Stroomaansluiting verzwaren
Van het gas af, het is een mooi streven van veel huishoudens. Dat kan met een warmtepomp, koken op inductie, zonnepanelen, infrarood-verwarming. Misschien rijd je een elektrische auto en heb je een eigen laadpaal thuis. Tel daarbij nog mogelijke airco door warmere zomers en je kan je afvragen: trekt m’n bestaande stroomaansluiting dat allemaal? Moet ik die verzwaren?
Stroomaansluiting verzwaren
Ruim twee derde van de Nederlandse huishoudens heeft een standaard stroomaansluiting van 3x25A. De grootte van de aansluiting bepaalt hoeveel stroom er door kan. Bij 3x25A komen er 3 stroomleidingen (oftewel: 3-fase) het huis binnen voor de hoofdschakelaar. Daar vormen ze 3 aparte groepen, met 3 aparte zekeringen. Die hebben in het voorbeeld elk een capaciteit van 25 ampère.
De meeste huizen hebben een 3-fasen aansluiting (1-fase kan ook). Dat betekent simpel gezegd dat er draden voor 3 stroomgroepen het huis binnenkomen. Elke groep heeft bijvoorbeeld 25 ampère. Net als meters voor afstand, is ampère de meeteenheid voor stroom. Het getal geeft de hoeveelheid weer van de energie die maximaal geleverd kan worden op die groep.
Maar wat zegt ampère precies? Het verbruik van apparaten wordt meestal genoemd in watt. Stroomverbruik op je energierekening in kilowattuur (kWh).
Watt geeft vermogen aan, bijvoorbeeld van een apparaat. Van ampère naar watt bereken je met volt. Volt (of voltage) is eigenlijk de stroomsnelheid van stroom. Zoals water in een bergbeek. In Nederland is de netspanning (dus uit het stopcontact) 230 volt.
Stel dat een wasmachine werkt op 10 ampère. Dan vermenigvuldig je ampère met volt om de hoeveelheid watt te berekenen.
10A x 230V = 2.300 watt
Om kilowattuur te berekenen deel je dat door 1.000. Draait de wasmachine 1 uur, dan verbruikt die 2,3 kWh (2.300 watt / 1.000).
Op één stroomgroep van 25A kan je dus niet tegelijk meerdere zware apparaten aansluiten. Dan is de hoeveelheid stroom die wordt gevraagd groter dan 25 ampère en klapt de zekering eruit.
Zwaardere aansluiting = extra kosten
Voor een zwaardere stroomaansluiting rekent de netbeheerder wel extra kosten, naast de installatievergoeding. Voor één niveau zwaarder, kost dat jaarlijks ongeveer € 1.000 meer dan de standaard stroomaansluiting. Die tarieven verschillen wel iets per netbeheerder, maar lopen ook weer niet heel ver uiteen.
In Nederland zijn de netbeheerders per regio verantwoordelijk voor het ‘transport’ van energie. De grootste drie zijn Stedin, Liander en Enexis. De netbeheerders hebben er veel werk aan om het zwaarbelaste stroomnet op orde te houden. Het is dus te verwachten dat de netbeheerkosten de komende jaren flink (blijven) stijgen.
Wanneer een stroomaansluiting verzwaren?
Als de stroomsterkte per groep in je meterkast 3x25A bedraagt, betekent dat niet dat alle groepen die maximale stroomsterkte gelijktijdig aankunnen. Het verzwaren van je stroomaansluiting hangt samen met de hoeveelheid stroomslurpers in en rond het huis.
Denk bijvoorbeeld aan een elektrische auto. Zet je die thuis aan de laadpaal, dan kan je met 16 ampère maximaal 11 kW tegelijk laden. Dan komt het maximumvermogen van de 3x25A standaardaansluiting (17 kW) al snel in zicht. Sta je op datzelfde momenten te kokkerellen op je inductiekookplaat en verwarmt de warmtepomp je huis, dan kan het de waterkoker zijn die de stoppen eruit laat klappen. De meeste laadpunten voor thuis zijn gelukkig wel uitgerust met zogenaamde Load Balancing. Dat zorgt dat de auto minder snel oplaadt als er ook nog andere apparaten veel stroom vragen.
Voor je gas
Ga je van het gas af, dan scheelt dat je in de kosten. Er zit wel een klein addertje onder het g(r)as: laat je je gasaansluiting verwijderen, dan kost dat geld. Laat je hem zitten (zonder verbruik), dan blijf je wel netbeheerkosten betalen. De meeste huishoudens hebben een G4-gasaansluiting, die maximaal 6 kubieke meter gas per uur doorlaat. Een trapje hoger is de G6-aansluiting met 10 kuub per uur. Het gemiddelde gasverbruik per jaar van een huishouden is zo’n 1.200 m3.
Ook voor een gasaansluiting betaal je jaarlijks een vergoeding aan de netbeheerder. Meestal ligt dat bedrag rond de € 250 per jaar. De netbeheerders voor gas en stroom zijn in vrijwel alle regio’s dezelfde organisatie.