Ledlamp
Led is een afkorting van Light Emitting Diode. Ledlampen worden al jaren gebruikt in huishoudelijke apparaten en in de auto in de controlelampjes van het dashboard.
Hoe werkt ’ie?
Een led is een elektronisch halfgeleidercomponent dat licht uitzendt als er een elektrische stroom in de doorlaatrichting doorheen loopt. Deze diode zendt een bepaalde kleur licht uit, maar om wit licht te maken zijn meerdere kleuren en dus led-chips nodig. Dit maakte deze techniek in eerste instantie zo complex en duur.
Wat doet 'ie?
We gebruiken tegenwoordig meer ledlampen. Dankzij nieuwe technologie kunnen ze in een hogere helderheid geproduceerd worden, waardoor ze het kwetsbare gloeidraad in halogeenverlichting vervangen. Led gaat langer mee, heeft een grote (mechanische) schokbestendigheid, verbruikt minder energie en is dus een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief. Voorheen werd vooral aan de achterkant van de auto gebruik gemaakt van led, tegenwoordig zijn er steeds meer auto’s die ook led-verlichting aan de voorzijde hebben.
Waardoor slijt ’ie?
Led slijt niet en kan een autoleven mee. Maar als je ledlampen bij relatief hoge spanning gebruikt, kunnen ze flink veel licht geven en erg heet worden. Oververhitting kan wél tot vroegtijdige defecten leiden. Veel lampen hebben ledstrips, oftewel: meerdere leds in een lamp. Gaat er een led kapot, dan kun je gewoon veilig blijven rijden, zolang 80% van de leds maar werkt.
Wat mag je qua levensduur verwachten?
Bij normaal gebruik en onderhoud mag je van de LED-lampen (dagrijverlichting) verwachten dat deze ten minste 6 jaar of 100.000 km meegaan. Het gebruik van de auto is eigenlijk nauwelijks van invloed op de levensduur. Na 100.000 km of 6 jaar moet je er rekening mee houden dat je het moet laten vervangen. De minimale levensduur van een onderdeel speelt een rol bij de vraag of je de kosten eventueel kunt claimen van de verkoper/reparateur.
Hulp nodig? De Wegenwacht staat klaar
Kun je niet veilig de weg op, bijvoorbeeld omdat een van je lampen kapot is? Ook dan staat de Wegenwacht voor je klaar.
Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.
Pechhulp in je woonplaats
Bij de Wegenwacht denk je waarschijnlijk aan autopech onderweg. Maar wist je dat maar liefst 40% van de pechgevallen plaatsvindt in de eigen woonplaats?
Heb je al een Wegenwacht pakket en wil je ook geholpen worden bij pech in je woonplaats? Check dan of Woonplaats Service in je pakket zit.