Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden en sneeuwkettingen in Noorwegen

Wanneer zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht in Noorwegen?

Ga je deze winter op reis naar Noorwegen? Of rijd je er op doorreis doorheen? Dan is het belangrijk dat je weet wat de regels rondom winterbanden en sneeuwkettingen in Noorwegen zijn. We zetten het voor je op een rij.

Wanneer zijn winterbanden verplicht in Noorwegen?

Het gebruik van winterbanden in Noorwegen is voor personenvoertuigen met een toegestane maximummassa tot 3500 kg niet verplicht. Bestuurders hebben wel de plicht ervoor te zorgen dat hun auto bij winterse omstandigheden is voorzien van banden die voldoende grip hebben op het wegdek. Het wordt daarom sterk aangeraden om winterbanden (of spijkerbanden) te gebruiken op de Noorse wegen in het winterseizoen.

Regels voor winterbanden in Noorwegen

  • Als winterbanden worden gebruikt, moeten deze op alle wielen zijn gemonteerd.
  • De minimale profieldiepte voor alle banden is van 1 november t/m de eerste zondag na Pasen, 3 mm. Ook voor campers met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg (tot 7500 kg) geldt een minimale profieldiepte van 3 mm.
  • ANWB adviseert je om een goed geteste winterband of all-seasonband te gebruiken. Voor gebruik in de bergen en bij zwaardere winterse omstandigheden adviseren wij een goed geteste 'echte' winterband. In deze omstandigheden biedt zelfs een goed geteste all-seasonband met sneeuwvloksymbool (3PMSF) vaak onvoldoende grip en veiligheid.
  • Ben je op zoek naar winterbanden? Check dan de ANWB Winterbandentest.

Regels winterbanden voor zware voertuigen in Noorwegen

  • Voor voertuigen met een toegestane maximummassa van 3500 kg of meer, met uitzondering van campers tot 7500 kg, is het van 15 november t/m 31 maart verplicht om op winterbanden te rijden.
  • Dit moeten winterbanden zijn met een sneeuwvloksymbool (SPMSF) op ten minste de aangedreven as en de stuuras (op overige wielen mogen dit eventueel ook winterbanden met het M+S-symbool zijn).
  • De minimale profieldiepte voor winterbanden is 5 mm.
  • Ook is het voor dergelijke voertuigen verplicht in het winterseizoen sneeuwkettingen mee te nemen ongeacht de weersomstandigheden of de toestand van de weg. Let op: Bij de grens en in de grensgebieden kan worden gecontroleerd of er sneeuwkettingen in dergelijke voertuigen aanwezig zijn.
  • Voor zware campers met een toegestane maximummassa tot 7500 kg geldt wel de plicht om bij winterse omstandigheden te rijden op banden die voldoende grip hebben op het wegdek.

Wanneer zijn sneeuwkettingen verplicht in Noorwegen?

  • Verplicht bij winterse omstandigheden - Bestuurders zijn verplicht om sneeuwkettingen te monteren als ze met een auto over wegen willen rijden die met sneeuw of ijs zijn bedekt, tenzij ze op winterbanden rijden.
  • Het wordt daarom aangeraden buiten het zomerseizoen altijd sneeuwkettingen in de auto mee te nemen.
  • Let op: Van 1 november t/m de eerste zondag na Pasen geldt ook voor zomerbanden een minimale profieldiepte van 3 mm.
  • Alternatieven: in plaats van sneeuwkettingen mogen ook sneeuwsokken worden gebruikt.

Extreme omstandigheden

  • Bij hevige sneeuwval is het op sommige wegen (bergpassen) in Noorwegen alleen toegestaan om in een begeleid konvooi te rijden. Een dergelijk konvooi bestaat uit een reeks auto's die wordt voorafgegaan door een sneeuwruimer met achteraan een tweede hulpvoertuig. 
  • Om aan een konvooi te mogen deelnemen, moet je op banden met M+S-symbool rijden, voldoende brandstof in je tank hebben en warme kleding, winterschoenen en een zaklamp, sleepkabel en sneeuwschep bij je hebben. Ook wordt aangeraden eten en een thermosfles met een warme drank mee te nemen.
  • Tijdens het rijden in en konvooi moet je je alarmlichten en een eventuele mistlampen laten branden. 
  • Ook bij een wegversmalling door wegwerkzaamheden, in bijvoorbeeld een tunnel, wordt soms in konvooi gereden.
  • Sommige wegen worden in de winter 's nachts geheel afgesloten tijdens extreme weersomstandigheden.

Bestel sneeuwkettingen bij ANWB 

Regels voor spijkerbanden in Noorwegen

  • In Noorwegen zijn spijkerbanden toegestaan van 1 november t/m de 1e zondag na Pasen. Ook buiten deze periode zijn spijkerbanden toegestaan bij winterse omstandigheden of als de weg is bedekt met sneeuw of ijs. In de provincies Nordland, Troms en Finnmark mag je ze vanaf 16 oktober gebruiken. 
  • Als je spijkerbanden gebruikt monteer je ze verpicht op alle wielen van de auto en van je aanhangwagen.
  • Binnen de stadsgrenzen van Bergen, Oslo, Trondheim en Stavanger moet je luchtvervuilingsbelasting betalen als je op spijkerbanden rijdt (spijkerbanden schrapen over het asfalt waardoor er fijne stofdeeltjes ontstaan). Die belasting kun je betalen door een dag-, maand- of jaarsticker te kopen. De sticker is in alle vier de steden geldig. Zie oslo.kommune.no (Engels) voor meer informatie over deze belasting in Oslo.

Verkeersregels + reisvoorbereiding Noorwegen

Wat moet verplicht mee in de auto naar Noorwegen? Wat is de maximum snelheid met een caravan of zware camper? Wat zijn afwijkende verkeersregels? ? Kortom: bereid je reis naar Noorwegen goed voor.

Alle verkeersregels in Noorwegen 

Winterartikelen online bestellen

Van autohoes tegen de vorst en startkabels tot ijskrabbers en wegrijhulp. Alle winterse autoartikelen bestel je eenvoudig en snel online in de ANWB Webwinkel.  Bekijk alle winterartikelen in de webwinkel

Overige winteruitrusting

Kijk voor meer informatie over verplichte winteruitrusting in onze landeninformatie.

Bekijk alle winterartikelen hier 

De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk weer op weg te helpen. Sluit nu Wegenwacht af.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop nu
Winterhulpjes voor de auto 

Van anti-ijsdeken en ruitenontdooier tot acculader, starthulp en sneeuwkettingen! Is jouw auto al winterklaar?

Winterbandentest 

Welke winterbanden scoren goed en welke slecht? Lees het in de jaarlijkse ANWB-test.