ANWB Kempenroute
Nederland, Noord-Brabant, Oirschot
De Kempen is een streek met de geur van keuterboertjes, onvruchtbare grond en armoe (de Aardappeleters van Van Gogh). Dit beeld gaat niet meer op. Kijk maar naar de fraaie typisch Brabantse langgevelboerderijen en het welvarende landschap met bossen en landerijen, doorsneden door riviertjes en kanalen als de Dommel, de Beerze en het Wilhelminakanaal. Wie echt nog iets wil zien van de oude Kempen (hei, vennen en stuifzand) moet u gaan wandelen. Gelukkig biedt deze route daartoe genoeg mogelijkheden.
Let op: deze autoroute voert deels over lokale wegen die ook door fietsers (en wandelaars) worden gebruikt. Geef elkaar de ruimte en pas je snelheid aan, dan kan iedereen van zijn tochtje genieten.
Er zijn drie mogelijkheden om de route te rijden
1. Via Google Maps op je telefoon
Rijd de route met behulp van Google Maps op je mobiele telefoon. De route houdt hierdoor automatisch rekening met eventuele wegafsluitingen of omleidingen en is compatible met Apple Carplay en Android Auto waardoor je kunt navigeren via het infotainment systeem van je auto.
Zo werkt het:
Zorg dat Google Maps is geïnstalleerd op je telefoon (staat er meestal al op en is anders te downloaden via App- of Playstore).
Scan de QR-code:
Zit je al op je telefoon e nkun je de QR-code niet scannen? Klik dan op DEZE LINK
De startpagina van de route opent nu vanzelf op je telefoon.
Let op: soms zal de route te lang zijn om in één keer te openen, dan wordt deze verdeeld in etappes die je achter elkaar kunt rijden: klik op de route/etappe die je wilt rijden, deze opent automatisch in Google Maps.
Tip: Op MapRoute vind je een bibliotheek met meer dan 2000 routes voor auto, of motor. Hier vind je ook alle ANWB autoroutes. Meer weten? Bekijk de handleiding voor MapRoute.
2. Met de routebeschrijving en een bijrijder
Print de routebeschrijving (zie hieronder) van deze autoroute uit en neem deze mee.
Let op: in verband met de verkeersveiligheid is deze optie alleen geschikt voor het rijden van de route met een bijrijder die de route leest!
3. Met de gpx
Heb je een navigatieapparaat? Download dan de gpx en upload deze in jouw navigatieapparaat. Hoe je dat doet verschilt per merk en apparaat. Je kunt het beste kijken op de site van het betreffende merk voor een handleiding en/of voor de gegevens van de support-afdeling (als je er niet uitkomt!). Bijvoorbeeld: Garmin of TomTom.
Snellaadpunten langs de route:
- Ecotap DC1001, Habraken 2601, Veldhoven, Last Mile Solutions, 24/7 open (Let op dit laadpunt ligt niet direct aan de route. Je moet tussen Wintelre en Velhoven een klein stukje van de route afwijken).
Let op: Gebruik de routebeschrijving alleen als je met een bijrijder op pad gaat en nooit als je zelf rijdt!
Startpunt: BP tankstation, Kempenweg 5 (dicht bij de A58) Oischot.
- Rijd vanaf het tankstation richting centrum (Kempenweg). Neem na ca. 1 km op de rotonde de 1e afslag (Bestseweg) en op de volgende rotonde de 3e afslag (Bestseweg). Na ruim 1 km neem je op de rotonde de 2e afslag nemen. In Best neem op de rotonde de 2e afslag (Oirschotseweg) en bij de kerk aan rechterhand sla je LA en meteen RA (Willem II-straat). Houd op de splitsing rechts aan (Secr. L. Jansenstraat). Sla aan het einde van de weg RA en op de kruising LA (Nieuwstraat).
- Op de rotonde neem je de 2e afslag en ga je over de snelweg. Na 1,4 km volgt een haakse bocht naar links en sla je RA (Sint Oedenrodeseweg). Bij het dorpje Boskant op de rotonde neem je de 2e afslag (Bestseweg, later Boskantseweg). In Sint-Oedenrode neem je op de rotonde de 3e afslag (Leunestraat) en volg je de bocht naar rechts (Boskantseweg). Volg in het centrum de richtingwijzer ‘Andere richtingen’ RA (Hertog Hendrikstraat) en neem op de rotonde de 1e afslag (‘Andere richtingen’). Op de volgende rotonde neem je de 2e afslag en iets verder, buiten het dorp, op de rotonde de 1e afslag. Ga in Nijsel over de snelweg en RD door het dorp (Lieshoutseweg) en sla net buiten de bebouwde kom RA (Vresselseweg).
