Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

6 betaalbare stationwagens

Het is in ons land een populaire carrosserievariant: de stationwagen. De crossover mag dan steeds populairder worden, qua laadruimte scoort de stationwagen vaak beter dan een vergelijkbare hoog-op-de-poten-auto. Ze zijn er in alle maten, van het B-segment tot aan het E-segment. Ben je op zoek naar een betaalbare stationwagen? We zetten er 6 voor je op een rij.

1. Volvo V70

Het is dé stationwagon onder de stationwagons: de Volvo V70. Kies je voor het model dat tussen 2007 en 2011 werd gebouwd en voor een benzine-exemplaar met minder dan 200.000 kilometer op de teller? Dan betaal je tussen de 8.000 en 10.000 euro. Goedkoper kan ook maar dan is de kilometerstand hoger. Weet wel dat juist de Volvo-motoren uit die tijd heel veel kilometers aankonden zolang er goed onderhoud aan is gepleegd. Vraag dus altijd om een aantoonbare onderhoudshistorie en inzage in de rekeningen.

Dit vindt de Wegenwacht

Er zijn een paar kleine euvels. Zo kunnen slechte contacten van de stekker op de motorregelmodule ervoor zorgen dat de motor van een V70 niet aanslaat. De keuzehendel van de automatische transmissie blijft soms vastzitten in de P-stand. Typisch is ook een niet werkend remlichtrelais, dan brandt alleen het derde remlicht nog.

2. Citroën C5 Tourer

Deze tweede generatie van de C5 is een forse auto. Dit model is een breuk met het verleden, omdat de kenmerkende hydropneumatische vering niet langer standaard is. Die constructie was namelijk kostbaar en kwetsbaar. Voor de doorgewinterde ‘Citrofielen’ is het pijnlijk, maar deze C5 met een normaal onderstel rijdt ook bijzonder prettig en de hele constructie is beter bestand tegen een stootje. Als je 5.000 euro wilt uitgeven voor een benzine-exemplaar, dan kun je kilometerstanden van rond de 160.000 km verwachten.

Dit vindt de Wegenwacht

Bij deze generatie van de Citroën C5 (2010 - 2017) zijn diverse euvels bekend. Een kapotte remlichtschakelaar kan diverse andere elektrische storingen veroorzaken. Bij de 1,6 liter THP-motorkan de distributieketting na verloop van tijd oprekken. De motor gaat dan steeds slechter lopen en raakt ‘van tijd’. Repareren is kostbaar.

3. Renault Clio Estate 0.9 TCe

Net als bij de Seat Ibiza ST bijvoorbeeld het geval is, is ook de Renault Clio Estate met de komst van een nieuw model uit het leveringsgamma verdwenen. Het aanbod nieuwe B-segment stationwagens is dus een stuk kleiner dan voorheen. En dus zijn de gebruikte exemplaren - zoals ook deze Clio Estate - best populair. Daar komt nog bij dat deze Renault er nog steeds fris uitziet, zeker na de facelift uit 2016.

Dit vindt de Wegenwacht

Soms komt de Wegenwacht Clio's tegen die niet meer willen starten, het automatische stuurslot is meestal de oorzaak. De dynamo geeft ook bovengemiddeld vaak de geest.

4. Skoda Fabia Combi 1.2 TSI

De Skoda Fabia is gestoeld op Volkswagen Polo-techniek. De Skoda is het ietwat saaie, maar bovenal praktischer alternatief. De Skoda Fabia Combi is nog steeds leverbaar en lijkt als enige ook in de toekomst nog een vervanger te krijgen.

Dit vindt de Wegenwacht

Technisch is deze auto vrijwel identiek aan de Seat Ibiza: bij diesels is de EGR-klep een zwak punt, bij benzinemotoren zijn dat de penbobines. Verder is de distributieketting een slijtagegevoelig onderdeel en is het belangrijk om daar de onderhoudshistorie op na te kijken. Het vliegwiel kan bijgeluiden veroorzaken. Reparatie van een kapotte DSG-bak is kostbaar.

5. Ford Focus Wagon 1.0 EcoBoost ST-Line

Een hele mond vol, maar het is vooral de sportieve ST-Line van de Ford Focus die het goed doet op de tweedehandsmarkt. Deze was destijds ongeveer even duur als de wat meer op luxe gerichte Titanium-uitvoering, maar levert nu meer op. De instapper van welleer, de Trend-uitvoering, is niet erg populair. De meerprijs voor een Titanium, en vooral een ST-Line-uitvoering, betaalt zich na vier jaar terug. In de tussentijd kun je zelf 'gratis' genieten van de extra luxe.

Dit vindt de Wegenwacht

Bij Focussen met dieselmotor is de EGR-klep een zakke plek, bij benzinemotoren is dat de waterpomp die nog wel eens wil gaan lekken.

6. Opel Astra Sports Tourer 1.4T

Hekkensluiter van deze lijst met betaalbare stationwagens is dit Duitse Volkswagen Golf-alternatief, de Opel Astra Tourer. Diezelfde Golf-stationwagen vinden we overigens niet in deze lijst terug en daar heeft de Opel al zijn eerste punt binnen. Verder scoort de Opel met een scherpe vanafprijs en een ruime uitrusting. Met name dat laatste kunnen ook tweedehandskopers waarderen.

Dit vindt de Wegenwacht

De Wegenwacht moet nog wel eens in de kofferbak van de Opel Astra zijn. Daar zitten namelijk de accu en wat regeleenheden, die defect kunnen raken door daar verzameld vocht. Verder gaat de koppelingscilinder nog wel eens kapot, waardoor de koppeling zwaar of zelfs helemaal niet te bedienen is.

Jouw ideale stationwagen nog niet gevonden?

Bekijk dan het totale stationwagenaanbod op ANWB.nl. We hebben het aanbod voor je aangevuld met de informatie die je van de ANWB kent, zoals de richtprijs volgens de ANWB Koerslijst, inzicht in de maandelijkse autokosten (incl. afschrijving), de bevindingen uit de ANWB Autotest en die van de Wegenwacht.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

Wat je pech ook is, met de Wegenwacht is de beste pechhulp altijd dichtbij.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Auto verkopen? 

Je auto verkopen zonder ongemakkelijke onderhandelingen? Ontvang gratis een gegarandeerde prijs voor je auto.

Vanaf294,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand.