Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Chinese automerken: wel of geen goede keuze?

Auto’s uit China waren twintig jaar geleden nog iets exotisch. Tegenwoordig vind je Chinese automerken op elke hoek van de straat. De typeplaatjes van MG, BYD, Leapmotor en ZEEKR zie je bij veel nieuwe modellen op de achterklep.

Toch zetten veel mensen nog hun vraagtekens bij Chinese automerken. Hoe zit het met zaken als bouwkwaliteit? Onderhoud? Garantie? En privacy? In dit artikel krijg je antwoord op die vragen. Maar we beginnen met het in kaart brengen van de hier verkrijgbare Chinese auto’s.

De grootste Chinese automerken in Nederland

ZEEKR

De modellen van ZEEKR zijn grotendeels in het Zweedse Göteborg ontwikkeld. Het merk is  van een Chinees concern: Geely. Ook Volvo, Polestar, Lynk&Co, Smart en Lotus bij dat concern. Geely beschouwt ZEEKR als één van hun luxe merken.

Op dit moment staan er drie verschillende elektrische auto’s bij ZEEKR in de showroom: de X, 001 en 7X. Het Chinese automerk mag dan een luxe uitstraling hebben; met een vanafprijs van 38 mille – voor de X – is een ZEEKR niet onbereikbaar.

Aan de garantietermijn kan menig Westerse autofabrikant een puntje zuigen: maximaal tien jaar of 200.000 kilometer, zolang je jouw auto bij ZEEKR laat onderhouden. Dat kan op het moment van schrijven bij acht universele garages, die over het land zijn verdeeld. Eigen dealers heeft het merk nog niet; wel een showroom in Amsterdam en een proefritcentrum in Zeist.

Een ZEEKR private leasen 

MG

De allereerste Chinese auto in Nederland was de Landwind. Die SUV werd in 2005 op de Europese markt geïntroduceerd en scoorde slecht in botsproeven. Daarna werd het stil, tot in 2019 de volledig elektrische MG ZS verscheen. Functioneel en veilig, en dat voor een mooi prijsje!

Het bleek de blauwdruk voor menig Chinees automerk dat in het kielzog van MG volgde. Inmiddels voert MG op de Nederlandse markt diverse hybride en elektrische modellen, zoals de 3, 4 en HS. Allen met een fabrieksgarantie van zeven jaar of 150.000 kilometer. 

Het van oudsher Britse automerk valt in Nederland onder Van Mossel Automotive Group. Hier kun je de MG’s aanschaffen en terecht voor onderhoud.

Een MG private leasen 

BYD

Dit Chinese merk wordt in Nederland gevoerd door dezelfde importeur die al sinds jaar en dag Toyota’s naar ons land haalt. Dat geeft vertrouwen, net als de garantietermijn van zes jaar of 150.000 kilometer. Voor service en onderhoud kun je door heel Nederland terecht bij een van de tien eigen dealerbedrijven.

De letters ‘BYD’ staan voor ‘Build Your Dreams’. Het automerk begon zijn bestaan in 1995 als fabrikant van batterijen. In 2003 begon het bedrijf zelf auto’s te bouwen. BYD voert verschillende modellijnen: een zogenaamde dynastiefamilie - waartoe de Atto 2 en 3 – en een oceaanserie, met daarin onder meer de Dolphin en Seal.

Een BYD private leasen 

Lynk&Co

Net als ZEEKR maakt Lynk&Co deel uit van het Geely-concern. De koers wordt bepaald in China; de modellen worden getekend in Zweden. Het geld dat je daarmee verdiende, werd in mindering gebracht op je maandelijkse leasebedrag.

Die abonnementsvorm wordt nog altijd aangeboden. Maar het verschuldigde maandbedrag is niet meer zo laag als bij de introductie van het Chinese automerk. Ook de voorwaarden zijn in de tussentijd aangepast. Nederlanders, nooit vies van wat voordeel, kiezen er daarom steeds vaker voor een Lynk&Co te kopen. De aanschafprijzen zijn namelijk nog wél scherp: de voordeligste Lynk&Co kost € 35.995.

Lynk&Co verkoopt in ons land de 01 en 02. De eerste is een plug-in hybride, de tweede volledig elektrisch. Beide modellen zijn crossovers. Lynk&Co verleent vier jaar of 120.000 kilometer op de complete auto en acht jaar of 120.000 kilometer op de benodigde batterijen. Voor verkoop en onderhoud kun je terecht bij de Volvo-dealer: dat merk is eigendom van het Geely concern.

Een Lynk&Co private leasen 

Dongfeng

Dongfeng - dat in het Chinees ‘Oostenwind’ betekent - is een van de oudste autofabrikanten uit China.  

De Dongfeng Box is daar een voorbeeld van. Dat is een volledig elektrische gezinsauto met een rijke standaarduitrusting tegen een scherpe prijs. Inmiddels worden ook Dongfeng's zustermerken M-Hero en Voyah in Nederland gevoerd. Gomes, een grote autospeler in Noord-Holland, haalt de merken naar hier. Je kunt op acht plekken in Nederland voor de Dongfeng terecht. 