- Volg deze weg ca. 4 km met bochten naar rechts en links (Oude Vresselseweg). Sla op de voorrangskruising RA (Planetenlaan) en neem op de rotonde de 3e afslag (Piet Heinlaan). Sla in de bocht naar links RA (Piet Heinlaan) en aan het eind van de weg RA (Van den Elsenstraat). Neem de 1e weg LA (Stakenburgstraat) en ga over het Wilhelminakanaal. Sla ruim 1 km verder RA Nederwetten in (Hoekstraat) en net buiten het dorp aan het eind van de weg RA (Broekdijk). Na ca. 1,7 km volg je bij de molen de bocht naar links.
- Sla in Gerwen aan het einde van de weg LA (Gerwenseweg). Ga bij de kerk RA (Moorvensedijk) en net buiten Gerwen aan het eind van de weg RA (Lieshoutseweg) en bijna 400 m verder LA (Stiphoutseweg, later Gerwense Dreef). Ga in Helmond aan het eind van de weg RA (Stiphoutse Dreef). Neem op de rotonde de 2e afslag (Schootenseweg) en rijd op de kruising met het verkeerslicht RD (Brandevoortse Dreef) en sla op de rotonde de 2e afslag. Rijd onder de spoorlijn door (tunneltje) en volg de hoofdrichting, d.w.z. dat je bij 3 rotondes RD rijdt over een brede laan met links en rechts nieuwbouwwijken. Na de 3e rotonde, bij het tankstation, volg je de bocht naar rechts.
- Rijd over het kanaal en neem in Mierlo op de rotonde de 3e afslag en op de volgende rotonde ook de 3e afslag, richting Lierop. Sla aan het eind van de weg RA (Herselseweg). Rijd onder de snelweg door en rijd in Lierop links voor de kerk langs. Neem de 1e weg rechts (Groenstraat), ga na 400 m op de kruising LA (Meervensedijk) en houd meteen links aan. Aan het eind (van de Bussersdijk) sla je RA (Kempenweg) en op de kruising met de voorrangsweg RA (Provincialeweg). Neem in Heeze op de rotonde de 3e afslag, richting Leende. In Leende houd je ca. 500 m voorbij de kerk op de driesprong links aan.
- Ga over de snelweg en RA (Oude Dijk) en aan het eind RA (Renheide) en iets verder aan het einde van de weg LA (Jansborg). Ga nogmaals aan het einde van de weg LA (Strijperdijk). Sla in Soerendonk aan het eind van de weg RA (Molenheide) en neem in Budel op de rotonde de 2e afslag (Burg. Van Houtstraat). Ga bij het verkeerslicht LA, richting Hamont. Neem op de rotonde de 1e afslag (Dammerstraat) en rijd België in. In Hamont voorbij winkelcentrum (met Aldi en Kruidvat) neem je de 1e weg rechts (Rodenbachstraat). Sla aan het einde van de weg RA en meteen LA (Nieuwstraat). Aan het einde van deze weg opnieuw LA slaan (Teutenstraat) en 400 m verder aan het eind van de weg weer LA.
- Net buiten Hamont bij Café de Végtes ga je RA (Beverbeek). Na ca. 500 m houd je rechts aan (Beverbeek). Deze weg volg je ruim 7 km. Na het passeren van het klooster Achelse Kluis rijd je weer Nederland binnen. Neem op de rotonde bij Eetcafé Zomerhof de 2e afslag (Abdijweg). Je rijdt door Schaft en Borkel. Neem op de rotonde de 3e afslag richting Hasselt (Luikerweg N69). Na 3,9 km, bij een richtingwijzer, ga je scherp RA (Maaij). In Bergeijk op de rotonde neem je de 1e afslag (Hoek). Neem op de volgende rotonde de 2e afslag (Eykereind) en op de rotonde daarna de 3e afslag (Enderakkers). Na 1,8 km neem je op de rotonde de 2e afslag (Eikestraat). In Walik sla je bij de driesprong met de richtingwijzer LA richting Eersel (Schaiksedijk). Neem op de rotonde de 2e afslag en houd rechts aan, langs het tankstation (Schadewijkstraat).
- Houd in Eersel bij de kerk rechts aan en ga meteen LA (Kerkstraat). Net voor einde van de weg ga je schuin RA en even verder hou je links aan. Rijd over de Markt en sla meteen voorbij het kerkje LA (Duizelseweg). Op de rotonde neem je de 1e afslag, bij verkeerslicht rijd je RD en op de volgende rotonde neem je de 2e afslag (Akkerstraat). Na het dorpje Duizel ga je RA (Knegselsedijk). Sla in Knegsel aan het einde van de weg RA (Vessemseweg, wordt Het Goen) en bij de richtingaanwijzer LA (Zandoerleseweg). In Veldhoven op de rotonde neem je de 2e afslag (Zandoerleseweg). Aan het einde van de weg sla je LA (Oude Kerkstraat). Neem op de rotonde de 2e afslag (Oude Kerkstraat). Rijd door Wintelre. Midden in Vessem, bij het parkje aan je linkerhand, ga je RA richting Middelbeers (Wilhelminalaan). In Middelbeers neem je op de rotonde de 1e afslag (Hertog Janstraat). Rijd door Oostelbeers. Ga over de snelweg heen en ga in Oirschot na de rotonde LA naar het BP tankstation. Hier eindigt de route.
