Gebied Zuidwestelijke Delta biedt volop kansen voor vrijetijdsbesteding
Onderzoek ANWB
Er is een toenemende behoefte aan mogelijkheden voor buitenrecreatie, zoals fietsen, wandelen en natuurbeleving in de Zuidwestelijke Delta. Deze regio - Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden en West-Brabant - staat de komende jaren voor uitdagende opgaven op het gebied van economie, waterveiligheid, zoetwater en natuur. Recreatiekansen kunnen beter worden benut bij grote geplande ingrepen in het landschap zoals dijkversterking of natuurontwikkeling. Dit blijkt uit uitgebreid onderzoek van de ANWB en HZ Kenniscentrum Kusttoerisme.
Het ideale natuurgebied van de Nederlander is goed bereikbaar en een afwisselend landschap met vooral bossen, planten, water en dieren. In een natuurgebied zijn goede fiets- en wandelpaden, picknicktafels met prullenbakken, toiletten en horecagelegenheden belangrijke aandachtspunten volgens de respondenten.
Groeiende behoefte aan buitenrecreatie
De Zuidwestelijke Delta is zowel onder bewoners als onder bezoekers een geliefd gebied voor buitenrecreatie. Gezien het groeiende aantal inwoners in de regio, het groeiende toerisme en de toenemende aandacht voor een gezonde levensstijl zal de behoefte aan buitenrecreatie alleen maar groter worden. Volgens de ondervraagden kan het gebied aantrekkelijker gemaakt worden door meer ruimte te creëren voor natuur en door de bereikbaarheid met het openbaar vervoer en met de auto (parkeerplaatsen) te vergroten. Dit vinden zowel bezoekers als inwoners. Bij jongeren lag nog een extra nadruk op: voldoende mogelijkheden om activiteiten te ondernemen, contact met de lokale bevolking, recreëren in een (ogenschijnlijk ongerepte) natuur, voorzieningen die geboden worden in de natuur zoals watertappunten, fietsverhuur etc. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer zien de deelnemers aan het onderzoek als een van de belangrijkste knelpunten.
Toekomstige behoeften en kansen
Het onderzoek Toerisme en vrijetijdsgedrag in de Zuidwestelijke Delta is 30 juni overhandigd door Janique Huijbregts, ANWB Regiomanager Zuid, en Diana Korteweg Maris van HZ Kenniscentrum Kusttoerisme aan Hagar Roijackers, gedeputeerde Natuur, Water en Gebiedsgerichte Aanpak in Noord-Brabant en voorzitter van het Gebiedsoverleg Zuidwestelijke Delta. Het onderzoek geeft inzicht in toekomstige behoeften en kansen om recreatie nadrukkelijker een positie te geven in de gebiedsopgaven die worden genoemd in de Gebiedsagenda Zuidwestelijke Delta 2050. Als aanbeveling biedt het onderzoek negen cruciale handvatten aan belanghebbenden en roept op om kansen te benutten. Lees hier het onderzoek Toerisme en vrijetijdsgedrag in de Zuidwestelijke Delta.
Wat jongeren belangrijk vinden
Bij jongeren lag nog een extra nadruk op: voldoende mogelijkheden activiteiten te ondernemen, interactie met de lokale bevolking, recreëren in een (ogenschijnlijk ongerepte) natuur, voorzieningen die geboden worden in de natuur zoals watertappunten, fietsverhuur etc. Bereikbaarheid in de zomerperiode met het openbaar vervoer ziet men als een van de belangrijkste knelpunten.
Negen gouden regels
Het onderzoek geeft negen cruciale handvatten (zie infographic) aan belanghebbenden als aanbeveling en roept op om kansen te benutten. Aangezien de ruimte, die door claims vanuit allerlei opgaven, schaarser wordt is het van belang dat de regio aandacht besteed aan de ontwerpgaven in de toekomst. Lees het onderzoek Toerisme en vrijetijdsgedrag in de Zuidwestelijke Delta.
Onderzoek met bijlagen (pdf - 9 mb)
Onderzoek zonder bijlagen (pdf - 3 mb)
Dit onderzoek van de ANWB is een representatief, kwantitatief onderzoek onder 2500 respondenten waarbij een extra focus is op jongeren tussen de 18-35 jaar. Zowel inwoners als bezoekers aan de Zuidwestelijke Delta zijn meegenomen in het onderzoek, in de periode van 22 februari t/m 6 maart 2022.