Je auto inruilen: de voor- en nadelen op een rij
Je bent eruit: het is tijd voor een andere auto! Dan is nu het moment aangebroken om te beslissen hoe je je huidige auto wilt verkopen. Een optie is het inruilen van je auto bij de aankoop van een nieuwe. Maar is dat altijd de beste keuze?
De voordelen van je auto inruilen
Het is natuurlijk niet zomaar dat het inruilen van een auto populair is. Heb je een leuk model gespot bij de dealer? Dan is inruilen een makkelijke manier om van je auto af te komen. Je hoeft niet zelf op zoek te gaan naar een koper. En je hoeft je geen zorgen te maken over het regelen van papierwerk of inspecties. Dat zijn al heel wat voordelen.
Ook bespaart het inruilen van je auto je heel wat tijd ten opzichte van particulier je auto verkopen. Je hoeft namelijk niet zelf te adverteren, onderhandelen en een koopovereenkomst te maken.
De nadelen van je auto inruilen
Toch zijn er ook nadelen. Zo krijg je meestal minder voor je auto als je 'm inruilt dan wanneer je 'm zelf verkoopt. Dealers willen natuurlijk zo min mogelijk betalen, omdat ze de auto met winst doorverkopen. En als de dealer het merk en model van jouw auto niet interessant genoeg vindt, dan krijg je natuurlijk ook een lager bod.
Ook beperkt inruilen je verdere onderhandelingspositie. De verkoper heeft immers voor zijn gevoel al geld ‘weggegeven’ en zal dus niet happig zijn om je ook nog een set winterbanden tegen korting te verkopen of om een gratis accessoire weg te geven. Dat is dus iets om rekening mee te houden.
Wat is mijn auto waard bij inruil?
Kies je ervoor om je auto in te ruilen, check dan vooraf wat je auto waard is bij inruil. Zo voorkom je dat je overrompeld wordt bij de dealer. De makkelijkste manier om de inruilwaarde van je auto te achterhalen, is met de ANWB Koerslijst.
Let op: de ANWB Koerslijst geeft je een idee van wat je auto waard is bij inruil. De tool gaat ervan uit dat je auto in goede staat is en houdt geen rekening met eventuele beschadigingen of mankementen. Is dat in de praktijk anders? Dan zal een dealer uiteraard een lager bedrag bieden.
Tips: zo krijg je het meeste voor je auto bij inruil
Glanzende lak, een stofvrij en schoon interieur, een lege kofferbak en dashboardkastje, een frisse motorruimte. Het helpt allemaal om de goede indruk neer te zetten. Zorg dus dat je auto schoon, opgeruimd en goed gepoetst is. Dat kun je zelf doen, maar je kunt ook overwegen om te investeren in een professionele poetsbeurt.
Verder zie je dat handelaren minder bieden voor een auto waar 'werk' aan zit. Dat komt door personeelstekorten. Een auto die ze vrijwel direct in de showroom kunnen zetten, is meer waard. Het kan daarom slim zijn om kleine krassen of deuken weg te laten halen, of om kleine reparaties vooraf uit te voeren.
Heb je een onderhoudsboekje van de auto? Of heb je nog facturen van het onderhoud dat uitgevoerd is? Neem dit dan mee als je de auto gaat inruilen. Zo heeft de handelaar een beter beeld van de staat van de auto, waardoor je een hoger bod krijgt.
Een sleutel bijbestellen kost de handelaar niet alleen geld, maar ook tijd en gedoe. Daarom krijg je bij inruil vaak minder voor een auto als er geen twee (werkende) sleutels aanwezig zijn.
De reden van inruilkorting
Inruilbonus, inruilkorting, inruilpremie, inruilvoordeel, inruilactie, extra inruilwaarde, auto inruil actie. Het zijn allemaal kreten voor hetzelfde fenomeen. Maar waarom geeft een verkoper je eigenlijk korting bij inruilen? Daar zijn een paar redenen voor:
- Door meer geld te geven voor een inruiler, geeft de verkoper iets van de winstmarge op. Dat heeft hij er graag voor over, want het levert tenslotte een nieuwe klant op.
- Een dealerbedrijf krijgt soms een bonus van de importeur als het meer nieuwe auto’s verkoopt. De verkoper kan die bonus doorgeven aan jou als klant en noemt dit dan inruilkorting. Maar in feite krijgt hij dus geld van de importeur en kan hij jou daarom meer voor de inruilauto bieden. Niks mis mee trouwens, want je krijgt gewoon voordeel.
Toch liever niet inruilen?
Je auto inruilen is natuurlijk niet de enige manier om van je oude auto af te komen. Je kunt er ook voor kiezen om je auto te verkopen via de ANWB Verkoopservice. En wees gerust: daarvoor hoef je geen autoverkoper te zijn.
- Binnen 1 werkdag een bod
- Gemakkelijk inleveren op ruim 50 locaties
- Eerstvolgende werkdag het geld al op je rekening
Deel deze pagina