Het bestuur van de vier kwartieren van de Meierij was langer dan een eeuw in Oirschot gevestigd. Het marktplein met zijn kastanjes en linden en de gaaf bewaarde oude huizen is beschermd dorpsgezicht. Het is een van de mooiste marktpleinen van Noord-Brabant.
De St. Petruskerk (Markt) is een kruisbasiliek in 15e-eeuwse Kempische gotiek.
Het 12e-eeuwse romaanse, tufstenen Boterkerkje op het Vrijthof heeft een orgel uit 1751.
De Vier Quartieren in het 16e-eeuwse kapittelhuis is een museum over het Brabantse volksleven (St. Odulphusstraat 11).
Best telt vanouds het grootste aantal klompenmakers van Nederland. Tijdens het carnaval noemt men de plaats dan ook ‘Klompengat’. Klompen worden vooral uit populieren- en wilgenhout gemaakt.
Museumpark Bevrijdende Vleugels toont de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, toegespitst op de bevrijding van Zuid-Nederland (Sonseweg 39).
Dit dorp aan de Dommel ligt in een landelijke omgeving van peppel- en naaldbossen. Er zijn twee kastelen: Kasteel Dommelrode (Burg. Wernerplein) en Kasteel Henkenshage (Laan van Henkenshage 3). Het Vresselse Bos (229 ha) bestaat uit naald- en loofhout, heidevelden met begroeide stuifheuvels en vennen.
Vincent van Gogh verbleef en schilderde van 1883-1885 in Nuenen – zijn vader was er predikant. Een gedenkteken (1932) en een standbeeld (1984) herinneren aan de beroemde schilder.
Het Van Gogh-documentatiecentrum VINCENTRE bezit foto's, reproducties en archiefmateriaal (Berg 29). In en rondom het dorp zijn 14 plekken geselecteerd die met Van Gogh te maken hebben. Ga ook kijken naar het Van Gogh-fietspad: toegepaste kunst van Daan Roosgaarde (parkeren carpoolstrook Wolvendijk).
De Geeneindse (100 ha) en Papenvoortse Heide (30 ha) bestaan uit naald- en loofhout, heide, stuifzand en enkele vennen.
Een gemeentehuis met gebrandschilderde ramen van Hein van de Boomen en een standerdmolen markeren het centrum.
De Molen- en Luchense Heide (200 ha) bestaat uit naald- en loofbos, heide en vennen.
Gevarieerder dan het naaldbos en de vennen van de Herselse Heide is het stuifzandgebied De Gebergten (166 ha), dat begroeid is met vliegdennen en jeneverbessen.
De kruisbasiliek met koepel in Lierop is geïnspireerd op de St. Pieter in Rome.
De Lieropse en Somerense Heide zijn wandelgebieden van elk ca. 400 ha, met naald- en wat loofhout, heideresten en vennen.
De Strabrechtse Heide (met stuifzanden en vennen) is het grootste en mooiste van de overgebleven Brabantse heidevelden.
Kasteel Heeze (17e eeuw) is een van de laatste bewoonde kastelen van Nederland. Achter het slot ligt een 15e-eeuws overblijfsel van Kasteel Eymerick (Kapelstraat 25).
De St. Petrus-Banden (15e eeuw) is een laatgotische kruisbasiliek met een stoere vierkante toren.
Variatie kenmerkt ’t Leenderbos: naald- en loofhout, hei, zandverstuivingen, vennen.
Aan de markt van het Belgische Hamont-Achel ligt de door J. Cuypers gebouwde neogotische St. Laurentiuskerk.
Bij de St. Benedictusabdij (Achelse Kluis), die ontstaan is uit een kluizenaarswoning, kom je alweer in Nederland.
De kerk van Bergeyk, een gotische kruiskerk (15e eeuw) is na een grondige restauratie weer in gebruik als parochiekerk. Opmerkelijk is het losstaande, houten klokkenhuis (of luihuis) met de klok ’Catharina’ (1367). Het Eicha Museum, Archeologisch Museum voor de Brabantse Kempen met bodemvondsten uit de omgeving, ligt op wandelafstand van de grafheuvels (Domineestraat 8A).
Een van de mooiere plaatsjes aan de route is Eersel, waar de Markt met zijn fraaie gevels beschermd dorpsgezicht is. Kempenmuseum De Acht Zaligheden laat je een oude, ingerichte Kempische boerderij en kruidentuin zien (Kapelweg 2).
De Baest (380 ha) is een parkachtig landgoed met naaldhout, heide, vennen, bouw- en weiland. Natuurreservaat Keijenhurk heeft naaldbos, heide en vennen.
In de ANWB podcast Verborgen Verhalen gaat Pascal van Hulst naar alle uithoeken van Nederland, op zoek naar mysteries. Luister hier de aflevering over de Zwarte Kaat.