Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dit zijn 10 goede 4x4 auto’s

Heeft een auto vierwielaandrijving, dan worden niet alleen de voor- of achterwielen aangedreven, maar alle vier de wielen. Voordeel daarvan is dat het extra grip biedt, bijvoorbeeld in de regen, op wintersportreis en bij caravan trekken. We leggen uit hoe het werkt en zetten tien goede 4x4’s op een rijtje.

Wat is vierwielaandrijving?

Een auto komt in beweging doordat een motor de wielen aandrijft. Vaak zijn dat óf de voorwielen, óf de achterwielen. Bij een 4x4 - ook wel aangeduid als AWD all Wheel Drive of vierwielaandrijver - worden álle wielen aangedreven. Om dat te bewerkstelligen moeten de aandrijfkrachten van de motor dus zowel naar de voorwielen als de achterwielen gaan. Daarvoor zijn extra aandrijf-componenten nodig. Het is dus een complexere en duurdere techniek.

Soms is de vierwielaandrijving uitschakelbaar. Is dat niet het geval dan wordt de term ‘permanente vierwielaandrijving’ gebruikt. Steeds vaker is het bij die permanente systemen zo dat de meeste aandrijfkracht normaal gesproken naar de achterwielen gaat (bijvoorbeeld in de verhouding 70/30). Als de wegsituatie daarom vraagt wordt die kracht vervolgens evenredig verdeeld (verhouding 50/50). Daarmee heeft de auto onder normale omstandigheden dus de rijeigenschappen van een achterwielaandrijver.

Dit zijn de voordelen van 4x4

Het voordeel van vierwielaandrijving is dat je veel meer grip hebt dan bij een tweewielaandrijver. Daarom hebben bijvoorbeeld rallyauto’s vaak een 4x4 systeem. Voor dagelijks gebruik is vierwielaandrijving extra veilig op een nat, glad of besneeuwd wegdek.

Het betekent ook dat je eenvoudiger een zware aanhanger kunt trekken. Als je geregeld over een modderig pad moet rijden of door zwaar zand is vierwielaandrijving echt een must. Nog beter is vierwielaandrijving in combinatie met een sperdifferentieel. Dat laatste zorgt er voor dat er geen aandrijfkrachten gaan naar een wiel dat even geen grip heeft. In plaats daarvan gaat de kracht naar een wiel dat wel grip heeft. Met een tweewielaandrijver kom je geheid vast te zitten waar een 4x4 gewoon doorrijdt.

…en dit zijn de nadelen

Daar staat tegenover dat de techniek van een vierwielaandrijver complexer en duurder is dan van een tweewielaandrijver. Er zijn extra componenten nodig om de aandrijfkrachten van de motor naar zowel de voor- als de achteras te laten vloeien. En dat betekent dus extra gewicht en meer onderhoud. Een zwaardere auto betekent een hoger brandstofverbruik en ook een hogere wegenbelasting.

1. Dacia Bigster

Gloednieuw en behalve als voorwielaandrijver ook leverbaar als 4x4, is de Dacia Bigster. In feite is dit de grote SUV-broer van de Dacia Duster. Je krijgt zeer veel binnenruimte tegen een scherpe prijs. Dacia’s waren vroeger nogal eenvoudige en Spartaanse auto’s. Tegenwoordig zijn de diverse modellen van het aan Renault gelieerde merk volwassen in uitrusting, rijgedrag en materiaalgebruik. Een aanrader, zeker ook als 4x4.

2. Fiat Panda Cross MHEV

Natuurlijk, er verschijnt dit jaar een nieuwe elektrische Grande Panda op de markt. Maar de huidige Panda blijft naar verluidt voorlopig ook gewoon leverbaar, waaronder die o zo leuke Fiat Panda Cross. Dat is een 4x4-versie van de kleine Italiaan en een regelrechte berggeit. Op vakantie in Zwitserland en Italië heb je deze kleine dreumes vast wel eens hoog in de bergen moeiteloos hobbelige paadjes zien trotseren.

Door de 4x4 aandrijving en het geringe wagengewicht is deze Panda 4x4 een alleskunner. Wat we daaraan hebben in Nederland? Dat je meer grip hebt op glad en nat wegdek. En dat je voor minder dan 20.000 euro een heuse 4x4 hebt met een mild hybride aandrijving!

