Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Je auto slepen: hoe doe je dat?

Er zijn verschillende redenen om een auto te slepen. Dit kan pech onderweg zijn, of misschien sta je wel thuis met pech en kan de auto niet op eigen kracht naar de garage . We vertellen je in dit artikel waar je op moet letten wanneer je een auto wilt slepen.

Zelf een auto wegslepen is een noodoplossing die alleen maar gebruikt moet worden om snel een onveilige situatie op te lossen. De beste manier om een auto die niet meer zelf kan rijden te verplaatsen, is met een sleepwagen of autoambulance. Maar soms wil of kan je daar niet op wachten.

Niet alle auto’s kunnen gesleept worden

Controleer eerst of de auto nog kan sturen en zelf remmen. Als dit niet het geval is, dan kan je de auto niet zelf wegslepen. Maar er zijn nog enkele beperkingen.

Auto met automaat slepen

Een auto met een automatische versnellingsbak kan vaak niet over de weg gesleept worden. Ook niet met de automaat in de ‘N-stand’. Slepen kan namelijk in dit geval schade opleveren. In het instructieboekje van de auto lees je terug hoe een auto gesleept mag worden.

Elektrische auto slepen

Ook elektrische auto’s zijn bijna altijd uitgevoerd met een automatische versnellingsbak. Maar daarnaast wekken ze via de wielen bij het remmen energie op om de accu bij te laden. Slepen zou ook schade aan deze systemen kunnen opleveren. Een elektrische auto slepen is dus vaak niet mogelijk.

Auto slepen: stappenplan

Het sturen van een gesleept voertuig betekent goed opletten en inschatten wat het slepende voertuig doet. Je moet daar goed op kunnen anticiperen en reageren.

  1. Draai het sleepoog in de voorbumper. In de voorbumper zit vaak een afdekklepje waarachter het schroefdraad zit waarin je het sleepoog kunt draaien. Het sleepoog vind je vaak in de achterbak bij de krik, het reservewiel of in het gereedschapssetje. Raadpleeg het instructieboekje van de auto wanneer je hem niet kunt vinden
  2. De slepende auto moet natuurlijk een sleepoog in de achterbumper hebben, of een trekhaak.
  3. Bevestig een goedgekeurde sleepkabel of een sleepstang die niet verder uit kan rekken dan 5 meter aan de auto’s.
  4. Je zorgt dat de auto ‘van de handrem’ is.
  5. Zet het contact aan – druk de startknop in zonder de koppeling in te trappen of draai de contactsleutel om - zodat het stuur niet kan vergrendelen tijdens het slepen
  6. Voordat je gaat rijden zet je de alarmlichten aan
  7. Indien mogelijk: zorg ervoor dat je veilig telefonisch contact met elkaar kunt hebben tijdens het slepen. Bijvoorbeeld middels een carkit. Hiermee kan de bestuurder van de voorste auto de andere bestuurder tijdig waarschuwen voor bochten en remacties.

Regels autoslepen

Er zijn natuurlijk ook verkeersregels voor het slepen van een auto. De belangrijkste is dat de sleepkabel of de sleepstang niet langer dan 5 meter mag zijn. De afstand van de achterkant van de trekkende auto tot de voorkant van de gesleepte auto mag namelijk niet meer dan 5 meter zijn.

Daarnaast geldt dat de combinatie van de twee auto’s zich ook moet houden aan beperkingen voor aanhangwagens. Dus bij bord C10 (gesloten voor motorvoertuigen met aanhangwagen) geldt dit ook voor een auto die een andere auto sleept.

We zetten de regels voor je op een rij:

  • Sleepkabel of trekstang tussen de auto’s is maximaal 5 meter
  • Op de snelweg mag je niet harder rijden dan 90 km/u
  • Ook het gesleepte voertuig moet verzekerd zijn en beschikken over een geldige APK
  • Beide bestuurders moeten beschikken over een geldig rijbewijs
  • Je mag geen auto slepen met daarachter een aanhanger of caravan
  • Passagiers moeten waar mogelijk plaats nemen in de voorste auto

Bovenstaande regels gelden voor Nederland. De verkeersregels rondom het slepen van een auto kunnen verschillen per land. Check de verkeersregels Europa voor een overzicht.

Auto slepen op de snelweg

Ook op de snelweg is het toegestaan om een auto weg te slepen. Wanneer je met pech op de vluchtstrook moet stoppen, zorg dan eerst dat je veilig staat. Als je op een zeer onveilige plek staat, bel dan 112. Wanneer er een mogelijkheid is dan mag een medeweggebruiker je ook wegslepen. Hou daarbij het stappenplan aan.

Kosten auto slepen

Het zelf slepen van je auto is een noodoplossing. Zeker op de snelweg kan je het beste de Wegenwacht bellen of 112 wanneer er acuut gevaar is. Het wegslepen van je auto in Nederland is onderdeel van het Wegenwacht abonnement. Voor regelingen in het buitenland kijk je bij Pechhulp Europa.

Moet je auto vanuit jouw woonplaats naar de garage gebracht worden? Dan kun je bij Wegenwacht Standaard of Compleet ook een beroep doen op de Wegenwacht.

Nog geen Wegenwacht pakket?

Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.

Kies jouw Wegenwacht pakket 

Heb je geen Wegenwacht pakket, dan kun je zelf een aanhanger huren om jouw auto op te vervoeren ook mogelijk. Reken dan op 50 tot 100 euro per dag als huurtarief. Check wel of je daar het juiste aanhangwagen rijbewijs voor hebt.  

Er zijn ook bedrijven die jouw auto kunnen transporteren. Kosten hiervoor lopen zeer uiteen.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop nu
Winterhulpjes voor de auto 

Van anti-ijsdeken en ruitenontdooier tot acculader, starthulp en sneeuwkettingen! Is jouw auto al winterklaar?

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.