Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Één laadpas, verschillende tarieven: hoe zit dat?

De laadinfrastructuur in Nederland telt momenteel bijna 150.000 (semi-)openbare laadpunten. Toch is er ruimte voor verbetering. Zo is het vooraf vaak lastig inschatten hoeveel je kwijt bent aan een laadsessie. Waarom is dat? En kan dat niet beter?

De prijs van een laadsessie ontleed

Om te begrijpen waarom de prijzen voor laden zo weinig transparant lijken, is het goed om te weten hoe de prijs van een laadsessie nu wordt opgebouwd. Er zijn in ons land tientallen bedrijven die laadpalen plaatsen en beheren, de zogenaamde Charge Point Operators (CPO). Zij bepalen zelf het tarief van hun laadpaal, dat eigenlijk altijd bestaat uit een bepaald bedrag per kWh, al dan niet aangevuld met een starttarief en/of tarief per tijdseenheid.

Behalve de prijs van de laadsessie zoals deze door de CPO is betaald, betaal je vaak ook een opslag per kWh, een starttarief en/of een vast abonnementsbedrag. Dit betaal je niet aan de CPO, maar aan de Mobility Service Provider, of kortweg MSP genoemd.

MSP's zijn de bedrijven achter de laadpassen die op alle laadpalen in ons land werken. Zij regelen de afhandeling van je laadsessies met de verschillende CPO’s. Dit is om te voorkomen dat je tientallen passen op zak moet hebben om bij verschillende CPO’s te kunnen laden. Aan het eind van de maand stuurt een MSP je één overzichtsfactuur. 

Onduidelijk en ingewikkeld

De prijs en prijsopbouw van de verschillende MSP’s en CPO’s kan behoorlijk verschillen, waardoor het vaak te ingewikkeld is om vooraf te berekenen wat een laadsessie zal kosten. Ook worden er vaak ex-btw bedragen gecommuniceerd, wat het voor consumenten nog onduidelijker maakt. 

Controle op aanbieders

Er is een steeds duidelijkere vraag naar meer transparante tarieven voor het opladen van elektrische auto’s. Ondanks dat aanbieders van laadpassen en laadpalen wettelijk verplicht zijn om transparant te zijn over de prijzen, zijn ze dat niet altijd. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) controleert daarom sinds 1 december 2020 of aanbieders van laadpalen en laadpassen zich aan de regels houden.

De ANWB Laadpas

Met de ANWB Laadpas krijg je toegang tot meer dan 600.000 laadpunten in binnen- én buitenland. Met de bijbehorende app vind je simpel de meest voordelige laadpaal in de buurt.

Pechhulp voor je elektrische auto 

Ga ook met je elektrische auto goed voorbereid de weg op.

Je elektrische auto verzekeren 

Met de autoverzekering van de ANWB is ook je elektrische auto goed verzekerd. Bereken je premie.

Laadpas van ANWB 

De gratis ANWB-laadpas geeft je toegang tot alle openbare oplaadpunten in Nederland.

ANWB Laadpalen 

Kies de laadpaal die bij jouw situatie past, voor thuis en op het werk. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.