3. Jeep Avenger 1.2 4XE Upland (mild hybride)

Jeep is het natuurlijk aan zijn stand verplicht om vierwielaandrijvers in zijn aanbod te hebben. Door de hele range heen is dat dan ook het geval. We pikken hier de Avenger er uit met vierwielaandrijving. Niet voor niets was de Jeep Avenger in 2023 Auto van het Jaar. Het is een prettig rijdende en betaalbare auto met goede gebruiksmogelijkheden.

Door de bodemvrijheid en de 4x4- aandrijving kun je er (licht) terrein mee in. De Avenger heeft voor een auto in zijn klasse een fikse kofferbak en er is ook achterin – ondanks zijn compacte buitenmaten - voldoende zitruimte. Deze mild-hybride Avenger springt keurig zuinig om met brandstof. Wel is er op snelwegtempo aardig wat bandengeruis hoorbaar en is ook het motor net wat meer aanwezig dan je zou willen.

4. Subaru Forester

Alle Subaru’s hebben vierwielaandrijving. Het is één van de unieke eigenschappen van Subaru. De andere is dat alle Subaru’s een boxermotor hebben; de zuigers van de krachtbron liggen tegenover elkaar in plaats van dat zij in een V-vorm staan of in een rechte lijn.

De nieuwste Subaru Forester die je hier op de foto ziet is een prima gezinsauto en een nog betere caravantrekker. Dankzij de 4x4 kan er ook bijvoorbeeld een paardentrailer achter, die over een modderig of zanderig pad gereden moet worden. Net als alle Subaru’s is de Forester robuust en kan tegen een stootje – je krijgt dan ook acht jaar garantie. Het is een no nonsense auto die niet met de laatste mode meedoet, maar intussen wel standaard veel aanvullende veiligheidssystemen heeft en de nodige ruimte biedt. Achilleshiel is het brandstofverbruik, het gemiddelde ligt al snel op 1 op 10. Die vierwielaandrijving vraagt aardig wat benzine.

 

5. Polestar 2 Dual Motor Longe Range

Een elektrische auto met voor- of achterwielaandrijving omtoveren in een vierwielaandrijver, is een stuk eenvoudiger dan een conventionele brandstofauto van een tweewiel- in een vierwielaandrijver veranderen. Bij een EV monteer je ‘gewoon’ op de beide assen een elektromotor in plaats van alleen op de voor- of achteras. Ook bij de Polestar 2 is dat het geval. Vandaar dus ook de toevoeging Dual Motor (dubbele motor). En omdat je wél ook je actieradius wilt behouden is de vierwielaandrijver tevens een Long Range met een extra groot accupakket. Want ook bij een elektrische vierwielaandrijver geldt dat hij meer energie gebruikt dan een tweelaandrijver.

6. Range Rover P400 HSE

De keizer onder de vierwielaandrijvers is sinds halverwege de jaren 70 van de vorige eeuw natuurlijk de machtige Range Rover. Het is het non-plus-ultra op het gebied van terreinvaardigheid, trekgewicht en brute kracht, maar ook van luxe en comfort. De permanente vierwielaandrijving van elke Range Rover is zeer intelligent. Dankzij knappe software begrijpt de Range Rover op wat voor ondergrond hij rijdt – modder, zand stenen, water - en zal zijn weggedrag daarop aanpassen. Je kunt er zelfs mee door 95 centimeter diep water rijden. En dat geldt ook voor de hybride versie, de Range Rover P400e. Eigenlijk is er maar één nadeel: hij is gruwelijk duur!  

 

7. Toyota Land Cruiser

Zeg je terreinauto, dan zeg je Toyota Land Cruiser. Is de Range Rover de keizer onder de luxe 4x4’s, dan is de Land Cruiser toch zeker De Generaal onder de ruige terreinauto’s! Land Cruisers staan al decennialang bekend als onverwoestbare terreinbeesten. Ze blijven presteren in het zwaarste terrein en volgens sommigen laten ze zelfs de Land Rover Defender achter zich. Maak vooral met allebei een uitgebreide proefrit, adviseren wij (er zijn ergere dingen om te doen).

