Private lease: 6x goedkoper dan kopen
Wanneer is het goedkoper?
Private lease kan in veel gevallen goedkoper zijn dan het kopen van een (nieuwe) auto. Het sleutelwoord? Schaalvoordeel. Dit werkt door op meerdere vlakken. Hieronder leggen we het je uit.
1. Aanschafprijs
Leasemaatschappijen nemen op grote schaal auto’s af. Waar een consument één auto afneemt, gaat het bij leasemaatschappijen om enkele honderden auto’s tegelijk. Dat zorgt bij de aanschafprijs voor een enorm schaalvoordeel. En hoe goed je als particulier ook kunt onderhandelen, de prijs die de leasemaatschappij vanwege dit schaalvoordeel betaalt, krijg je als particulier niet voor elkaar.
Leasemaatschappijen werken bovendien als een soort van bank. Zij kunnen gebruikmaken van gunstigere rentetarieven dan wanneer je zelf een financiering afsluit om een auto te kopen.
Bekijk het ANWB Private Lease aanbod
2. Verzekering
De verzekeringspremie heeft ook te maken met schaalvoordeel. Als een leasemaatschappij honderden auto’s onderbrengt bij een verzekeraar, komt dit de premie ten goede. Hiernaast dekt een leasemaatschappij het casco risico (het allrisk deel) vaak zelf af. Dat maakt de verzekeringskosten aanzienlijk lager en dat werkt door in de premie.
Verder hebben leasemaatschappijen steeds vaker een eigen verzekeringstak. Ook dat maakt de verzekeringskosten en dus de premie lager.
3. Onderhoud
Een leasemaatschappij heeft met diverse onderhoudspartijen een landelijk dekkend onderhoudsnetwerk. Daarmee worden afspraken gemaakt over de tarieven. Het gaat om grote aantallen die zij daarheen sturen voor onderhoud. Hierdoor kunnen er ook heel scherpe tarieven voor worden afgesproken. Dat zijn niet de tarieven die je zelf gewend bent om te betalen bij een onderhoudsbeurt.
4. Reparatie
Waar reparatie bij een particulier per mankement of schadegeval bekeken zal moeten worden, weet de leasemaatschappij al vooraf wat de kosten zullen zijn. Voor reparatie en schadeherstel brengen ze grote aantallen auto’s richting hun netwerk. Daarom zijn ze in de positie om gunstigere condities af te sluiten dan dat als individuele particulier mogelijk is.
Bovendien kan een leasemaatschappij met de ervaringen in de zakelijke leasemarkt goed inschatten hoe groot de kans op eventuele reparaties en schadeherstel is.
5. Motorrijtuigenbelasting
Vrijwel alle leasemaatschappijen zijn statutair gevestigd in Noord-Holland. Dat is ‘toevallig’ de provincie met het laagste motorrijtuigenbelasting-tarief. Dat lage MRB-tarief heeft invloed op het uiteindelijke leasebedrag.
6. Verkoopwaarde
Aan het einde van de lease moet de auto worden verkocht. Ook dat kan een leasemaatschappij veel beter dan de particulier. Ze stoten de auto door naar de handel of verkopen deze zelf in een van hun occasioncentra. Leasemaatschappijen krijgen over het algemeen een hogere prijs aan het einde van een leaseperiode, dan een particulier die zijn nieuw gekochte auto na 5 jaar verkoopt. Daarnaast gaat het met veel minder gedoe dan wanneer je zelf je auto in zou ruilen of verkopen.
Conclusie
Al met al ben je met private lease in vergelijking met het kopen van een nieuwe auto vaak goedkoper uit. Dit geldt in veel gevallen ook voor occasion lease. En ja, een leasemaatschappij verdient geld aan leasecontracten, maar het gaat er uiteindelijk om of je als automobilist goedkoper uit bent. Bovendien rijd je met private lease in een gloednieuwe auto zonder je spaargeld stuk te slaan.
ANWB Private Lease
ANWB Private Lease biedt zowel nieuwe auto's als occasions aan. Je rijdt een auto met ANWB Private Lease voor een vast bedrag per maand, inclusief Wegenwacht Service. Ben je na het lezen geïnteresseerd geraakt in het private leasen van een auto? Bekijk dan het aanbod van ANWB Private Lease.
Deel deze pagina