Adaptieve cruisecontrol
Cruisecontrol laat je auto met een constante snelheid rijden. Adaptieve cruisecontrol (ACC) kan ook remmen of gas geven, en zo reageren op je voorganger. Het wordt in de volksmond ook wel automatische cruisecontrol genoemd.
Wat doet adaptieve cruisecontrol?
Adaptieve cruisecontrol zorgt er niet alleen voor dat je zonder het gaspedaal aan te raken met een constante snelheid rijdt. Het kan ook zelf gasgeven en remmen, en zo reageren op je voorganger. Je gebruikt het vooral op de snelweg en eventueel op provinciale wegen. Adaptieve cruisecontrol verhoogt de veiligheid.
Hoe werkt adaptieve cruisecontrol?
Adaptieve cruise control werkt met behulp van camera's, sensoren en soms zelfs radar. Het meet de afstand tot je voorganger en stuurt de reminstallatie en het motormanagement aan. Dreig je te dichtbij je voorganger te komen omdat die vertraagt, dan past de adaptieve cruisecontrol de snelheid van jouw auto automatisch aan. Slaat jouw voorganger bijvoorbeeld af of versnelt hij weer, dan trekt jouw auto automatisch op naar de oorspronkelijk ingestelde snelheid.
Uiteraard kun je de adaptieve cruisecontrol aan- en uitzetten op elk gewenst moment. Als er vuil voor de sensor(en) zit, zal het systeem niet aangaan en krijg je een waarschuwing op je dashboard.
Filerijden met adaptieve cruisecontrol
De afstand tot je voorganger kun je zelf instellen, maar de minimumafstand is altijd een veilige twee seconden tot je voorganger. Sommige uitgebreide adaptieve systemen kunnen zelfs filerijden, en dus vertragen tot en met stilstand en weer optrekken vanuit stilstand. Deze slimme cruisecontrol zit lang niet altijd standaard op een auto, vaak moet je het apart bijbestellen.
Adaptieve cruisecontrol inbouwen
Zelf adaptieve cruisecontrol inbouwen is niet mogelijk. Dit is een zeer specialistisch systeem dat is verbonden met andere systemen (ABS, motormanagement) en alleen in de fabriek kan worden ingebouwd en gekalibreerd.
Welke auto's hebben adaptieve cruisecontrol?
Steeds meer nieuwe auto's hebben adaptieve cruisecontrol, al moet je het vaak wel als een extra optie erbij kopen. Zit het er niet standaard op, dan zijn de redenen om het aan te schaffen een gunstiger brandstof- of stroomverbruik en het verhogen van de veiligheid van de inzittenden.
Hoe werkt het?
Aan de voorzijde van de auto, bijvoorbeeld in de bumper of in de behuizing van de binnenspiegel, zit een sensor die de afstand meet tot je voorligger en diens snelheid. Deze sensor stuurt de informatie naar een computer en vergelijkt die met de ingestelde snelheid. Vervolgens berekent hij een veilige volgafstand. Moet de snelheid worden aangepast, dan communiceert de adaptieve cruisecontrol dit met het remsysteem en met de motor.
Kan ACC slijten?
De adaptieve cruisecontrol slijt niet, maar de sensor kan wel vuil worden of (bij een aanrijding) kapotgaan, ook als dat in eerste instantie niet zichtbaar is. De ACC zal ook uitvallen als een ander component, zoals een snelheidssensor, regelunit of radar, kapot gaat. In zo’n geval moet je naar de garage. Zelf repareren is niet mogelijk. De reparatiekosten variëren sterk, afhankelijk van welk onderdeel er vervangen moet worden.
Vervangend vervoer nodig?
Staat je auto voor langere tijd bij de garage voor reparatie en heb je vervangend vervoer nodig? Dan kun je bij ANWB terecht voor een huurauto via onze partner Sunny Cars. Als ANWB-lid ontvang je ledenvoordeel op het huren van een auto.