één band, je had winterbanden voor de winter en zomerbanden voor de zomer, klaar.

Maar door nieuwe materialen, nieuwe kennis en ervaring en blijvende ontwikkeling zie je nu dat fabrikanten er steeds beter in slagen een band te ontwikkelen die zowel zomerse en winterse eigenschappen op een veilige manier weet te combineren.  In onze jaarlijkse bandentests, waarin we zowel zomer- als winter- als all season bandentesten zien we de all season banden steeds beter worden.

Hoe herken je een all season band?

Aan het profiel van een band kan een kenner al zien met een zomer-, winter of all seasonband van doen te hebben. Bij de zomerband zie je vaak de het gladde profiel (voor goede grip) en de grote hoofdgroeven in langsrichting, voor waterafvoer. Bij winterbanden heb je een proefiel met lamellen, die golfjes die bij het rollen als het ware in sneeuw happen en zorgen voor grip op sneeuw. En de all season band is meestal een mengvorm met vaak nog wel iets van lamellen maar veel minder.

Verder staan op een all season band vaak een of meerdere symbolen:

  • Alpine- of sneeuwvloksymbool: dit symbool geeft aan dat een band over winterse eigenschappen beschikt. De eisen om het symbool op een band te mogen plaatsen zijn gelijk voor winter- en all seasonbanden. Als dit symbool op een band staat, weet je dat je in Duitsland en de Alpenlanden aan de wettelijke eisen voldoet. Én dat je kiest voor een band die voldoende veiligheid biedt bij winterse omstandigheden.
  • M+S symbool: dit staat voor Mud + Snow. Maar let op: het M+S-symbool kan ook op zomerbanden staan. Alléén M+S op banden zegt dus niets over de rijeigenschappen onder winterse omstandigheden. Let daar dus goed op bij het kopen van all season banden.

All season banden vs. zomer- en winterbanden

In onze bandentests hebben we gezien dat moderne all season banden steeds beter zijn geworden. Soms zitten ze op een enkel testonderdeel zelfs al op het niveau van de echte specialisten. Dat is wat we een goed niveau noemen, rapportcijfer 8. Maar als we alle testonderdelen in ogenschouw nemen:

  • rijeigenschappen en veiligheid (gedrag in noodsituaties) op droog wegdek.
  • Remmen op droog wegdek
  • rijeigenschappen en veiligheid op nat wegdek
  • remmen op nat wegdek
  • weerstand tegen aquaplaning
  • rijeigenschappen en veiligheid op sneeuw en op ijs
  • slijtvastheid, verbruik en geluid

Dan zou je kunnen zeggen dat als zomerbanden in de zomer een goed niveau (cijfer 8) halen, all season banden tot een voldoende niveau (cijfer 6) kunnen komen. Met op een enkel testonderdeel hier en daar zelfs een uitschieter naar 'goed'. Hetzelfde in de winter, winterbanden definiëren het haalbare niveau dat we goed noemen. All season banden in de winter komen dan tot een voldoende niveau. Dus de beste band onder alle omstandigheden ? Dat is een zomerband in de zomer én een winterband in de winter. Ben je bereid tekortkomingen op sommige testonderdelen voor lief te nemen. Dan zijn er goede all seasonbanden te koop waar je het hele jaar veilig mee kunt rijden.

Wat zijn de beste all season banden?

Als je aan nieuwe banden toe bent, kun je niet eerst even een proefrit maken. Daarom hebben wij dat voor je gedaan met onze all season bandentest. Hierin lees je welke all season banden goed en minder goed presteren. Vanaf eind juni 2025 publiceren we onze nieuwe all season bandentest.

Wat kosten all season banden?

All season banden kosten tussen de € 90 en € 150 per band. Houd er rekening mee dat all season banden sneller slijten dan een normale zomer- of winterband.

Ledenkorting bij KwikFit

Als ANWB-lid profiteer je bij KwikFit altijd van 20% ledenvoordeel op het wisselen van banden, de opslag van banden en/of velgen en het uitlijnen van je auto. Deze kortingen zijn alleen geldig op vertoon van je ANWB-ledenpas.

Bekijk het ledenvoordeel 

All season banden in Duitsland en Oostenrijk

In door Nederlanders veel bezochte landen als Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk ben je verplicht banden onder winterse omstandigheden banden met winterse eigenschappen te gebruiken. Dit kunnen winterbanden of all season banden zijn, als ze maar voorzien zijn van het 3PMSF-symbool. Juist dit symbool is de definitie van een band met winterse eigenschappen. Let op: de regels per land rondom het gebruik van all season banden verschillen.

Om als fabrikant het symbool te mogen gebruiken, moet er een officiële remtest zijn gedaan op sneeuw. Het symbool zelf geeft slechts minimale eisen op sneeuw weer. 

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

Wat je pech ook is, met de Wegenwacht is de beste pechhulp altijd dichtbij.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop nu
Winterhulpjes voor de auto 

Van anti-ijsdeken en ruitenontdooier tot acculader, starthulp en sneeuwkettingen! Is jouw auto al winterklaar?

Winterbandentest 

Welke winterbanden scoren goed en welke slecht? Lees het in de jaarlijkse ANWB-test.