Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wandelende jongeren zoeken zen-momentje in de natuur

Jongeren hebben tijdens corona massaal het wandelen ontdekt. Eén derde van de jongeren wandelt nu zelfs meer dan vóór corona. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB en Wandelnet onder ruim 1.100 jongeren tot 30 jaar. Jongeren zoeken rust en ontspanning in een druk en stressvol leven. Een frisse neus halen in de natuur helpt.

Op zoek naar rust, vrijheid en ontstpanning

Jongeren tot 30 jaar wandelen met name voor rust en ontspanning (41%), om in beweging te blijven (34%) of om een frisse neus te halen (32%). Maar het is ook een manier om te ontsnappen aan de dagelijkse drukte en om bij te praten met vrienden. Bij voorkeur maken jongeren een wandeling met één vriend(in). De aanwezigheid van natuur/groen en rust en ruimte – en dus geen drukte van andere recreanten – zijn voor de jongeren veruit het belangrijkst bij de keuze van het wandelgebied. Boven alles lijken jongeren op zoek naar een zen-momentje: rust, vrijheid en ontspanning.

‘Alles in mijn leven is geregeld. Dat geeft stress, een opgejaagd gevoel. Wandelen in de natuur geeft me het gevoel dat ik even niet hoef na te denken. Een momentje voor mezelf’, zegt een van de jonge wandelaars. Het onderzoek toont aan dat jongeren gehecht raakten aan hun wandelingen tijdens de pandemie.

Wandelvoorbereiding

De meeste jongeren identificeren zich met de ‘avontuurlijke wandelaar’' die minder gebruik maakt van kant-en-klare routes, last-minute op pad gaat en graag nieuwe gebieden ontdekt. Wijst het routepaaltje naar rechts? Dan gaan zij naar links. De mobiele telefoon om – in geval van nood - de weg terug te vinden zit immers bij 84 procent in de achterzak. Niet zo verbazend dat een lege telefoonaccu hoog scoort op de lijst van ergernissen. Toch zijn er dingen die ze nóg irritanter vinden: slecht weer en modderige paden.

Meer informatie is te vinden in bijgevoegd factsheet en het Trendrapport Jongeren en wandelen.

Met de inzichten uit het Trendrapport Jongeren en wandelen willen de ANWB en Wandelnet hun wandelaanbod (routes, wandelrouteplanners, informatie) en belangenbehartiging nog verder verbeteren.

Andere leden bekeken ook

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.

Shop nu
Veilig op de fiets 

Van fietsspiegels, reflectie en verlichting tot fietssloten en tassen.

Wegenwacht® Fiets Service 

Ook bij pech op de fiets snel weer op weg, met Wegenwacht Fiets!

Fietsroutes in Nederland 

Ontdek de mooiste én gratis fietsroutes in elke provincie. Kies er één uit en maak een mooie fietstocht.