Hoeveel kWh verbruikt een koelkast?
Zoveel stroom gebruikt je koelkast
Veel apparaten hebben een energielabel. Die is, naast de manier waarop je de koelkast gebruikt, bepalend voor het stroomverbruik ervan. Dit vertelt het energielabel ons over het verbruik en zoveel stroom verbruikt een koelkast.
Hoeveel stroom verbruikt een koelkast?
Bovenaan het energielabel van een koelkast zie je de energieklasse, in het zwarte labeltje staat die aangeven. Daaronder toont het energielabel in kWh wat de koelkast gemiddeld verbruikt per jaar.
Hoe groener het label, hoe minder kWh per jaar. De minst zuinige F-categorie koelkast verbruikt gemiddeld zo’n 250 kWh per jaar. De zuinigste A maar 110 kWh. Je kan een aanschaf van een duurder en zuiniger koelkast dus terugverdienen. Hoe lang je daarover doet, hangt wel van de prijs en het verbruik af. De plaats van een koelkast heeft daar invloed op.
De ‘gemiddelde’ koelkast verbruikt jaarlijks zo'n 150 kWh. Als we van een gemiddeld dynamisch stroomtarief van 2024 van €0,27 per kWh uitgaan, kost jouw koelkast je €40,50 per jaar.
Verder op het energielabel van een koelkast
Het energielabel van koelkasten is vernieuwd. Deze informatie biedt een energielabel je precies biedt en wat dat betekent. Je leest per onderdeel wat die informatie precies zegt over het type koelkast.
- QR-code
- Inhoud koel- en vriesdeel
- Hoeveel geluid
Het energielabel voor koelkasten is hetzelfde als het label voor aparte vriezers en koel-vriescombinaties. Op het label staan precies dezelfde onderdelen. Het koeldeel dat op het etiket staat, is bij vriezers leeg. Net zoals het vriesdeel bij koelkasten zonder vriesdeel leeg is.
1. De QR-code
Daarmee kom je in een Europese productendatabase waar alle Europese richtlijnen staan voor koelkasten.
2. Welke inhoud heeft de koelkast?
De inhoud wordt gemeten in liters. Voor een huishouden van vier personen is voor het koeldeel meestal zo’n 300 liter nodig. Het vriesdeel heeft dezelfde inhoud. Hoe groter de koelkast hoe groter het verbruik.
3. Hoeveel geluid maakt de koelkast?
De geluidsschaal loopt van A naar D, waarbij A het stilst is. Heel stil is rond de 39 decibel of minder. De luidste klasse produceert enkele decibellen meer, elke decibel betekent een verdubbeling van geluid.
Geld besparen met je koelkast
Met een dynamisch energiecontract kan je met veel huishoudelijke apparaten stroomverbruik besparen door je gedrag aan te passen, maar een koelkast verbruikt de hele dag stroom en leent zich daardoor niet om het verbruik ervan af te stemmen op de actuele uurtarieven. Ongemerkt kan een koelkast een grootverbruiker van stroom zijn.
Stroom besparen met je koelkast
Bekijk een paar tips om je koelkast en vriezer minder stroom te laten verbruiken:
- Zorg dat je koelkast niet in een warme of juist heel koude ruimte staat. De koelkast moet dan hard werken om de juiste temperatuur te houden, dat kost elektriciteit.
- Schoonmaken en opruimen besparen, houd je koelkast en vriezer goed schoon, dat helpt makkelijker koelen. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt: een dichtgevroren diepvries kost veel energie.
- Misschien een open deur: pak je even iets uit de koelkast of vriezer, doe de deur tussendoor dan dicht. De temperatuur kan snel oplopen, daarna moet de koelkast weer aan de slag om te koelen.
- Wees alert op de temperatuurinstelling van je koelkast en vriezer. Hoeft het niet zo koud? Dat scheelt weer stroom.
- Stem de aankoop van je nieuwe koelkast en vriezer goed af op je eigen situatie. Koop je meer ruimte dan je nodig hebt, dan verbruik je dus ook meer elektriciteit voor niets.
Lees hier al onze tips over het besparen van stroom (en gas)