Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen in Tilburg

Textielstad Tilburg is helemaal niet stoffig. De stad laat zien hoe je vernieuwt zonder het (textiel) verleden te vergeten. Bij een stedentrip denk je niet meteen aan Tilburg en dat is zonde, want de stad heeft veel te bieden.

Centrum Tilburg

Tilburg had ooit 125 textielfabrieken en sommigen daarvan zijn zo opgeknapt, dat die nu juist een fris gezicht geven aan de stad. Maar voor we het daar over hebben, duiken we eerst het centrum in voor een kopje thee of koffie. Bij de Stationsstraat, Tuinstraat en Heuvelstraat zijn een paar van de leukste koffietentjes van de stad. Wie wil winkelen kan vlakbij terecht in het zogeheten Dwaalgebied. Muurteksten en namen van gebouwen herinneren hier aan het rijke textielverleden. Als je daarna een drankje hebt verdiend, kun je dicht in de buurt bij Korte Heuvel, de bekendste caféstraat, neerploffen voor een plaatselijk biertje of schrobbelèr (Tilburgse kruidenbitter).

Uitjes in Tilburg

Doloris' Meta Maze 

Klim, klauter en verdwaal in het surrealistische kunstdoolhof Doloris' Meta Maze met maar liefst 40 kamers. De kamers zorgen ervoor dat je elk besef van tijd en ruimte verliest en volledig opgaat in de ervaring.

Van textiel tot kunst

Museum De Pont en het Textielmuseum bevinden zich in het stadsdeel Oud-Noord, waar ooit de textielindustrie begon. Het textielmuseum, waar je live kunt zien hoe textiel tot stand komt, huist in een oude textielfabriek uit 1860. Hier kun je ook kunstenaars en ontwerpers aan het werk zien. Een kleine kilometer noordelijk van het Textielmuseum vind je Textielstad, de grootste textielwinkel van Europa. In Museum de Pont zijn naast moderne kunst, ook oude elementen van de voormalige wolspinnerij zichtbaar. Vlakbij station Tilburg kun je een bezoek brengen bij Natuurmuseum Brabant, waar je 'met je neus op de natuur zit'. Dit museum is meerdere keren uitgeroepen tot kidsproof museum.

Trappistenbier

Brasserie en Bed & Breakfast De Burgerij, vlakbij het station, wordt door Tilburgers omschreven als ‘Franse keuken met Brabantse gastvrijheid’. Hartje centrum, tegenover de La Place, zit Vandemaker. Dit is een winkel waar creatievelingen hun producten kunnen verkopen, waaronder lokaal gebrouwen bier en cider. Wip hier zeker ook even langs voor de bijzondere handgemaakte producten! Bierliefhebbers kunnen hun slag slaan bij Stadsbrouwerij 013 aan de Piushaven. Iets buiten de stad, maar zeer de moeite waard, zit Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. Hier drink je een biertje in een prachtig trappistenklooster, waar monniken sinds 1884 het trappistenbier La Trappe brouwen.

Culturele hotspots

Aan de Spoorlaan oostelijk van het station loop je zo het surrealistische doolhof Doloris binnen. Wie weet te ontsnappen kan voor cocktails en streetfood onderuit zakken bij de bijbehorende rooftopbar op het dak van het oude postkantoor. Aan de andere kant van het station zit eetbar De Wagon: een oude, omgebouwde treinwagon uit 1931 en een fijne plek om te ontspannen. Van daaruit wip je in een paar stappen binnen bij de LocHal. Vroeger was dit een locomotiefwerkplaats, nu de ‘huiskamer van de stad’ met onder andere een bibliotheek die in 2019 werd genomineerd voor beste bibliotheek ter wereld.

Wandelen

Ben je geïnteresseerd in architectuur? Via deze stadswandeling langs (voormalige) fabriekscomplexen en arbeiderswijken krijg je een mooi beeld van het oude en het nieuwe Tilburg.

Fietsen

Het startpunt van een mooie fietstocht door een landschap van beken, weilanden en hoge zandgronden begint onder Tilburg, bij het plaatsje Diessen.

Praktisch

Het centrum van Tilburg is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Er zijn twee P+R, Tilburg West (Troelstrastraat 42) die gratis is en Tilburg CS (Spoorlaan 372) waar je 1,80 per uur betaalt (januari 2020, prijs onder voorbehoud). Kijk op Parkeren in Tilburg voor meer informatie.

Misschien vind je dit ook interessant