De jongste Toyota Land Cruiser is net nieuw op de markt. Het is een mastodont van een auto. Moet je een frietkraam aankoppelen of een paardentrailer met twee Friese trekpaarden erin, dan is de Toyota Land Cruiser heel geschikt. Al heeft de Land Cruiser hetzelfde pijnpunt als de genoemde Range Rover en de Land Rover Defender: de torenhoge prijs.

8. VW ID.Buzz GTx 4motion

Het beroemde Volkswagenbusje was ooit bedacht door de Nederlandse VW importeur Ben Pon. Nu, ruim driekwart eeuw later, hoopt Volkswagen weer zo’n icoon te hebben gebouwd. De elektrisch aangedreven VW ID.Buzz is het hedendaagse Volkswagenbusje, met dien verstande dat het originele klassieke busje niet leverbaar was met vierwielaandrijving maar de ID.Buzz wel.

Omdat de batterijen, en dus veel gewicht, in de bodem zijn verwerkt heeft de hij een prettig laag zwaartepunt en daardoor ook een prima weggedrag. En omdat hij van meet af aan als EV is ontwikkeld kon er van meet af aan rekening gehouden worden met vierwielaandrijving en tegelijkertijd met veel laadruimte.  

 

9. Alfa Romeo Stelvio

Italiaanse flair. De Alfa Romeo Stelvio is ermee doordrenkt. Zowel vanbinnen als vanbuiten is het een prachtauto, die behalve als tweewielaandrijver ook als AWD (all wheel drive oftewel vierwielaandrijving) verkrijgbaar is. Het leuke van de Stelvio is dat je hem lang niet elke dag ziet, het is een redelijk exclusieve verschijning. Dat komt omdat een auto is die nog stamt uit de ‘oude’ tijd; dus zonder elektrische ondersteuning op welke manier dan ook.

Als sportieve SUV doet hij alles goed. Hij biedt voldoende ruimte en gebruiksmogelijkheden. Hij mag dan minder milieubewust zijn, het is en blijft een fijne machine voor mensen die van autorijden houden. Ben jij een van hen haast je dan naar de Alfa-showroom want het is letterlijk een uitstervend ras. Maar er zijn genoeg mensen die daaraan de voorkeur geven, zolang het nog kan.

10. Mazda CX-60

De Mazda CX-60 is nog niet zo lang geleden technisch flink onderhanden genomen. En dat was geen overbodige luxe bij deze 4x4. De CX-60 is een plug-in hybride SUV met in alle uitvoeringen permanente vierwielaandrijving. De technische verbeteringen hebben vooral betrekking op het onderstel en dan met name op de achteras. Vering en demping zijn gewiizigd waardoor het weggedrag een stuk prettiger en rustiger is geworden.

De aandrijflijn bestaat uit een 2,5-liter viercilinder benzinemotor, een elektromotor en een achttraps automaat. Dat geheel is dat voor liefst 327 pk, maar als je met de Mazda CX-60 onderweg bent, heb je niet direct de indruk over zoveel kracht te beschikken. Overigens is de betrouwbaarheid van een Mazda nooit een issue. Mede daarom zijn ze behoorlijk waardevast.

Jouw 4x4 auto nog niet gevonden?

Naast deze auto's zijn er natuurlijk nog veel meer 6 persoons auto’s te verkrijgen. Op het ANWB Occasionplatform vind je meer dan 165.000 tweedehands auto's van door ANWB geselecteerde autobedrijven. Compleet met een richtprijs volgens de ANWB Koerslijst, een berekening van de autokosten en een uitgebreide autotest - inclusief de bevindingen van de Wegenwacht.

Of private lease een 4x4

Liever een 4x4 private leasen? Met ANWB Private Lease rijd je zorgeloos in een gloednieuwe auto voor een vast bedrag per maand. Je hoeft alleen nog maar te tanken of op te laden. En mocht je pech krijgen, dan kun je rekenen op de vertrouwde service van de Wegenwacht!

Bekijk het private lease aanbod 

De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.

Verkoopservice 

Verkoop je auto gegarandeerd via de ANWB. Snel en zonder te onderhandelen met kopers.