Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is het verbruik van een wasdroger?

Veel grootverbruikers van stroom hebben een energielabel. Zo ook de wasdroger. Wat een wasdroger verbruikt naast de manier waarop je hem gebruikt af van het energielabel. Dat zegt ‘iets’ over het stroomverbruik, maar wat precies? Waar moet je op letten? Wat is het verschil per apparaat? Lees hoe je kan zien hoeveel elektriciteit een wasdroger verbruikt.

Hoeveel verbruikt een wasdroger?

Bij wasdrogers wordt de energieklasse nu nog van A+++ tot en met D weergegeven. Er mogen geen apparaten meer gemaakt worden die in de stroomslurpende C-categorie of lager vallen. De voorraad van deze apparaten mag nog wel worden verkocht. Volgens Europese regels moet een wasdroger tegenwoordig minimaal energielabel B hebben.

Bij een wasdroger is het energieverbruik berekend bij het drogen van de maximale hoeveelheid katoenen was. Er zijn twee manieren: voor een condensdroger en geventileerde droger (met slang op luchtafvoer). De condensdroger is zuiniger dan de geventileerde droger.

Hoe groener het label, hoe minder kWh per wasbeurt. De onzuinige C-categorie wasdroger verbruikt gemiddeld zo’n 550 kWh per jaar. De zuinigste A+++ maar 170 kWh. Je kan een aanschaf van een duurdere en zuinigere machine dus terugverdienen. Hoe lang je daarover doet, hangt wel van de prijs en je verbruik af.

De ‘gemiddelde’ wasdroger met het A+-label verbruikt jaarlijks 309 kWh. Dat betekent 309 kWh x € 0,27 (gemiddeld dynamisch uurtarief 2024) = € 83,43.

Verder op het energielabel van een wasdroger

De energielabels van wasdrogers worden de komende tijd vernieuwd. Dan loopt de schaal van A tot en met G, zonder toevoegingen van de verschillende ‘plussen’ bij het A-label. Dit zie je naast het merk en het ype van boven naar onder op het nieuwe type label. Dat maakt het makkelijker om (het stroomverbruik van) verschillende wasdrogers te vergelijken.

  1. Soort wasdroger
  2. Programmaduur
  3. Vulgewicht
  4. Hoeveel geluid
  5. Condensdroger-info

1. Welke soort wasdroger is zuiniger?

Dat kan een warmtepompdroger of condensdroger zijn. Beide wasdrogers werken ongeveer hetzelfde, alleen de warmtepompwasdroger doet dat iets efficiënter door warme lucht te hergebruiken.

De warmtepompdroger heeft daardoor een A-label, de condensdroger een B-label. Op jaarbasis kan het kWh-verbruik wel 380 kWh verschillen.

2. Hoeveel was past erin de wasdroger?

Hoeveel kilo was kan er maximaal in de droger? Meestal tussen de 7 en 10 kilo.

3. Hoelang duurt een droogprogramma van de wasdroger?

Je ziet hoeveel tijd een wasdroger nodig heeft voor de maximale hoeveelheid was. Die tijd wordt in minuten gemeten met een normale katoenwas.

4. Hoeveel geluid maakt de wasdroger?

Hoeveel decibellen produceert een volle wasdroger tijdens het centrifugeren. Hoeveel geluid de machine maakt, is in decibellen weergegeven op het energielabel. Heel stil is rond de 60 decibel. De luidste klasse produceert tijdens het drogen bijna 10 decibel meer.

5. Condensdroger: hoe goed droogt de wasdroger?

Onderaan staat informatie over de condensatie-efficiëntie. Die is weergegeven in klassen van A tot en met G. In efficiëntieklasse A wordt 90% van het vocht uit het wasgoed afgevoerd.

Stroom en geld besparen met je wasdroger

Een simpele tip is om het filter van de wasdroger na elke droogbeurt direct schoon te maken. Door een vuil filter moet de machine harder werken, dat kost meer stroom. Bij een condensdroger kan de condensator worden schoongemaakt.

Kijk goed in de gebruiksaanwijzing van de wasdroger wat de maximale hoeveelheid was is. Je bespaart op iedere droogbeurt als je de trommel volledig vult (niet volproppen natuurlijk). Doe je telkens een klein beetje in de wasdroger, dan kan dat per jaar aardig in de euro’s lopen. Ook de ruimte waarin de droger staat, speelt een rol. Als die onverwarmd is – zoals een garage of de schuur – kost het de wasdroger meer moeite (en dus stroom) om op temperatuur te komen.  

Gouden tip: is het mooi weer en heb je de ruimte? Gebruik dan gewoon je wasrek als wasdroger!

Lees hier meer tips om te besparen op je gas- en stroomverbruik

Geld besparen met je wasdroger

Met een dynamisch energiecontract bespaar je vrij eenvoudig als je ’s avonds of midden op de dag (dus buiten piekuren) je droger aanzet. Als je je verbruik aanpast op de goedkoopste stroomuren kan dat je jaarlijks gemiddeld [piektarief minus daltarief] x 309 kWh schelen.

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 800.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen als de stroom het goedkoopst is.