Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is Apple Carplay en hoe werkt het?

Bijna alle nieuwe auto’s en steeds meer occasions zijn voorzien van Apple Carplay. Dit systeem van Apple maakt het mogelijk om functionaliteiten van je telefoon makkelijk en veiliger te gebruiken. Simpel gezegd zorgt het ervoor dat je functies van je telefoon kunt bedienen via het centrale scherm van je auto. Maar hoe werkt het?

Wat is Apple CarPlay?

Je wilt optimaal gebruik maken van de apps en functies van je iPhone. Ook in de auto. Dat kan met Apple CarPlay. In dit artikel vertellen we je hoe je, tijdens het rijden, makkelijk en veilig gebruik kunt maken van zaken als navigatieapps en bijvoorbeeld Spotify. In steeds meer automodellen is Apple CarPlay of Android Auto (de variant voor Android telefoons) verwerkt. Apple CarPlay kan je alleen gebruiken met een iPhone, heb je een Android telefoon, lees dan ons artikel over Android Auto.

Omdat Apple CarPlay op je telefoon draait, blijft het systeem up-to-date. Zo navigeer je altijd met apps die helemaal up-to-date zijn. Navigeren of muziek afspelen gaat via Apple CarPlay ook vaak net iets sneller, soepeler en eenvoudiger dan met de ingebouwde systemen van de meeste auto’s. Zeker als we het over occasions van een aantal jaren oud hebben. Bij nieuwe auto's zien we al dat autofabrikanten ervoor kiezen om navigatie weg te laten of aan te vullen met Apple Carplay.

Het scherm in je auto is vaak ook wat groter dan dat van je smartphone en daarmee wordt bijvoorbeeld de navigatie duidelijker. Dat is natuurlijk ook veiliger dan kijken op je kleinere telefoonscherm in een smartphonehouder. Daarnaast beperkt het systeem ook het aantal meldingen dat je krijgt, zodat je onderweg niet afgeleid wordt door binnenkomende WhatsApp-berichten of andere notificaties.

Hoe werkt Apple Carplay?

Hoewel de meeste auto’s een aanraakscherm hebben, werkt CarPlay erg goed met stembediening. Zorg daarom dat je Siri op je telefoon hebt ingeschakeld. Eenmaal verbonden met de auto druk je op de spraakbedieningsknop om Siri te activeren. Zo kun je Siri vragen om een bepaald nummer af te spelen, een bestemming voor de navigatie in te stellen of een contactpersoon te bellen.

Je kunt op je telefoon aanpassen welke apps zichtbaar zijn op het scherm van je auto en in welke volgorde. Kies op je telefoon voor ‘instellingen’ (settings) – ‘algemeen’ (general) – ‘CarPlay’ en selecteer je auto. Kies de optie ‘pas aan’ (customize) om de lijst met applicaties te openen. Met de plus- en min-knop kun je apps toevoegen en verwijderen, door apps aan te klikken en ingedrukt te houden kun je ze van positie veranderen. Terug naar het systeem van je auto? Klik dan het icoontje aan met het logo van je auto.

Apple Carplay installeren

Alle iPhones met iOS7 en nieuwer ondersteunen Apple CarPlay. Natuurlijk moet ook je auto CarPlay ondersteunen, al is dat bij de meeste nieuwe modellen het geval. Apple heeft een lijst met modellen die CarPlay ondersteunen. Daarnaast moet natuurlijk ook je auto geschikt zijn voor CarPlay. Hoewel het wellicht niet handig is om de keuze voor jouw volgende gebruikte auto af te laten hangen van je telefoon heeft het wel degelijk nut. Zoals eerder gezegd is het makkelijker om de navigatieapps op je telefoon up-to-date te houden dan verouderde digitale navigatiekaarten in een occasion.

Apple CarPlay draadloos

In sommige auto’s kun je draadloos verbinding maken, in andere auto’s werkt het alleen als je de iPhone met een kabeltje aansluit.

  • Bedraad aansluiten: verbind je iPhone met een USB-snoer met de USB-poort van de auto. Gebruik bij voorkeur een originele Apple-kabel, andere kabels willen soms niet werken. Kies op het display van de auto voor Apple CarPlay en je bent klaar!
  • Draadloos aansluiten: houd de knop voor spraakbesturing op het stuur of het dashboard ingedrukt. Daarmee schakel je de bluetooth van de auto in. Kies op je iPhone voor ‘instellingen’ (settings) – ‘algemeen’ (general) – ‘CarPlay’ en selecteer je auto om verbinding te maken.

Als je auto niet de mogelijkheid heeft om draadloos te verbinden kun je overwegen om een draadloze ontvanger aan te schaffen waarmee je verbinding kunt maken tussen de auto en de iPhone.

Naar het aanbod draadloze ontvangers 

Apple CarPlay inbouwen

Vaak is het mogelijk om in een auto die niet beschikt over Apple CarPlay, dit later nog in te bouwen. Dit kan op verschillende manieren. Het kan met een aftermarketsysteem bij een caraudio- of carkitspecialist. Er zijn verschillende bekende elektronicamerken die systemen aanbieden. Maar je ziet ook steeds vaker systemen uit China van merken waar we hier niet bekend mee zijn. Ook automerken zijn ingesprongen op de vraag van consumenten naar Apple CarPlay voor oudere modellen.

Je kunt dus vaak ook bij de merkdealer terecht. In bijna alle gevallen zal er iets geïnstalleerd moeten worden bij het centrale scherm in de auto. We raden dus niet aan om dit zelf te doen. Er zijn volledige systemen die ook het oude beeldscherm vervangen. Maar het is ook mogelijk dat er alleen aan de achterkant iets moet worden aangepast en het oude scherm behouden blijft.

Kosten om Apple CarPlay kunnen uiteen lopen van circa € 500 tot € 1500 voor het systeem inclusief montage.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

Wat je pech ook is, met de Wegenwacht is de beste pechhulp altijd dichtbij.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Downloadgratis
ANWB Onderweg app 

Alles voor onderweg in één app: brandstofprijzen en laadpalen zoeken, files vermijden, parkeren, hotel boeken, pech melden en meer.