Een Dongfeng private leasen 

Leapmotor

Leapmotor is in Nederland nog relatief onbekend, al is het ijs meteen gebroken wanneer we vertellen dat dit bedrijf toebehoort aan het grote Stellantis-concern. Daartoe ook grote publieksmerken als , Opel, Peugeot en Citroën.

Er zijn 14 bestaande dealerbedrijven die Leapmotor erbij gaan doen. Maar je kunt je natuurlijk voorstellen, dat zo’n aantal rap toeneemt wanneer er goede resultaten met het merk worden geboekt. Op dit moment biedt de fabrikant in ons land twee verschillende modellen aan: de T03 en C10.

De garantievoorwaarden luiden als volgt: met elk van de beschikbare Leapmotors kun je drie jaar of 100.000 kilometer kosteloos terug naar de garage. De garantietermijn op de accu’s is acht jaar of 160.000 kilometer.

Een Leapmotor private leasen 

XPENG

Menig Chinees automerk is jong, maar XPENG is piepjong. De autofabrikant werd pas in 2014 opgericht. Het merk verkoopt in Nederland drie modellen: de G6, P7 en G9. Die hebben alle drie zo hun eigen unieke eigenschappen. Van een scherpe prijs en een hoge laadsnelheid tot heuse vleugeldeuren.

Je kunt jouw auto laten onderhouden bij XPENG / Emil Frey-garages in Rotterdam en Breukelen. 

Op het benodigde batterijpakket je acht jaar of 160.000 kilometer coulance.

Een XPENG private leasen 

Andere Chinese automerken in Nederland

Behalve bovenstaande automerken kun je in ons land ook voor modellen van één van de volgende Chinese fabrikanten terecht:

  • NIO: verkoopt luxe elektrische auto’s met een batterijwisselsysteem. Een laadstop kost op die manier minder dan vier minuten. Bovendien kun je in vakantietijd kiezen voor een accupakket met een grotere inhoud. 
  • Hongqi: Chinese bouwer van luxe elektrische auto’s. Leuk weetje: de ontwerper van het merk is een Brit, die voor Rolls-Royce werkte.
  • Aiways: dit automerk was een van de eerste Chinese autofabrikanten in ons land. Tegenwoordig wordt er niet veel meer van , al kun je nog altijd voor hun crossovers terecht.
  • Seres: na een mislukte start in 2020 maakt Seres zijn rentrée op de Nederlandse markt met een volledig elektrische modellen.

Chinese automerken: een slimme keuze?

Chinese elektrische auto's zijn binnen hun voertuigcategorie over het algemeen goedkoper dan modellen van Europese merken. Goedkope elektrische auto, dat klinkt misschien als muziek in de oren. Maar als consument kies je ook op gevoel. En aspecten als garantie en betrouwbaarheid zijn ook belangrijk. Mocht je vraagtekens zetten bij elektrische auto’s van Chinese makelij, dan is het goed te weten dat een aantal Europese automerken in Chinese handen is. Zoals Volvo, maar ook Polestar en Smart.

Privacygevoelige informatie & importheffingen

Chinese elektrische auto's beschikken over veel elektronica, die op afstand kan worden uitgelezen. Dat geldt voor de meeste nieuwe modellen. Al staan er over andere autofabrikanten geen verhalen in de krant waarin melding wordt gemaakt van misbruik van dergelijke informatie.  Chinese auto’s is dat al wel een aantal keer gebeurd.

De Europese Unie volgt deze ontwikkelingen op de voet, zoals Brussel ook nauwlettend in de gaten houdt of de Chinese auto-industrie geen oneerlijke concurrentie pleegt. De fabrikanten profiteren momenteel nog van onrechtmatige overheidssubsidies, concludeert de EU.  Totdat het land zijn leven betert, worden er in Europa daarom hogere importheffingen toegepast op elektrische auto's van Chinese makelij.

Hybride en plug-in hybride modellen ontspringen vooralsnog de dans; vandaar dat het aanbod van dergelijke motorvarianten substantieel groeit.

Private lease een Chinese auto via ANWB

Ben je toch nog wat huiverig om een Chinese auto aan te schaffen? Misschien is private lease dan een interessante oplossing. De risico’s liggen dan bij de leasemaatschappij en niet bij jou. 

Met ANWB Private Lease rijd je zorgeloos in een gloednieuwe auto voor een vast bedrag per maand. Je hoeft alleen nog maar te tanken of op te laden. En mocht je pech krijgen, dan kun je rekenen op de vertrouwde service van de Wegenwacht!

Bekijk het aanbod Chinese auto's 

Of kies voor een Chinese occasion

Op het ANWB Occasionplatform vind je meer dan 165.000 tweedehands auto's van door ANWB geselecteerde autobedrijven. Compleet met een richtprijs volgens de ANWB Koerslijst, een berekening van de autokosten en een uitgebreide autotest - inclusief de bevindingen van de Wegenwacht.

De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.

Verkoopservice 

Verkoop je auto gegarandeerd via de ANWB. Snel en zonder te onderhandelen met kopers.