Een busje, ook wel bestelwagen genoemd, is ideaal wanneer je op zoek bent naar een auto met veel laadruimte en / of stoelen. Er zijn verschillende modellen beschikbaar: van wendbare kleine busjes voor zzp’ers tot grote personenbussen die zich bij uitstek lenen voor taxivervoer.
Busje als gezinsauto
Busjes zijn niet alleen geschikt als bedrijfswagen. Er bestaan ook modellen met (veel) zitplaatsen, die ideaal zijn voor uitjes met familie of vrienden. Het comfort en de ruimte maken lange ritten met zo'n personenbusje aangenaam. Bovendien zijn dit soort busjes vaak de enige auto's waarin je drie kinderzitjes naast elkaar kwijt kunt. Ideaal dus voor grote gezinnen! Temeer, daar er naast alle passagiers genoeg ruimte overblijft voor de benodigde bagage. Een voorbeeld is de nieuwe, plug-in hybride Volkswagen Caddy Kombi.
Busjes - ook wel bestelwagens genoemd - bieden veel (laad)ruimte en kun je met een normaal rijbewijs B besturen. Bovendien hebben ze vaak een hoog trekgewicht, zodat je een zware aanhangwagen kan aankoppelen.
Met de steeds strenger wordende milieuzones wordt het steeds lastiger om met een dieselbusje in het centrum van grote steden te komen. Overweeg vooraf dus of je beter kan kiezen voor een busje dat rijdt op benzine, of zelfs een hybride of elektrisch busje. Dit hangt af van jouw behoeften en waar je de bestelwagen voor gaat gebruiken.
Een ander aandachtspunt betreft het stevige prijskaartje dat aan een bus hangt. Bedrijfswagens zijn groter en zwaarder dan personenauto's en dat brengt hogere maandlasten met zich mee. Ondernemers hadden daar aanvankelijk minder last van, maar inmiddels ontkomen ook zij niet meer aan hogere kosten.
De gekozen aandrijflijn maakt daarbij het verschil. Zo zijn particuliere kopers in 2025 juist voordeliger uit, wanneer ze opteren voor de plug-in hybride personenversie van een kleine bedrijfswagen. Dergelijke modellen zijn praktischer en goedkoper dan een stationwagen, MPV of SUV met een stekker. Je moet alleen wel met het uiterlijk van een busje kunnen leven.
Geschiedenis van het busje
De geschiedenis van de bestelwagen begint in de jaren '30 van de vorige eeuw, toen vrachtwagens duidelijk zwaarder werden dan personenauto's. Er was behoefte aan een wat lichter transportmiddel. In Amerika ontstond zo de pick-up truck, in Europa het busje.
Het duurde tot na de Tweede Wereldoorlog voor de eerste busjes daadwerkelijk op de markt verschenen. De modellen volgden elkaar vervolgens in rap tempo op. Daar zaten de nodige iconen tussen, zoals de Citroën HY, Ford Transit en Volkswagen Transporter.
Type busjes
Bedrijfswagens heb je in alle soorten en maten, van kleine bestellers tot grote verhuiswagens. Van een aantal van die busjes bestaan ook personenversies. De meeste busjes beschikken over een cabine met één rij stoelen en een scheidingswand, waarachter je de laadruimte vindt. Die laadruimte is bereikbaar door middel van een achterklep of twee achterdeuren. De meeste bussen beschikken bovendien over schuifdeuren aan de zijkant.
De laadruimte van een bus kun je speciaal laten betimmeren, zodat je de bedrijfswagen kunt indelen zoals jij dat handig vindt. Op die manier kun je eenvoudig goederen, apparatuur of bagage vervoeren. Dit maakt bussen ideaal voor pakketbezorgers, hoveniers en aannemers.
Wanneer er in de bus een tussenschot aanwezig is, is het niet toegestaan om zitplaatsen in de laadruimte te hebben. Mensen toveren graag een voormalige bedrijfswagen om tot een personenbus, maar met een dergelijke ombouw zijn strenge regels gemoeid. Als het tussenschot gedemonteerd wordt, is herkeuring door de RDW noodzakelijk.
Dat hangt er helemaal vanaf hoe jij jouw busje wilt gaan gebruiken. Gebruik je een bestelauto voor je eigen bedrijf? Dan sluit je een zakelijke autoverzekering af. Je hebt een dekking nodig voor zakelijke ritten (klantbezoek, goederenvervoer, koeriersdiensten, e.d.) en een particuliere autoverzekering geeft je hiervoor vaak niet de juiste dekking.
