LPG (autogas)
LPG staat voor liquified petroleum gas (vloeibaar gemaakt petroleum gas) en wordt ook wel autogas genoemd. Het is een mix van propaan en butaan, waar de meeste benzineauto’s met behulp van een LPG-installatie op kunnen lopen. LPG is de goedkoopste brandstof die je bij het tankstation kunt vinden.
LPG-installatie vaak achteraf ingebouwd, soms standaard
Meestal wordt een LPG-installatie achteraf ingebouwd in een benzineauto, al zijn er ook enkele modellen met een al in de fabriek geplaatste installatie.
- De auto wordt van een extra tank voorzien, tegenwoordig meestal onder de bagageruimte, op de plek waar je normaal het reservewiel vindt. Je auto kan vanaf dat moment rijden op LPG of op benzine. Je kiest tussen de twee met een druk op de knop op je dashboard.
- Een auto op LPG heeft een lagere CO2-uitstoot, de NOx-uitstoot ligt vaak net iets hoger dan die van een benzineauto.
- Niet elke benzine-auto werkt even goed op LPG, een inbouwspecialist kan je hierover adviseren.
Nadelen van LPG
- Je moet de installatie aanschaffen en laten inbouwen. Dit kost circa 1.500 tot 3.000 euro. Bij gebruikte auto's is het daarom voordeliger te zoeken naar een auto die al een LPG-installatie heeft.
- Daarnaast betaal je ook fors meer wegenbelasting...
- ...én verbruikt de auto circa 15 procent meer op gas dan op benzine.
- Voor schonere LPG G3-installaties is er een korting op de motorrijtuigenbelasting, maar betaal je onder aan de streep nog altijd aanzienlijk meer belasting dan voor dezelfde auto op benzine.
- Sommige parkeergarages zijn niet toegankelijk voor auto’s met een LPG-installatie.
Voordelen rijden op LPG
- LPG kost ruwweg de helft van een liter diesel en maar iets meer dan eenderde van een liter benzine.
- Wie veel rijdt kan daardoor al snel goedkoper uit zijn met een LPG-installatie.
- In tegenstelling tot diesels worden LPG-auto's niet geweerd in milieuzones.
- Je hebt een forse actieradius met een LPG-installatie, want als je gas op is kun je met een druk op de knop eenvoudig overschakelen op benzine en verder rijden.
- Vind je even geen tankstation dat LPG aanbiedt - bijvoorbeeld tijdens vakantie - dan heb je altijd nog de benzine tot je beschikking.
LPG in de prakijk
Lang niet alle tankstations in Nederland verkopen (nog) LPG. Het mag alleen worden aangeboden bij bemande pompstations en ook die bieden het niet allemaal aan. Daarnaast zit er veel verschil in de literprijzen, sommige stations zijn tot wel vijftig procent duurder dan de goedkoopste.
In het buitenland kan het nog lastiger zijn om LPG-pompen te vinden. Daarnaast maakt men in veel landen gebruik van een ander vulpistool. Zorg dat je de juiste LPG-verloopstukken bij je hebt als je op reis gaat.
Houd er ook rekening mee dat niet alle parkeergarages en tunnels toegankelijk zijn voor auto's met LPG-installatie. Zo mag een LPG-auto bijvoorbeeld niet mee op de autotrein van Frankrijk naar Groot-Britannië door de kanaaltunnel.
Goedkoop LPG tanken in de buurt
Met de ANWB Onderweg app kun je eenvoudig zien welke pompstations LPG verkopen en tegen welke literprijs. Niet alleen vind je dan de tankstations bij jou in de buurt maar in geheel Europa. Bovendien staat de actuele LPG-prijs erbij vermeld.