EcoBoost motor
De EcoBoost-motoren van Ford zijn technische hoogstandjes. Het zijn compacte, geavanceerde machines die dankzij allerlei slimme technieken én zuinig omspringen met brandstof (Eco), én aardig wat kracht opwekken (Boost). De Ecoboost motoren van Ford hebben weliswaar drie keer de internationale Engine of the Year award gewonnen. Maar dat is geen garantie voor betrouwbaarheid. De 1.0 en 1.5 Ecoboost motoren zijn zeker niet vrij van storingen.
Wat is een EcoBoost motor?
Een EcoBoost motor is een kleine, compacte motor van Ford die zeer zuinig omspringt met brandstof. Hij is er als 1.0 en als 1.5 liter.
Hoe werkt een EcoBoost motor?
Het geheim van de EcoBoost motor zit ‘m in een paar dingen. Hij heeft slimme software, maakt gebruik van directe brandstofinspuiting en heeft een turbo en variabele kleptiming. Dat zorgt te allen tijde - dus ongeacht het toerental - voor een optimale verbranding.
Wat is het verschil met een gewone motor?
Veel moderne benzinemotoren maken inmiddels gebruik van de hierboven genoemde technieken. Maar toen deze motoren in 2012 voor het eerst op de markt verschenen was dat niet het geval. De meeste krachtbronnen hadden vaak een grotere cilinderinhoud en meer brandstof nodig om dezelfde kracht te ontwikkelen. Bij zowel de 1.0 als de 1.5 motor geldt het advies om tijdig terug te schakelen. Vergeet ‘het nieuwe rijden’ wanneer je met caravan of in de bergen rijdt!
Welke auto’s hebben een EcoBoost motor?
De EcoBoost-motoren hangen in diverse Ford-modellen waaronder de Ford Fiesta en de Ford Focus.
Wat zijn veel voorkomende EcoBoost motor problemen?
EcoBoost 1.0: oververhitting en distributie
De 1.0 EcoBoost motoren (100, 125 en 140 pk) zijn gevoelig voor oververhitting door zware belasting. Mede door gebruik van een turbo en een hoge compressie ontstaan hoge verbrandingstemperaturen. Laat je de motor erg hard werken dan kan daardoor oververhitting ontstaan. Dat kan leiden tot schade zoals het verlies van koelvloeistof en dat kan weer leiden tot serieuze motorschade. Advies: controleer geregeld het koelvloeistofpeil en het oliepeil. En stel de diverse voorgeschreven onderhoudsbeurten niet uit.
Een ander veelvoorkomend probleem heeft betrekking op de distributieriem. Die kan snel scheuren waardoor ernstige motorschade kan ontstaan. Het advies is dan ook om die tijdig – dus zoals is voorgeschreven in het instructieboekje in elk geval bij 240.000 km maar liever zelfs (ruim) eerder – te laten vervangen. Ga je merken dat jouw auto moeite krijgt met versnellen en hij voelbaar vermogen lijkt te missen, ga dan meteen naar de garage en laat de motor nakijken. De kans is groot dat er een probleem is met de distributieriem. Ook hier geldt dus dat tijdig professioneel onderhoud van groot belang is.
EcoBoost 1.5: koelwaterverlies door haarscheurtjes
De Wegenwacht en de auto-experts van de ANWB constateren geregeld problemen met de 1.5 liter Ecoboost motor die in diverse Ford-modellen wordt gebruikt. Deze motor heeft een vaker voorkomend verschijnsel van koelwaterverlies soms gecombineerd met koelwaterverbruik. Oorzaak is een haarscheurtje in het motorblok met een forse, onvermijdelijke ingreep als gevolg: het monteren van een geheel nieuwe motor. Natuurlijk zijn er ook genoeg exemplaren die zonder noemenswaardige problemen hoge kilometrages weten te bereiken, tot ver voorbij de twee ton. Maar de hierboven genoemde motorische problemen zijn echt een serieuze kanttekening en komen (te) vaak voor.
Wat kost het om deze problemen te laten oplossen?
Het verhelpen van de hierboven genoemde problemen kan aardig in de papieren lopen. In het ergste geval moet er een nieuwe motor worden gemonteerd. Dan heb je het over duizenden euro’s. Het vervangen van de distributieriem varieert in prijs maar kost al snel enkele honderden euro’s.
Vervangend vervoer nodig?
Staat je auto voor langere tijd bij de garage en heb je vervangend vervoer nodig? Dan kun je bij ANWB terecht voor een huurauto via onze partner Sunny Cars. Als ANWB-lid ontvang je ledenvoordeel op het huren van een auto.