Nationaal Park Drentsche Aa
Dartelende beken in het groen
Slingerende stroompjes vormen (letterlijk) het gevarieerde landschap van Nationaal Park Drentsche Aa. Dat deze beekjes nooit rechtgetrokken zijn is een unicum in Nederland. Een flink deel van het park ligt op de Hondsrug en ook dat bepaalt het beeld van het best bewaard gebleven beek- en esdorpenlandschap van Nederland.
Schipborgsche Diep, Oudemolensche Diep, Zeegserloopje, Andersche Diepje. Beekjes genoeg in Drenthe, maar waar ligt toch de Drentsche Aa?
Bekenlandschap
De naam Drentsche Aa omschrijft een systeem van beekjes in Drenthe (en een stukje Groningen) dat regenwater en kwelwater afvoert, onder meer van de hoger gelegen Hondsrug in het midden van Drenthe. Op de kaart zie je de hoofdbeek ingetekend als een wild dansend blauw lijntje van Schoonloo tot in de provincie Groningen. In de rest van Nederland werden beken rechtgetrokken zodat water versneld kon worden afgevoerd voor een lager grondwaterpeil. De beken van de Drentsche Aa ontsprongen de dans en daardoor ziet dit boerenland er nog uit zoals vroeger, met drassige beekdalen, bloemrijke hooilanden, houtwallen en elzensingels.
Flora en fauna
Het gevarieerde landschap met natte en droge delen is een paradijs voor veel verschillende soorten planten en dieren. Zo zie je brede orchis op hooilanden, de gevlekte orchis op heidevelden en de wilde kievitsbloem in gebieden waar het flink nat kan worden. De weidebeekjuffer danst boven het stromende water van een beek, de heidelibel zoemt rond over de hei. Watersnip, gentiaanblauwtje, ijsvogel, waterspitsmuis en gladde slang stellen hoge eisen aan hun leefgebied, maar hier hebben ze hun plekje gevonden.
Een stukje geschiedenis
Voldoende water, droge voeten op de hogere delen: dit gebied is perfect om te wonen bedachten mensen duizenden jaren geleden, toen een groot deel van Nederland nog moeras was. De sporen van deze vroege voorvaderen kom je overal tegen in het gebied van de Drentsche Aa. In deze prehistorische schatkamer fiets of wandel je geheid langs een hunebed, grafheuvel of andere archeologische vondst. Of anders vind je jezelf vroeg of laat terug op een bankje in een brink- of esdorp waarvan de eerste steen al gelegd werd in de middeleeuwen. Oude Saksische boerderijen, een kerk en een nostalgische brink (gemeenschappelijke wei) of es (bolle akker) omringd door oude eiken. Daaromheen bolle akkers en verderop wellicht nog heidevelden waar vroeger de schapen graasden. De geschiedenis is hier overal zichtbaar.
Wandelen en fietsen
Met deze twee fietsroutes ontdek je het noordelijke en het zuidelijke deel van het nationale park. Zwerf door bossen en over heidevelden en veengronden. De ANWB Roldertoren fietsroute brengt je naar de zuidelijke helft van Drentsche Aa, met de toren van Rolde als oriëntatiepunt. Je fietst langs Assen, Grolloo en Borger, maar ook uitgestrekte bossen en beekdalen.
Zo veel te doen: Nationaal Park Drentsche Aa doe je tekort met een bezoek van een dag. Ga een weekend of een hele week kamperen op een van de mooie campings in het gebied. Je vindt ze op anwbcamping.nl.
Gastvrijpunten in de buurt
Bij ANWB Gastvrijpunten kun je terecht voor wat lekkers, een sanitaire stop of het opladen van de fietsaccu.
- Brasserie de Kastanjehoeve, Zuidlaarderweg 4, Glimmen
- Pannenkoekenhuis Paviljoen Appelbergen, Hoge Hereweg 33, Glimmen
- Museum Vosbergen Muziekinstrumenten, Vosbergerlaan 35, Eelde
- Onder de Linden, Brink 4, Vries
- Fletcher Hotel-Restaurant De Zeegser Duinen, Schipborgerweg 8, Zeegse
- Brinkzicht, Brink o.z. 1, Gasteren
- Hotel De Bonte Wever Assen, Stadsbroek 17, Assen
- Koerscafé Gasselte, Houtvester Jansenweg 2, Gasselte
- Bospaviljoen de Woudstee, Steenhopenweg 4, Drouwen
- Brasserie Smaok, Hoofdstraat 1, Elp
- Het Wapen van Schotland, Hoofdstraat 1, Hooghalen