Top 5 pechgevallen met elektrische auto’s
Deze problemen komt de Wegenwacht vaak tegen
Verkeerd tanken zal je met een elektrische auto niet gebeuren. Maar met een elektrische auto kun je net zo goed pech krijgen als met een auto die op brandstof rijdt. Sommige pechgevallen komen bij EV's zelfs vaker voor. De Wegenwacht zet de top vijf op een rij.
1. Lekke band
Ongeveer de helft van de pechgevallen met een elektrische auto is een probleem met één of meerdere banden. Dat komt doordat banden sneller lek raken door het grotere gewicht van de auto. Hierdoor veert een wiel minder snel in en raakt een band sneller lek bij rijden over een obstakel op de weg.
Zelf een lekke band wisselen is er vaak niet bij, want de meeste elektrische auto’s hebben geen reservewiel. De belangrijkste reden hiervoor is gewichtsbesparing. Ook is de ruimte onder de bagagebodem meestal al bezet door een elektromotor, accu of andere elektrische componenten.
2. Accuproblemen
Denk je aan pech met een elektrische auto, dan denk je al snel aan accuproblemen. Vaak is het niet het grote hoogvoltage accupakket dat problemen geeft, maar juist de ouderwetse 12 volt accu, zoals die ook in een benzine- of dieselauto zit. Ja, dat lees je goed: die heeft een elektrische auto ook. Hiermee worden de verlichting en systemen van de auto namelijk van stroom voorzien.
Normaal gesproken wordt deze kleine accu opgeladen met het grote accupakket als het contact is ingeschakeld. En daar wringt de schoen. De auto heeft de 12 volt accu nodig om het contact in te schakelen en de systemen op te starten vóór hij geladen kan worden. Als de 12 volt accu door lang stilstaan leeg of defect raakt, dan kan de auto niet meer gestart worden. Zelfs wanneer het grote accupakket helemaal vol met stroom geladen is. Dit kan ook voorkomen wanneer je de laadkabel weken aangesloten laat, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Zodra de grote accu vol is, stopt het laden. Toch blijft er communicatie actief tussen auto en laadpaal en dat trekt stroom uit de normale accu.
Wist je dat je met een elektrische auto starthulp kunt krijgen van een benzine- of dieselmotor? Kijk in het instructieboekje van je elektrische auto hoe dit moet. Andersom, dus met je elektrische auto starthulp verlenen, kan vaak niet.
Problemen met de hoogvoltage accu
Ze komen een stuk minder vaak voor, maar de Wegenwacht wordt ook regelmatig ingeschakeld voor problemen met de hoogvoltage accu. In de meeste gevallen is het accupakket leeg. Voorheen was afslepen of bergen de enige oplossing. Tegenwoordig heeft de Wegenwacht een aanhanger met laadinstallatie en een aantal opladers. Hiermee kan de auto worden opgeladen met genoeg stroom om naar de dichtstbijzijnde laadpaal of snellader te rijden.
3. Storingen van het motormanagementsysteem
Op nummer drie in het lijstje van veel voorkomende pechgevallen staan storingen van het motormanagementsysteem. Bij zo'n storing gaat meestal het motorlampje op het dashboard branden. Vaak kan een elektrische auto dan helemaal niet meer rijden.
In veel gevallen kan de Wegenwacht een tijdelijke oplossing bieden. Meestal is het dan wel nodig om voor een definitieve reparatie de garage te bezoeken.
4. Autosleutel werkt niet meer
Moderne autosleutels zijn ingewikkelde stukjes techniek met knoppen, zenders en sensoren of zelfs touch screens. Zo'n slimme sleutel werkt niet als het batterijtje erin leeg is of de accu van de auto het laat afweten. Maar vrijwel altijd zit er in deze afstandsbediening een noodsleutel waarmee je de auto toch kunt openen. Lukt dat niet, is het goed te weten dat je op de Wegenwacht kunt rekenen.
5. Laadkabel wil niet los
Wil je net wegrijden, krijg je de laadkabel niet los. Tijdens het laden vergrendelen de meeste elektrische auto’s de laadkabel, zodat een ander niet met de kabel aan de haal kan gaan. Als je de laadsessie stopt, dan moet de auto de laadkabel automatisch ontgrendelen. Heel soms gebeurt dat niet. Vooral bij vorst kan het voorkomen dat de automatische ontgrendeling hapert.
Er is altijd een back-up in de vorm van een mechanische ontgrendeling, al zit die mogelijkheid vaak goed verstopt. Dit staat soms ook al aangegeven in het instructieboekje. Is dat niet het geval dan weet de Wegenwacht het juiste knopje of hendeltje gelukkig zo te vinden.
Hulp nodig? De Wegenwacht staat klaar
Zijn jij en je EV gestrand met pech? Aarzel niet en bel de Wegenwacht. We geven je gratis advies en mocht het nodig zijn, dan komt één van onze Wegenwachten langs.
Heb je nog geen Wegenwachtpakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.
Pechhulp in je woonplaats
Bij pechhulp denk je waarschijnlijk aan autopech onderweg. Maar wist je dat maar liefst veertig procent van de pechgevallen plaatsvindt in de eigen woonplaats? Vooral start- en accuproblemen komen vaak voor.
Heb je al een Wegenwacht pakket en wil je ook geholpen worden bij pech in je woonplaats? Check dan of Woonplaats Service in je pakket zit.