Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden en sneeuwkettingen in België

Staat er deze winter een tripje naar België op de planning? Of rijd je er op doorreis doorheen, bijvoorbeeld omdat je op wintersport gaat? Dan is het belangrijk dat je weet wat de regels rondom winterbanden en sneeuwkettingen in België zijn. We zetten het voor je op een rij.

Zijn winterbanden in België verplicht?

Nee, winterbanden zijn in België niet verplicht, maar wel aan te raden bij winterse omstandigheden. Zeker in bergachtige streken, zoals de Belgische Ardennen en de Belgische Eiffel.

Regels winterbanden in België

  • Winterbanden moeten wettelijk een profieldiepte hebben van ten minste 1,6 mm, maar een minimum van 4 mm wordt aangeraden.
  • Je bent verplicht twee identieke banden op dezelfde as te plaatsen, zowel voor als achter.
  • Winterbanden met alleen de markering M+S die een snelheidsindex hebben die lager is dan de maximumsnelheid van de auto, zijn alleen toegestaan van 1 oktober t/m 30 april en dus niet in de zomer. 
  • Bij auto's op banden met een lagere snelheidsindex dan de maximumsnelheid van de auto, moet binnen het gezichtsveld van de bestuurder een sticker worden aangebracht met daarop de maximumsnelheid van deze banden. In veel modernere auto's kun je in plaats daarvan ook in de boordcomputer opgeven dat je op winterbanden met een lagere snelheidsindex rijdt. Er wordt dan een melding weergegeven om je eraan te herinneren dat voor jou een lagere maximumsnelheid geldt.

ANWB adviseert je om een goed geteste winterband of all-seasonband te gebruiken. Voor gebruik in de bergen en bij zwaardere winterse omstandigheden adviseren wij een goed geteste 'echte' winterband. In deze omstandigheden biedt zelfs een goed geteste all-seasonband met sneeuwvloksymbool (3PMSF) vaak onvoldoende grip en veiligheid. 

Best geteste winterbanden 

Wanneer gebruik je sneeuwkettingen?

Het gebruik van sneeuwkettingen (ook spike-spiders) is alleen toegestaan als de wegen zijn bedekt met sneeuw of ijs. Sneeuwkettingen zijn er in verschillende soorten en maten. Ga je sneeuwkettingen kopen, zorg dan dat je de juiste maat en variant kiest. Oefen van tevoren ook een keer met omleggen.

Bestel sneeuwkettingen bij ANWB 

Gebruik van spijkerbanden

Spijkerbanden zijn verboden in België, tenzij de Minister van Verkeerswezen van België bij uitzondering het gebruik ervan bij winters weer toestaat. In dat geval gelden voor het gebruik een aantal voorwaarden: 

  • Het gebruik van spijkerbanden is alleen toegestaan van 1 november t/m 31 maart voor voertuigen met een toegestane maximummassa van niet meer dan 3500 kg. Deze limiet geldt niet voor bussen en minibussen.
  • Als spijkerbanden worden gebruikt, moeten deze worden aangebracht op alle wielen en op die van een eventuele aanhanger, tenzij deze aanhanger minder dan 500 kg weegt.
  • Op autowegen en autosnelwegen mag met spijkerbanden niet sneller dan 90 km/h worden gereden en op andere wegen niet sneller dan 60 km/h.
  • Voor Belgische auto's met spijkerbanden is een reflecterend bord met de tekst 60 achter op de auto verplicht. Voor Nederlandse auto's met spijkerbanden geldt dat niet.

Verkeersregels + reisvoorbereiding België

Wat moet verplicht mee in de auto naar België? Wat is de maximum snelheid met een caravan of zware camper? Meer info over de regels voor eten achter het stuur? Kortom: ga goed voorbereid op reis naar België.

Alle verkeersregels in België 

Winterartikelen online bestellen

Van autohoes tegen de vorst en startkabels tot ijskrabbers en wegrijhulp. Alle winterse autoartikelen bestel je eenvoudig en snel online in de ANWB Webwinkel.  Bekijk alle winterartikelen in de webwinkel.

Plan je reis naar België

Van milieustickers tot de beste route uitstippelen: een goede voorbereiding is het halve werk. 

Plan je reis 

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

Wat je pech ook is, met de Wegenwacht is de beste pechhulp altijd dichtbij.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop nu
Winterhulpjes voor de auto 

Van anti-ijsdeken en ruitenontdooier tot acculader, starthulp en sneeuwkettingen! Is jouw auto al winterklaar?

Winterbandentest 

Welke winterbanden scoren goed en welke slecht? Lees het in de jaarlijkse ANWB-test.