De regels voor busjes en personenwagens zijn net iets anders, omdat je in een bestelwagen vaak meer spullen vervoert. Daarom kun je niet bij iedere verzekeraar een bestelauto verzekeren. Maar een bestelauto kun je ook privé gebruiken. In dit geval is een particuliere autoverzekering genoeg.
Elektrische bedrijfswagens zijn vanwege het gewicht van de benodigde batterijen zwaarder dan vergelijkbare dieselbusjes. Voor voertuigen tussen 3.500 en 4.250 kilo is normaal gesproken een vrachtautorijbewijs verplicht. Om geïnteresseerden in een elektrische bus tegemoet te komen – en de overstap te vergemakkelijken – is er een gedoogregeling ingevoerd.
Die zou aanvankelijk gelden tot 1 juli 2025, waarna bestuurders van zware elektrische bussen een vrachtwagenrijbewijs (C-rijbewijs) moesten kunnen overleggen. Die eis is echter komen te vervallen, zodat een B-rijbewijs afdoende blijft. Wel moet er vanaf de zomer een speciale cursus worden gevolgd voor het besturen van een zware elektrische bedrijfswagen. Die cursus bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte.
Moderne elektrische bedrijfswagens beschikken in de praktijk over een rijbereik van tussen de 200 en 350 kilometer. Voldoende voor stadsritten en regionale klussen, maar maak je dagelijks veel kilometers, dan moet je de nodige laadstops inbouwen. Bussen met een snellaadvoorziening hebben tussen de dertig- en zestig minuten nodig om de accu weer vol te laden.
Gebruik jouw bedrijfswagen ook privé en maak je in dat geval meer dan 500 kilometer per jaar? Dan ben je bijtelling verschuldigd. Bij uitsluitend zakelijk gebruik moet je dat met een sluitende rittenregistratie kunnen aantonen.
Droom jij ervan je eigen camper te bouwen? Daar zou je als basis heel goed een busje voor kunnen gebruiken! Campers tot 3500 kilo worden geregistreerd als personenauto met de toevoeging kampeerwagen. Deze mag je besturen met rijbewijs B.
Als je een bus ombouwt, ben je BPM verschuldigd. Bij een bestelbus die ouder is dan vijf jaar valt de verschuldigde belasting al aanzienlijk lager dan bij een jonge bestelbus. Zo vind je elders op onze website nog veel meer tips om je bus tot camper om te bouwen.
Als je wilt weten wat een bedrijfswagen kost, ben je geneigd om in eerste instantie naar de aanschafprijs te kijken. Een bestelauto van 20.000 euro lijkt duurder dan eentje van 18.000 euro, maar als je voor die eerste na vier jaar gebruik nog 12.000 euro terugkrijgt en voor die tweede slechts 9000 euro, dan is juist het tegenovergestelde waar.
Verdiep je bij aanschaf dus niet alleen in nieuwprijzen, maar kijk ook naar hoe de prijzen van tweedehands exemplaren zich ontwikkelen. Houd bovendien rekening met het gebruik van de bestelauto. De bus van een stukadoor zal na enkele jaren waarschijnlijk meer gebruikssporen (en dus een lagere inruilprijs) hebben dan bijvoorbeeld die van een bloemist.
Een elektrische bestelauto is minder slijtage- en onderhoudsgevoelig en daardoor goedkoper in onderhoud dan een exemplaar met een dieselmotor. Daar staat tegenover dat elektrische bussen momenteel nog een lager - of zelfs helemaal geen! - trekgewicht hebben. Ook ligt het laadvermogen lager, vanwege het gewicht van de benodigde batterijen.
(Milieu)beleid van de overheid kan ook een behoorlijke invloed hebben op de inruilwaarde van je busje. Met ingang van 1 januari 2025 is de BPM-vrijstelling voor bestelwagens met een brandstofmotor komen te vervallen. Daarnaast zullen milieuzones en nul-emissiezones de dieselbus langzaam steeds minder populair maken, met alle gevolgen van dien voor de inruilwaarde.
Na 2025 mogen oude dieselbusjes sommige binnensteden niet meer in. In 2030 wordt de toegang voor dergelijke bedrijfswagens nog verder beperkt.
Occasion busje
Ben je op zoek naar een occasion busje? Bekijk dan het actuele occasionaanbod van door ANWB geselecteerde autobedrijven.
Busje zakelijk leasen
Heb je een busje nodig voor je bedrijf? Met ANWB voor de Zaak kun je ook een bedrijfsauto leasen.