Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kentekenbewijs kwijt: wat nu?

Je moet hem verplicht bij je hebben en je hebt hem nodig wanneer je een auto verkoopt. Dus het is heel vervelend wanneer je (een deel van) je kentekenbewijs kwijt bent. We vertellen je in dit artikel hoe je een nieuw kentekenbewijs kunt aanvragen.

Wat is een kentekenbewijs?

Op het kentekenbewijs staan de kenmerken van het  en van wie het voertuig is. We schrijven voertuig, want niet alleen een auto heeft een kenteken. Maar bijvoorbeeld ook een motor, een brommer, een speedpedelec en zelfs een caravan. We richten ons in dit artikel vooral op het kentekenbewijs van auto's. Niet alleen het kenteken, merk, model en type van een auto staan op het kenteken. Maar ook belangrijke zaken voor handhavers als maximale belading en maximaal toegestaan trekgewicht. Het is verplicht om je kentekenbewijs te kunnen tonen wanneer je een op de openbare weg bestuurt.

Kentekenbewijs van papier naar kentekencard

Sinds 1 januari 2014 worden alle kentekenbewijzen in Nederland in de vorm van een  kentekencard uitgeleverd.  Daarvoor bestond het kentekenbewijs uit papieren delen. Het kentekenbewijs bestaat sindsdien uit 2 delen. Een kentekencard EN een tenaamstellingscode. Sinds 11 juni 2024 heeft de kentekencard een nieuw uiterlijk gekregen, maar de werking is niet veranderd. Een nieuw kentekenbewijs wordt automatisch verzonden naar de nieuwe eigenaar of de berijder wanneer een is overgeschreven. Ook een leaserijder (zowel zakelijk als private) krijgt de kentekencard . De tenaamstellingscode wordt in dat geval niet verzonden naar de berijder.

Deel 2 kentekenbewijs kwijt

Deel II was vroeger (tussen 1-6-2004 en 1-1-2024) het overschrijvingsbewijs. Naast Ia en Ib waarop de autogegevens en de gegevens van de eigenaar stonden was dit het deel wat je nodig had om de auto over te schrijven. Nu we in plaats van papieren kentekenbewijzen een kentekencard hebben is hier ook iets in veranderd. Bij het overschrijven krijg je direct het eerste deel van de tenaamstellingscode. Met de post krijg je vervolgens de kentekencard en het laatste deel van de tenaamstellingscode. je niet de eigenaar bent van de auto, maar de berijder, zoals bij een zakelijke of private leaseauto. In dat laatste geval krijg je alleen de kentekencard, maar geen code. De tenaamstellingscode bestaat in totaal uit 9 cijfers die je nodig hebt bij het overschrijven van een auto.

Tenaamstellingscode kun je opnieuw aanvragen

Wanneer je Deel 2 of deze code kwijt bent, dan kun je een nieuwe aanvragen op RDW.nl Alleen de tenaamstellingscode aanvragen kost € 1,25. Je na betaling een e-mail met de nieuwe code. Als je later de oude code terugvindt, dan kun je deze weggooien. Alleen de nieuwste tenaamstellingscode werkt.

Nieuw kentekenbewijs aanvragen

Als je kentekenbewijs kwijt is, of beschadigd, of gestolen, dan kan je een nieuwe aanvragen. Je krijgt dan een nieuwe kentekencard. Het kenteken van de auto blijft gewoon hetzelfde, je krijgt dus niet direct een '1'tje' (de zogenaamde duplicaatcode) op de kentekenplaat. Ook als je nog een papieren kentekenbewijs had, zal je nieuwe kentekenbewijs in de vorm van een kentekencard uitgereikt worden. Een vervangend kentekenbewijs vraag je aan via de website van de RDW. Om daar online een nieuwe kentekencard aan te vragen heb je de volgende zaken nodig

  • DigiD van de persoon op wiens naam het kenteken staat, om in te loggen op rdw.nl
  • De meldcode van de auto. Dit zijn de 4 laatste cijfers van het chassisnummer of voertuigidentificatienummer (VIN)
  • De mogelijkheid om met Ideal de kosten direct te . De kosten voor kentekencard (inclusief tenaamstellingscode) bedragen € 39,80.

De meldcode zijn de laatste 4 cijfers van het chassisnummer en dat kan je vinden op het . Maar ook op de auto zelf. Vaak vind je het onderaan de voorruit van het of onder de motorkap. Een chassisnummer van je auto opzoeken kan ook in de gebruikershandleiding van de auto.

Let op! Als je een nieuw kentekenbewijs krijgt dan geldt ook de oude tenaamstellingscode niet meer. Je krijgt een nieuwe van de RDW.

Verkoop je auto met de ANWB Verkoopservice

Misschien ben je niet zo'n verkoper en vind je onderhandelen maar lastig. In dat geval kun je er ook voor kiezen om je auto op een andere manier te verkopen, bijvoorbeeld via de ANWB Verkoopservice. Daarmee verkoop je je auto goed, zonder dat je er veel tijd aan kwijt bent. 

  • Binnen 1 werkdag een bod
  • Gemakkelijk inleveren op ruim 50 locaties
  • Eerstvolgende werkdag het geld al op je rekening

Zo werkt de ANWB Verkoopservice 

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

met extravoordeel
ANWB Visa Card 

Nu het eerste jaar 50% korting op de ANWB Visa Gold Card

De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!