Alternatieve brandstoffen
Behalve fossiele brandstof zoals benzine, LPG en diesel zijn er alternatieve brandstoffen die het milieu minder belasten. Elektriciteit, waterstof, aardgas, biobrandstoffen en groengas zijn van die 'schone' brandstoffen. Ze zijn in Nederland gewoon verkrijgbaar, zij het dan in meer of mindere mate.
Elektrisch
Elektriciteit staat volop in de belangstelling. Daarom hebben we alle kennis op het gebied van elektrisch rijden en elektrische auto's bij elkaar gebracht.
Meer over elektrisch rijden
Waterstof
Waterstofauto’s hebben een zogeheten brandstofcel aan boord. In een notendop is dat een apparaat waarin een chemische reactie plaatsheeft tussen waterstof en zuurstof. Daarbij komt elektriciteit vrij die gebruikt wordt om een elektromotor aan te drijven. Waterstof wordt in de auto opgeslagen in waterstoftanks.
Waterstof is een interessante optie voor de toekomst, maar het zal zijn waarde nog moeten bewijzen. Het grootste voordeel van rijden op waterstof is dat het zeer milieuvriendelijk is. De uitstoot van een waterstofmotor is namelijk… water! Belangrijk is dat waterstof in de toekomst duurzaam wordt opgewekt. Nu is dat nog niet het geval, of het is als restproduct beschikbaar.
Er zijn momenteel maar een paar autos's op de Nederlandse markt verkrijgbaar die op waterstof rijden, vooral van Aziatische afkomst. Ook een aantal Europese autofabrikanten is echter bezig met de ontwikkeling van een model op waterstof.
Voordelen rijden op waterstof
- Geen CO2-uitstoot (mits de waterstof duurzaam is opgewekt) maar schoon water
- Prestaties vergelijkbaar met die van benzinemotor
- Sneller tanken dan opladen elektrische auto
- Tank lichter en kleiner dan accupakket
Nadelen rijden op waterstof
- Er is nog beperkte infrastructuur om waterstof te tanken
- Productie van waterstof kost veel energie
Meer over waterstof.
Aardgas oftewel CNG
CNG staat voor Compressed Natural Gas oftewel samengeperst aardgas (methaan). Dit gas wordt tot zo’n 200 bar samengeperst in cilinders en dan gebruikt als autobrandstof. CNG is dus iets anders dan LPG. Aardgas is redelijk populair in Duitsland en Italië.
Grootste voordeel van CNG is dat de uitstoot ervan schoner is dan die van benzine. Maar omdat het maar op een beperkt aantal punten verkrijgbaar is, is het voor veelrijders niet de beste keuze. Je moet vaak omrijden om te kunnen tanken en/of je route zorgvuldig plannen. Het is wel mogelijk om thuis of op de zaak een vulinstallatie te laten installeren. Hier vind je een overzicht van waar je aardgas kunt tanken.
Stadsbussen hebben dat probleem niet en rijden dus nogal eens op CNG. CNG wordt niet in liters, maar in kilo’s berekend. CNG is voor wat betreft de toepassing in personenauto’s geen groot succes gebleken qua verkoopaantallen. Er waren enkele merken die af-fabriek auto’s leverden met CNG (onder meer Opel, Volkswagen, Renault, Mercedes-Benz, Seat en Fiat).
Voordelen CNG
- De uitstoot is veel minder schadelijk dan die van diesel en benzine
- CNG is goedkoper dan benzine en diesel
- Thuis tanken mogelijk
Nadelen CNG
- Het is maar op een beperkt aantal plaatsen verkrijgbaar
- Tank neemt veel ruimte in
- Niet voor alle auto's geschikt
Groengas
Net als aardgas is groengras feitelijk methaan, oftewel de samenstelling van aardgas en groengas is hetzelfde. De herkomst van groengas is de bioindustrie. Uit biomassa (GFT, mest) wordt groengas geproduceerd.
Voordelen groengas
- Het is zeer schoon en duurzaam
- Een auto die op CNG rijdt kan ook op groengas rijden
- Groengas raakt niet ‘op’, zoals benzine en diesel.
Grootste nadeel groengas
- Er is - ten opzichte van traditionele brandstoffen - een beperkte infrastructuur voor het tanken van groengas.
Biobrandstoffen
Biobrandstof wordt geproduceerd uit gewassen zoals bijvoorbeeld suikerriet, palmolie en koolzaad. Het idee hierachter is dat er een kringloop ontstaat en je dus klimaatneutraal rijdt. Immers, van de CO2 die bij verbranding in de atmosfeer komt, groeien de gewassen waarvan naderhand weer nieuwe biobrandstof wordt gemaakt.
Overigens is biobrandstof niet per definitie milieuvriendelijk. Als er regenwoud wordt gekapt voor de aanleg van oliepalmplantages of suikerrietvelden is er geen sprake meer van een klimaatneutraal effect.
E5, E10, E85 en B7, B10 en B100
Een klein percentage biobrandstof wordt bijgemengd in de benzine (5%) of diesel (7, 10 of 100%) die je gewoon aan de pomp tankt. In Frankrijk en Duitsland is E10 benzine verkrijgbaar met 10% bio-ethanol. Ongeveer negentig procent van de hedendaagse auto's geschikt voor E10. Voor E85 brandstof (85% bijmenging van ethanol) heb je een speciale flexifuel auto nodig. Die kan zowel op benzine of op (maximaal 85%) ethanol rijden en op alle mengverhoudingen daar tussenin.
Voordelen biobrandstoffen
- Klimaatneutraal
- Duurzaam
Nadelen biobrandstoffen
- Relatief duur
- Weinig E85 verkooppunten
- Niet voor alle auto's geschikt
LPG
LPG (liquid petroleum gas) is één van de bekendste alternatieve brandstoffen. Het wordt gemaakt van aardolie en is dus een fossiele brandstof. Een auto met een moderne LPG-gasinstallatie stoot minder CO2, maar meer NOx (stikstofoxiden) uit dan dezelfde auto die op benzine rijdt. Autogas is lekker goedkoop. Maar je verbruikt er wel meer van per kilometer. Bovendien is de motorrijtuigbelasting hoger en natuurlijk moet je ook de gasinstallatie zelf nog kopen. Onze tip: koop een gebruikte auto mét gasinstallatie, dan rij je ook bij een laag jaarkilometrage al heel voordelig.
Voordelen rijden op LPG
- Lagere CO2-uitstoot
- Relatief goedkoop
- Goed verkijgbaar
Nadelen rijden op LPG
- Tank neemt ruimte in
- Niet voor alle auto's geschikt
- Hogere fijnstofuitstoot
Deel deze pagina