Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remschijven

Een van de belangrijkste onderdelen van een auto is het remsysteem. Welke rol spelen de remschijven hierin?

Wat is het en wat doet het?

Heel simpel: remschijven zorgen ervoor dat een auto vaart kan minderen en tot stilstand komt. Door het rempedaal in te drukken verplaatst zich in de hoofdremcilinder een zuiger. Die oefent druk uit op de remvloeistof in de remleidingen. Die druk plant zich voort naar een wielremcilinder en daarin drukken de zuigers de remblokken tegen de remschijven aan.

Welke soorten zijn er?

Er zijn massieve en geventileerde remschijven. Geventileerde zorgen voor een betere warmteafvoer. Massieve remschijven werden vroeger veelal gebruikt op kleinere, lichtere  auto’s met weinig vermogen. Tegenwoordig zien we steeds vaker geventileerde remschijven, met name op de vooras.

Hoe ga ik er mee om en hoe onderhoud ik het?

Zorg in ieder geval voor tijdig onderhoud, waarbij de remmen worden gecontroleerd., Voel je een wisselende remkracht of trillingen bij het remmen, dan kan dat erop duiden dat de schijven krom zijn. Dat kan veroorzaakt zijn door plotselinge temperatuurwisseling, bijvoorbeeld als je met gloeiend hete remmen door een diepe plas water gereden bent. Kromme schijven moeten vervangen worden. Nieuwe remschijven moeten, net als nieuwe remblokken, de eerste 100 km beheerst ingeremd worden.

Voorkom oververhitting

Bij lange afdalingen in de bergen https://www.anwb.nl/auto/onderhoud-en-reparatie/autopech/rijden-in-de-bergen krijgen de remmen het zwaar te verduren. Weliswaar zijn ze berekend op zware omstandigheden en hoge temperaturen, maar bij afdalingen is het verstandig om de remmen te ontlasten door op de motor te remmen. Dat doe je door terug te schakelen naar een lagere versnelling. Het hogere motortoerental maakt remmende werking van de motor groter. Bij een automaat kan je de keuzehendel in B of 2 zetten. Zie de handleiding voor de specifieke instructies bij jouw auto. 

Hij doet het niet, hoe komt dat?

Als je het rempedaal intrapt, worden de remblokken tegen de remschijven aangedrukt. Zo ontstaat wrijving en dus remkracht. Maar door die wrijving treedt er ook slijtage op aan de remschijven. De fabrikant geeft een minimum dikte op van remschijven. De garage kan deze opmeten. Als ze te dun zijn geworden moeten de remschijven worden vervangen.

Hoe lang gaan remschijven mee?

Heel gemiddeld kan je van remschijven een levensduur van 100.000 km verwachten. Dat is wel sterk afhankelijk van rijstijl en rij-omstandigheden en de kwaliteit van het gebruikte materiaal.

Roest

Remschijven kunnen roesten. Normaal gesproken wordt de oppervlakte-roest door de remblokken wel weggewerkt, maar dan moeten deze wel genoeg in de gelegenheid komen. Bij een auto die weinig wordt gebruikt, of met een chauffeur die bewust anticiperend en zuinig rijdt en de remmen dus weinig gebruikt, kan het gebeuren dat de remschijven teveel worden aangetast door roest. In dat geval is het advies om tijdens een rit op een veilige plek de remmen bewust even wat steviger aan te spreken, zodat de ontstane roest door de remblokken kan worden weggeschuurd. Het komt echter ook voor dat de schijven voortijdig vervangen moeten worden.

Waar laat ik het maken en wat kost dat?

Vervanging van remschijven is een specialistische klus, dat je het best door een professioneel monteur kunt laten doen - bij de garage dus. Op dezelfde as (voor of achter) moeten altijd links én rechts de remschijven tegelijk vervangen worden. Anders krijg je een ongelijke remwerking. Als de remschijven vervangen worden, moeten ook altijd nieuwe remblokken gemonteerd worden om een optimale remwerking te garanderen.

Het laten vervangen van een set remschijven (voor of achter) inclusief remblokken komt je te staan op gemiddeld tussen € 300 en € 600, afhankelijk van merk en type auto.

Wat kan ik zelf?

Vervanging van zo essentiële onderdelen als remschijven kun je het best aan de garage overlaten. Zelf kan je de remschijven wel controleren op roest.

Vervangend vervoer nodig?

Staat je auto voor langere tijd bij de garage en heb je vervangend vervoer nodig? Dan kun je bij ANWB terecht voor een huurauto via onze partner Sunny Cars. Als ANWB-lid ontvang je ledenvoordeel op het huren van een auto.

De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!