Hoe kies je een laadpaal voor thuis?
Alles over vermogen, je meterkast en laadsnelheid
Het is natuurlijk heel fijn als je je elektrische auto op je oprit kunt opladen. Stel je voor: een eigen laadpaal voor de deur. Lekker makkelijk en nog goedkoper ook dan openbaar laden. Maar welke moet je kiezen? We helpen je op weg.
Verschil tussen wallbox of laadpaal
De eerste keuze die je maakt: een wallbox of een laadpaal? Er is overigens nauwelijks verschil hoor. Een laadpaal staat op een paal en een wallbox is aan de muur bevestigd. Los daarvan zijn het exact dezelfde installaties. In dit artikel gebruiken we de term laadpaal, maar de informatie geldt ook voor een wallbox.
1- of 3-fasenaansluiting?
De volgende keuze die je moet maken, is tussen een 1-faseaansluiting of een 3-fasenaansluiting. Hiervoor moet je eerst weten hoe je huis op het stroomnet is aangesloten. Met een 3-fasenaansluiting kun je in theorie drie keer sneller laden. Je auto moet dat dan wel ondersteunen.
Heb je geen 3-fasenaansluiting in je meterkast? Dan kun je vaak voor een beperkt bedrag je aansluiting laten verzwaren. We leggen het je uit in het artikel '1-fase of 3-fasen, hoe zit dat?'
Stekkeraansluiting
Let bij de aanschaf van een laadpaal met name op de stekkeraansluiting van de auto. Vrijwel elke moderne auto beschikt over een Type 2-stekker om te laden aan een thuislader of publieke lader. Deze wordt ook wel Mennekesaansluiting genoemd.
Ook krijgen elektrische auto's steeds vaker een snellaadaansluiting van huis uit mee. Hier gebruik je een CCS of een CHAdeMO-stekker voor. Laatstgenoemde wordt eigenlijk alleen gebruikt door een paar Japanse automerken.
Laadpaal en auto op elkaar afstemmen
Overigens laadt niet elke auto even snel. Laad je met een snelle laadpaal een langzaam ladende auto op? Dan is de auto de beperkende factor. Andersom kan ook. Als je auto heel snel laadt, maar de laadpaal levert dat laadvermogen niet, dan blijft de laadsnelheid laag. Het is dus slim om de laadpaal op de auto af te stemmen.
Kies wel voor een laadpaal met een hoger laadvermogen dan je auto aankan. Op die manier is je laadpaal niet alleen geschikt voor je huidige auto. Ook voor een eventuele volgende, die ongetwijfeld sneller kan laden.
Laadpaal met of zonder beveiliging
Sommige laadpalen hebben geen beveiliging. Op eigen terrein hoeft dat natuurlijk niet. Maar staat de paal dicht bij de openbare weg? Dan zou in principe iedereen op jouw stroomrekening kunnen laden.
In dat geval kies je voor beveiliging via een elektronische sleutel, met bijvoorbeeld authenticatie via laadpas. Voor de kosten van die laadsessies krijg jij dan een vergoeding voor de geleverde energie.
De kosten van een laadpaal thuis
Je bent zelf verantwoordelijk voor de aanleg van je eigen laadpaal of wallbox. Wat dat ongeveer kost en waar je op moet letten, lees je hier.
De voordelen van een eigen laadpaal
Twijfel je nog over het wel of niet aanschaffen van een laadpaal voor thuis? We zetten de voordelen voor je op een rij:
Altijd een laadplek
Het is misschien wel het grootste voordeel van een eigen laadpaal: je bent altijd verzekerd van een laadplek. Nooit meer zoeken naar een vrije laadpaal, hoe fijn is dat!
Goedkoper opladen
Je elektrische auto thuis aan een laadpaal of wallbox hangen is veelal de goedkoopste manier om te laden. Je betaalt dan het tarief dat je met je elektriciteitsleverancier hebt afgesproken. Vaak is dat lager dan wat de aanbieders van publieke laadpalen rekenen. Zeker als kiest voor een slim energiecontract met extra lage prijzen in de daluren.
Maar let wel altijd goed op: stroomprijzen kunnen tegenwoordig behoorlijk uiteenlopen. Soms is een laadpasaanbieder goedkoper met laden op straat dan je eigen stroomleverancier. Controleer de tarieven daarom in de contractvoorwaarden van jouw energieleverancier. En vergelijk ze met andere aanbieders.
Past je energiecontract bij thuisladen?
Een eigen laadpaal betekent dat je thuis flink meer stroom gaat gebruiken. Het loont daarom om te kijken of je kunt besparen op je energiecontract. Bijvoorbeeld door je auto alleen te laden tijdens de daluren van je contract. Met een dynamisch energiecontract kun je extra besparen door je auto te laden tijdens daluren. Bijvoorbeeld midden in de nacht.