Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe verleng je de levensduur van de accu van je elektrische auto?

Voor een optimale levensduur van de accu van jouw elektrische auto is het van belang dat je er netjes mee om springt. Met deze tips gaat de batterij van jouw EV extra lang mee!

Accu degradatie en garantie

Net als de accu in je telefoon is ook de accu van een elektrische auto aan degradatie onderhevig. Na verloop van tijd kom je dus minder ver op een volle accu.

De meeste automerken verlenen voor hun elektrische modellen acht jaar of 160.000 kilometer fabrieksgarantie op de benodigde batterijen. Gaat er binnen deze periode iets fout, dan draai je zelf niet voor de kosten op.

4 tips om de levensduur van de accu van jouw EV te verlengen

Voorkomen blijft uiteraard beter dan genezen. Autofabrikanten leggen in de handleiding vaak uit hoe je de accu van jouw auto het beste kunt verzorgen. Maar er bestaan ook tips die je niet in het instructieboekje vindt. Die zetten wij voor je op een rij. 

1. Maak spaarzaam gebruik van snelladers

Ook al is de verleiding groot om vaak naar snellaadstations te gaan, weet dat dit impact heeft op de levensduur van de cellen. Bij snelladen wordt namelijk veel hitte gegenereerd. Het is daarom beter even geduld te hebben en je auto aan te sluiten op bijvoorbeeld een wallbox of openbare laadpaal.

2. Houd het accupercentage tussen de 20 en 80 procent

Het is verstandig om het accupercentage van de batterij ergens tussen de 20 en de 80 procent te houden. In de meeste elektrische auto’s zit een lithium-ion accu. Naarmate de jaren vorderen, is de chemische structuur onderhevig aan degeneratie. Bij EV-batterijen die zich doorgaans tussen de 20 en de 80 procent accu-percentage bevinden, blijft de chemische structuur het langste gezond. Een aantal EV's hebben de mogelijkheid om zelf aan te geven hoe vol je de accu wil opladen. In dat geval kun je bijvoorbeeld standaard het limiet op 80 procent zetten. Ben je van plan om een lange rit te maken, dan pas je ze eenmalig aan naar 100 procent.

3. Pas op bij extreme temperaturen

Lithiumbatterijen kunnen vrij extreme temperaturen aan, maar zijn kwetsbaar voor verkeerd gebruik. Slimme, vloeistofgekoelde batterijen zijn voorbereid op extreme hitte of kou en passen automatisch hun laadvermogen aan. Ze zorgen er bovendien voor dat de batterij tijdens het laden wordt gekoeld of verwarmd, afhankelijk van waar de weersomstandigheden om vragen. Oudere EV’s met luchtgekoelde accucellen kunnen dat niet.

4. Gebruik jouw elektrische auto regelmatig

Algemeen wordt aangenomen dat de accu van een elektrische auto schade oploopt vanaf een maand stilstand. Het valt daarom aan te raden jouw EV minimaal twee tot drie keer in de maand te gebruiken. Zo raakt de batterij niet beschadigd, verlies je geen rijbereik en draag je bij aan een langere levensduur van de accu. Gebruik je de auto langere tijd niet - bijvoorbeeld vanwege een vakantie - zorg dan dat de accu voor ongeveer de helft vol is wanneer je ‘m wegzet.

Verwachte levensduur van een accu

In het gros van de elektrische auto’s zit een lithium-ion accu. Dat type heeft een lange levensduur en een hoge energiedichtheid. Dat laatste wil zeggen dat er - in verhouding tot het gewicht en het formaat van de batterij - veel energie in kan worden opgeslagen.

De batterij van een elektrische auto gaat minder snel achteruit dan die van andere elektronische apparaten. Volgens experts moet het accupakket van een EV onder normale gebruiksomstandigheden tussen de tien en twintig jaar meegaan. Bij de huidige generatie elektrische auto’s is de levensduur van de accu vermoedelijk langer, want in de tussentijd staat de techniek niet stil.

Check de staat met een batterijtest

Wil je weten wat de staat van de accu van een elektrische auto is, omdat je er eentje wilt aanschaffen of de jouwe wilt verkopen? Dan kun je via de ANWB met korting een batterijtest laten uitvoeren bij DEKRA. Je weet dan precies wat de batterijcapaciteit is.

Pechhulp voor je elektrische auto 

Wat je pech ook is, met Wegenwacht is de beste pechhulp altijd dichtbij. Ga ook met je elektrische auto zorgeloos de weg op.

Je elektrische auto verzekeren 

Met de autoverzekering van de ANWB is ook je elektrische auto goed verzekerd. Bereken je premie.

Laadpas van ANWB 

De gratis ANWB-laadpas geeft je toegang tot alle openbare oplaadpunten in Nederland.

ANWB Laadpalen 

Kies de laadpaal die bij jouw situatie past, voor thuis en op het werk. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.