Energie met een cadeau, bonus of korting
Welkomstcadeau is meestal een sigaar uit eigen doos
Ga naar een willekeurige vergelijkingssite en je ziet het overal: eenmalige korting, welkomstpremie, loyaliteitsbonus of hoe die cadeautjes dan ook worden genoemd. Bedragen van 490 euro of zelfs meer zijn weer aan de orde van de dag. Bij ANWB Energie geven we liever een heel ander soort cadeau en we je leggen je graag uit waarom.
Afscheid van de welkomstkorting
We noemen het vaak nog wel zo, maar op dit moment krijg je bij geen enkele energiemaatschappij nog een welkomstkorting. Dat zit zo: van de ACM mag zo’n ‘korting’ van een paar honderd euro alleen een welkomstkorting heten als deze vóór het tweede termijnbedrag wordt uitbetaald. Daarom is men massaal overgestapt op andere termen, zoals loyaliteitsbonus of cashback. Het principe blijft echter gelijk: het is een bedrag dat je cadeau krijgt wanneer de looptijd van je contract voorbij is.
Waarom energiemaatschappijen cadeautjes uitdelen
Het klinkt heel vriendelijk, zo’n groot bedrag cadeau als je klant wordt – en minstens een jaar blijft – bij een energiemaatschappij. Alleen krijg je zo’n ‘cadeau’ niet omdat het zo aardig is, maar omdat er een handig verdienmodel achter zit. Denk alleen al aan je eerste indruk: een energiemaatschappij die je 490 euro cadeau geeft lijkt interessanter dan eentje die je 130 euro cadeau geeft. Ook al is het in werkelijkheid vaak andersom, maar daarover straks meer...
Daarnaast is de kans dat je geld terug krijgt aan het einde van het jaar veel groter met zo'n korting, zelfs als je je verbruik iets te rooskleurig hebt ingeschat. Een energiemaatschappij kan op de jaarrekening immers de kosten van je meerverbruik aftrekken van je loyaliteitsbonus of cashback. Je kan zo'n 'welkomstcadeau' dus ook zien als een voorschot op je eventuele meerverbruik. Klinkt al heel anders toch?
Een cadeautje omdat je niet van overstappen houdt
De allerbelangrijkste reden dat energiemaatschappijen graag een eenmalig welkomstcadeau geven is omdat ze weten dat veel Nederlanders niet graag overstappen of dat simpelweg vergeten. Ze anticiperen op klanten die na de contractperiode klant blijven en waar ze flink aan kunnen verdienen.
Het probleem van prijsvergelijkers en energie met een cadeautje
Vul op een vergelijkingssite je verwachte verbruik in en je krijgt een overzicht van verschillende energiemaatleveranciers en de verwachte kosten per maand. Dat is niet je echte maandbedrag, maar een berekening van de totale kosten over een jaar min de korting, gedeeld door twaalf. Het zijn dus je gemiddelde maandelijkse kosten, niet je daadwerkelijke maandelijkse kosten.
Rekenvoorbeeld
Stel een energiemaatschappij geeft een korting van 480 euro, dan is je korting per maand gemiddeld (480 / 12 maanden) 40 euro. Je krijgt die korting pas achteraf, dus in werkelijkheid betaal je per maand 40 euro méér dan het door de vergelijkingssite getoonde bedrag. Hoe hoger de welkomstbonus of loyaliteitskorting, hoe groter het verschil tussen het daadwerkelijke maandbedrag en het voorgeschotelde bedrag.
Een cadeautje om hoge energietarieven te verbloemen
Consumenten die energie vergelijken op een vergelijkingssite zijn meestal op zoek naar de beste deal. Omdat vergelijkingssites sorteren op de laagste maandelijse kosten (dus met het cadeau al verrekend) staat vaak een energiemaatschappij met een hoge loyaliteitspremie op de eerste plek. Duik je in de prijsopbouw, dan blijkt dit vaak niet de maatschappij met de laagste tarieven. Sterker nog, zo'n groot bedrag als cadeau wordt vaak gebruikt om hoge tarieven voor stroom en gas te verbloemen.
Wanneer je meer verbruikt dan geschat of wanneer je langer klant blijft dan de looptijd van je contract, dan verdwijnt je voordeel als sneeuw voor de zon.
Verder worden niet alle energieleveranciers getoond op vergelijkingssites, dus of je de beste deal zal krijgen zonder het volledige aanbod te zien is dan natuurlijk ook nog maar de vraag. ANWB Energie is een van die energieleveranciers die niet terug te vinden is op vergelijkingssites.
Hoe groter je welkomstcadeau, hoe meer je betaalt als je niet overstapt
Als de contractduur voorbij is (en je dus van vast over gaat naar een variabel contract), krijg je het eenmalige cadeau uitbetaald. De door de vergelijkingssite voorgeschotelde gemiddelde maandbedragen kloppen dus wel, maar alleen als je geen dag langer dan de contractperiode klant blijft. Je krijgt die korting namelijk maar één keer. Stap je niet over, dan betaal je dus dat hogere maandbedrag zonder dat je daar aan het einde van het jaar nog iets voor terugkrijgt. Hoe hoger de korting, hoe meer je teveel betaalt.
Blijf je bijvoorbeeld twee jaar klant bij die energiemaatschappij met 480 euro cadeau na het eerste jaar, dan betaal je het tweede jaar waarschijnlijk 40 euro per maand teveel. Gemiddeld over twee jaar ben je dan 20 euro per maand duurder uit dan je vooraf werd voorgerekend. Niet erg loyaal dus, zo’n loyaliteitsbonus…
Het 'cadeau' van ANWB Energie: stroom en gas tegen inkoopprijs
Waarschijnlijk had je na het lezen van bovenstaande al een vermoeden, maar bij ANWB Energie zijn we geen fan van cadeautjes. Tenminste, niet in de vorm van een welkomstkorting of andersoortige sigaar uit eigen doos. Bij ons krijg je dus geen welkomstkorting of loyaliteitspremie, maar betaal je altijd de inkoopprijs. Of je nu een maand of twee jaar klant bent. Dat geeft rust: precies op tijd overstappen om te voorkomen dat je te veel betaalt is niet nodig. Is dat geen heerlijk cadeautje?