Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Het interieur van je auto reinigen

8 tips: zo maak je de binnenkant van je auto goed schoon

Het interieur van je auto schoonmaken verhoogt niet alleen de inruilwaarde, je haalt er ook bacteriën en ziektekiemen mee weg. Fijn voor jezelf, maar nóg fijner met kleintjes in je auto. Met deze schoonmaaktips haal je het beste resultaat en wordt de binnenkant van je auto weer helemaal schoon.


Dit heb je nodig

Deze spullen leg je klaar voordat je de binnenkant van de auto gaat schoonmaken:

Stappenplan om het interieur van je auto te reinigen

Wil je de binnenkant van je auto brandschoon krijgen? Met dit stappenplan weet je zeker dat je geen enkel hoekje of gaatje vergeet.

1. Gooi alle rommel weg

Oude parkeerkaartjes, pennen, haarspeldjes, losse muntjes en snoeppapiertjes: mik al die losse rommel weg, zodat het niet in de stofzuiger vast komt te zitten.

2. Stofzuigen

Haal de vloermatten uit de auto. Die maak je straks schoon. Nu pak je eerst het tapijt van het autointerieur aan. Stofzuig alles grondig, ook zoveel mogelijk onder en naast de stoelen in de smalle randen. Tik met de achterkant van een schoonmaakborstel op het tapijt en houd tegelijkertijd de mond van de stofzuiger erbij. Zo verwijder je gemakkelijk zandkorrels die diep in het tapijt zitten.

Zuig ook de deurvakken uit, maar let op dat je met de zuigmond geen krassen maakt. Stofzuig tot slot de bekleding van de stoelen, de achterbank en natuurlijk de kofferbak. Doe bij lederen bekleding extra voorzichtig om krassen te voorkomen.

3. Binnenkant auto schoonmaken: de vloermatten

De vloermatten klop je uit en stofzuig je. Daarna borstel je ze stevig in met lauw water en een milde interieurreiniger. Even laten inwerken en daarna zuig je met een waterstofzuiger (is bij de bouwmarkt te huur) al het vuil weg.

Krijg je de matten niet meer goed schoon, of zitten er grote slijtplekken in? Voor een paar tientjes koop je al een nieuwe set.

4. Dashboard van het autointerieur reinigen

Maak het dashboard schoon met een milde allesreiniger en een microvezeldoek. Gebruik wattenstaafjes of kleine zachte kwastjes (bijvoorbeeld die waarmee je kinderen verven – kost een paar euro bij de Action of de Hema) om alle hoekjes te bereiken, bijvoorbeeld in de uitstroomopeningen van de verwarming. Neem ook gelijk het stuur, de pedalen en de pook mee. 

TIP: Gebruik liever geen cockpitspray. Daarvan gaat alles onnatuurlijk glanzen en voelt het spekglad aan. Als je het toch gebruikt, spuit het dan in elk geval niet op de pedalen, de pookknop en de stuurrand. Deze oppervlakken worden dan namelijk spekglad, waardoor bijvoorbeeld je voeten zo van de pedalen schieten.

5. (Lederen) bekleding reinigen

Over het reinigen van autostoelen hebben we een apart artikel geschreven. Dat gaat over zowel het reinigen van stoffen als lederen bekleding.

Bij lederen bekleding is het zaak om speciale leerverzorging te gebruiken. Je wilt namelijk vooral een gelijkmatig, dof eindresultaat krijgen. Leren bekleding hoort niet te glimmen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de stuurwielrand en de pookhoes. Door gebruik te maken van lederreiniger blijft het leer soepel.

Vergeet trouwens ook niet om de portierbekleding schoon te maken. Dat kan met een vochtige doek met een mild schoonmaakmiddel.

6. De ramen en de spiegels schoonmaken

Ook over het schoonmaken van de binnenkant van de autoramen hebben we een apart artikel gemaakt. Dat is ook van toepassing op de spiegels. De grootste boosdoener op autoramen is een vette aanslag. Zorg er dus voor dat je al het vet verwijdert van de voorruit. Daarvoor heb je speciale glasreinigers.

7. Hemelbekleding vlekvrij maken

Vlekken in de hemelbekleding maak je het beste schoon met een vlekverwijderaar die je ook voor kleding en meubels gebruikt. Spray de hemelbekleding er mee in en laat het intrekken. Neem het vervolgens af met een microvezeldoek. Denk er wel aan dat je boven je hoofd werkt en de nevel dus op de rest van het autointerieur kan komen. Doe deze klus dus of als eerste, of dek het interieur goed af.

8. Vieze geuren uit de auto verdrijven

Geuren van etensresten verdwijnen meestal door de auto goed te luchten. Maar de echt nare geuren verdrijven uit je autointerieur valt niet mee. Zo kun je de penetrante lucht van oude sigarettenrook of natte-hond eigenlijk alleen aanpakken met een ozon-behandeling.

Soms zit de nare geur ook in je airconditioning. In dat geval kun je het interieurfilter (laten) vervangen. Er zijn speciale producten die je in de uitstroomopeningen van de kachel/airco kunt spuiten.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

Wat je pech ook is, met de Wegenwacht is de beste pechhulp altijd dichtbij.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Downloadgratis
ANWB Onderweg app 

Alles voor onderweg in één app: brandstofprijzen en laadpalen zoeken, files vermijden, parkeren, hotel boeken, pech melden en meer.