Hoeveel kWh verbruikt een wasmachine?
Het energielabel zegt veel over het energieverbruik van een wasmachine, maar het hangt natuurlijk ook af van de manier waar op je het apparaat gebruikt. Lees meer over het energielabel, het verbruik van een wasmachine en hoe je ermee kan besparen.
Een wasmachine verbruikt relatief veel stroom. Daarom is het verstandig om goed te vergelijken hoeveel elektriciteit verschillende modellen verbruiken. Daarbij helpt een energielabel je, door overzichtelijk de belangrijkste punten weer te geven.
Hoeveel stroom verbruikt een wasmachine?
Hoe groener het label, hoe minder kWh per wasbeurt. De minst zuinige (F-categorie) wasmachine verbruikt gemiddeld zo’n 194 kWh per jaar. De zuinigste A+++ maar 105 kWh. Je kan een aanschaf van een duurdere en zuinigere machine dus terugverdienen. Hoe lang je daarover doet, hangt wel van de prijs en je verbruik af.
Voor een gezin met 4 personen kan je uitgaan van zo'n 7 wasjes per week. Dat komt per jaar neer op ongeveer 180 kWh. Op basis van het gemiddelde tarief van een dynamisch energiecontract in 2024, kost een wasmachine je dan 180 kWh x €0.27 = €48,60 per jaar.
Verder op het energielabel van een wasmachine
De energielabels van wasmachines zijn vernieuwd. Dit zie je, naast de fabrikant en het type wasmachine, van boven naar onder op het nieuwe type label:
- De QR-code
- Vulgewicht
- Programmaduur
- Waterverbruik
- Centrifugeresultaat
- Hoeveel geluid
1. De QR-code
Daarmee kom je in een Europese productendatabase waar alle Europese regels staan voor wasmachines.
2. Hoeveel was per keer?
Dat zegt hoeveel kilo was er maximaal in de machine kan. Een beetje extra ruimte kan geen kwaad, maar als vuistregels kan je nemen:
- 1 persoon 7 kilo;
- 2 à 3 personen 8 kilo;
- 3 of meer personen 9 kilo.
3. Hoelang duurt een wasprogramma?
Je ziet hoeveel tijd een wasmachine nodig heeft voor de maximale hoeveelheid was. Die tijd wordt gemeten met een normale katoenwas op het ecoprogramma (dat wast op 40 tot 60 graden).
4. Hoe centrifugeert de wasmachine?
Hoe beter de wasmachine centrifugeert, hoe droger je was uit de wasmachine komt. Gebruik je een wasdroger, dan hoeft die dus minder hard te werken. Dat is zuiniger. De schaal loopt van A naar G, waarbij A het droogst is.
Hoe goed de centrifuge werkt, hangt af van het toerental van de wasmachine. Dat staat altijd in ‘rotations per minute’ (rpm, dus hoeveel rondjes per minuut). Een toerenaantal van 1.600 rpm is hoog, dan komt de was vrij droog uit de wasmachine. Al slijt wasgoed wel sneller door op hoge snelheid centrifugeren.
5. Wat is het waterverbruik?
Hoeveel verbruikt de machine tijdens één wasbeurt, met dezelfde condities als bij het energieverbruik.
6. Hoeveel geluid maakt een wasmachine?
Hoeveel decibellen produceert een volle wasmachine tijdens het centrifugeren. De geluidsschaal loopt van A naar D, waarbij A het stilst is. Heel stil is rond de 70 decibel of minder. De luidste klasse produceert tijdens het centrifugeren bijna 10 decibel meer.
Stroom en geld besparen met je wasmachine
Besparen kan je al door bijvoorbeeld regelmatig gebruik te maken van de ecostand van jouw wasmachine. Was op een lagere temperatuur (20 à 30 graden) als de was niet heel vies is. Kijk ook goed of je was kan combineren, zodat je minder vaak hoeft te wassen.
Lees hier alle tips over besparen op gas en stroom.
ANWB Energie
Ook kan je op wassen vrij simpel enkele tientjes besparen door gebruik te maken van een dynamisch energiecontract. Op moderne wasmachines kan je bijvoorbeeld de tijd programmeren, waardoor je optimaal gebruik kan maken van de actuele tarieven.