Auto overschrijven na overlijden: zo werkt het
Wanneer een dierbare overlijdt, komt er veel op je af. Naast het verwerken van je verlies, moet je ook praktische zaken regelen. Eén daarvan is het overschrijven van de auto van de overledene. Dit is belangrijk om problemen met de verzekering, wegenbelasting en aansprakelijkheid te voorkomen. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe een auto overschrijven na overlijden werkt en waar je allemaal aan moet denken.
Auto-eigenaar overleden: wat nu?
Na het overlijden van de eigenaar valt de auto automatisch onder de nalatenschap. Dat betekent dat de auto (net als andere bezittingen) juridisch gezien van de erfgenamen wordt, maar pas nadat zij de erfenis officieel hebben aanvaard. Tot die tijd bevindt de auto zich in een soort ‘grijs gebied’, waarin de erfgenamen wel verantwoordelijk zijn, maar nog geen formele eigenaar kunnen aanwijzen.
Erfgenamen zijn gezamenlijk verantwoordelijk
De erfgenamen dragen samen de verantwoordelijkheid voor de auto. Ze moeten besluiten wat ermee gebeurt: houden, verkopen, schorsen of overschrijven. Intussen zijn zij ook verantwoordelijk voor lopende zaken zoals de verzekering, , de wegenbelasting en eventuele boetes of schade. Ook als niemand de auto gebruikt, blijven deze verplichtingen bestaan.
Mag je de auto nog gebruiken?
Check voordat je de auto wilt gebruiken of dit nog mag terwijl hij nog op naam staat van de overledene. De reden? De autoverzekering kan al niet meer geldig zijn na het overlijden – en rijden zonder verzekering is verboden. Alleen in uitzonderingsgevallen, zoals vervoer naar een uitvaart, kun je soms tijdelijk rijden, maar dan moet je dat vooraf overleggen met de verzekeraar.
Snel regelen voorkomt problemen
Kortom: maak een weloverwogen keuze wat te doen met de auto en wacht daarna niet met het overschrijven. Dat voorkomt dat je als erfgenaam onbedoeld verantwoordelijk blijft voor kosten, boetes of risico’s. Totdat de overschrijving rond is, is het beter om de auto niet te gebruiken. Erfgenamen hebben de verplichting om de auto binnen vijf weken - nadat ze via het erfrecht erfgenaam zijn geworden - over te schrijven. Dit kan op naam van één van de erfgenamen, of op naam van de nieuwe eigenaar.
Auto overschrijven na overlijden
Om de auto over te schrijven op naam van een erfgenaam of koper, heb je een paar documenten nodig:
- Het originele kentekenbewijs of de kentekencard met tenaamstellingscode.
- Een verklaring van erfrecht of een verklaring van .
- Een geldig legitimatiebewijs van degene die de auto op naam krijgt.
De overschrijving regel je bij een RDW-balie, een kentekenloket of online via RDW.nl. We vallen in herhaling, maar het is verstandig om hier niet te lang mee te wachten, maar het moet in ieder geval binnen vijf weken nadat de erfgenamen bekend zijn. Totdat de auto is overgeschreven blijf je namelijk als erfgenaam verantwoordelijk voor de auto.
Autoverzekering na overlijden: geef het overlijden door
Vergeet niet om ook de autoverzekering stop te zetten of over te laten zetten op naam van een erfgenaam. De dekking eindigt namelijk niet automatisch bij overlijden. Als de auto verzekerd was bij de ANWB kan je ook eenvoudig online het overlijden doorgeven.
Heb je de auto nog nodig voor praktische zaken rondom de uitvaart? Overleg dan met de verzekeraar wat mogelijk is. Soms wordt er tijdelijk dekking verleend, als je .
Wegenbelasting schorsen na overlijden
Als je simpelweg nog geen bestemming hebt voor de auto, dan is er een mogelijkheid om wat praktische verplichtingen zoals en wegenbelasting te 'pauzeren'. Wil je de auto even niet gebruiken, maar ook nog niet verkopen of overschrijven? Dan kun je de wegenbelasting schorsen (tijdelijk stopzetten). Dat voorkomt kosten én boetes voor bijvoorbeeld een verlopen verzekering of apk. Daarvoor die je de auto al wel eerst over te schrijven op naam van één van de erfgenamen.
Schorsen regel je eenvoudig via de RDW. Dat kost € 24,10 als je het online doet via DigiD, of € 25,60 bij een kentekenloket. De schorsing geldt voor één jaar. Let op: de auto mag tijdens de schorsing niet op de openbare weg staan of gebruikt worden.
Waar moet je op letten bij autohandelaren
Sommige erfgenamen kiezen ervoor om de auto te verkopen aan een handelaar. Dat kan handig zijn, maar wees alert. Controleer altijd of de handelaar erkend is en zorg dat je een vrijwaringsbewijs krijgt – dit is het officiële bewijs dat de auto niet meer op jouw naam staat.
Vraag eventueel ook een bod aan bij handelaar om te zien wat een reële prijs is. Let op verborgen kosten of onduidelijke afspraken.
Auto verkopen na overlijden: dit zijn de regels
Wil je de auto verkopen, dan moet je eerst zeker weten dat je daar als erfgenaam toe bevoegd bent. Met een verklaring van erfrecht kun je dit aantonen. Zodra je de auto verkoopt, zorg je dat de koper de auto overschrijft op zijn of haar naam. Pas dan krijg jij een vrijwaringsbewijs.
Dat vrijwaringsbewijs is belangrijk – het voorkomt dat jij verantwoordelijk blijft voor wegenbelasting of boetes. Meer uitleg hierover lees je in het artikel over het vrijwaringsbewijs.
Auto verkopen met de ANWB Verkoopservice
Het overlijden van een dierbare brengt al genoeg zorgen met zich mee. Dan wil je niet dat de verkoop van een auto ook nog een gedoe wordt. Gelukkig kan het makkelijker met de ANWB Verkoopservice.
Je hoeft geen advertenties te plaatsen, geen vreemden te ontvangen en niet te onderhandelen. Alles wordt voor je geregeld – van het bod tot het vrijwaringsbewijs. Dat scheelt zorgen in een periode die al zwaar genoeg is.