Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Saharazand van je auto wassen: zo doe je dat

Saharazand van je auto wassen

Kom je ’s ochtends bij je auto, ligt er plotseling een laagje zand op. Oorzaak: een regenbui waarbij in de druppels saharazand zit. Dat wil je natuurlijk van je auto af hebben. Maar pas op: wassen kan in dit geval krassen geven. Met deze tips was je (sahara)zand van je auto zonder dat je schade maakt.

Wassen met de hand

Mits je het grondig doet en in de juiste volgorde, is met-de-hand-wassen een goede manier om saharazand krasvrij van je auto te verwijderen. Het beste doe je deze klus in een autowasplaats, want je mag niet overal je auto op straat wassen. Bovendien heb je hier een hogedrukreiniger bij de hand.

Dit heb je nodig:

  • 2 emmers water; liefst eentje met een zogeheten grit guard. Die zorgt er voor dat zand dat naar de bodem is gezakt, niet meer in jouw spons of washandschoen kan komen.
  • Zachte (microvezel-)doeken
  • Een washandschoen (heb je die niet, dan kan je ook een spons gebruiken)
  • Autoshampoo

Zo ga je te werk

  • Vul één emmer met schoon water (en de grit guard), vul de tweede emmer met water en autoshampoo.
  • Spuit de auto grondig af met schoon water. Gebruik daarvoor de hoge drukreiniger en zet die op ‘spoelen’. Werk van boven naar beneden.
  • Denk er aan om ook je wielkasten mee te nemen, want dat woestijnzand komt echt overal. Zit het ook op de binnenkant van de dorpels? Haal dat dan weg met veel water en daarna met een washandschoen. Gebruik eventueel een milde allesreiniger.
  • Was de auto nu met de autowashandschoen. Begin bovenaan. Het zand zal in het schuim en de microvezels van de handschoen blijven zitten. Spoel de washandschoen daarom geregeld uit in de emmer met het schone water. 
  • Spoel de auto nu goed af.
  • Drogen doe je met een fijne microvezeldoek.

Wassen in de wasstraat

Natuurlijk kun je saharazand ook in de wasstraat van je auto wassen. Kijk of je een wasstraat kunt vinden waarbij de auto eerst handmatig door een medewerker wordt afgespoeld. Dan is de kans op beschadigingen aan je lak kleiner. 

Saharazand betekent lange rijen

Besef dat het de dag ná een woestijnzand-regenbui behoorlijk druk kan zijn bij de wasstraat. Geen zin om in de rij te staan? Wacht dan gerust een paar dagen. Het kan namelijk geen kwaad als dat zand een paar dagen op je auto blijft zitten.

Waar komt dat saharazand eigenlijk vandaan?

De Sahara mag dan duizenden kilometers verderop liggen; als de wind uit het zuiden waait, kan dat woestijnzand toch helemaal in Nederland neerdalen. Dat zand is namelijk heel fijn en dus licht. Daardoor kan het gemakkelijk in de hogere luchtlagen komen en meegevoerd worden. Tijdens een regenbui daalt het dan weer, onder meer op jouw auto.