Wat te doen in Leiden
De sleutelstad zit vol verrassingen. Zo vind je hier de oudste botanische tuin van Nederland, 28 kilometer aan grachten, 35 binnenhofjes en 2800 monumenten. En ook aan leuke winkels, bezienswaardigheden, gave musea en gezellige restaurants geen gebrek. In Leiden verveel je je geen seconde.
Foto: Museum Volkenkunde
Parkeren in Leiden
Met de auto naar Leiden? Er zijn verschillende parkeermogelijkheden in de stad. Van parkeren op straat, in parkeergarages en op P+R locaties. We zetten alle opties en tarieven op een rij.
Centrum
Waar je moet zijn op het gebied van shoppen? In de straatjes en steegjes in het Pieterskwartier, rondom de Pieterskerk. En in de buurt van de Burcht van Leiden, een must-see, waarvandaan je over de daken van Leiden uitkijkt. Terug naar de bijzondere winkels, die vind je dus ook in de Burgsteeg, Nieuwstraat, Hogewoerd en Doezastraat. Op woensdag en zaterdag is er een uitgebreide markt op de kades van de Botermarkt, Vismarkt, Aalmarkt en Nieuwe Rijn. Zoek daarna de groene rust op langs de singel in de Hortus Botanicus, waar je kunt wandelen tussen de meest bijzondere plantensoorten. Spiek ook zo nu en dan in een van de vele knusse hofjes die de stad rijk is, of geef je voeten wat rust tijdens een rondvaart over de singel.
Musea
In museumstad Leiden moet je, als je tijd beperkt is, keuzes maken. Wereldmuseum Leiden is hét museum over mensen, met verrassende verzamelingen sinds de 19de eeuw. Hier zie je per werelddeel hoe mensen op hun eigen manier eten, wonen, versieren, trouwen en rouwen. De Lakenhal aan de Oude Singel, sinds 1874 het gemeentelijk kunstmuseum, is wereldberoemd. Het Japan Museum Sieboldhuis is ook een aanrader. Hier ontdek je de Japanse taal en cultuur, maar ook hoe de bijzondere relatie tussen Nederland en Japan is ontstaan. Ook voor kinderen zijn er tal van leuke musea in Leiden: Naturalis, Rijksmuseum Boerhaave, Corpus of Molenmuseum de Valk bijvoorbeeld.
Leidse grachten
Weddesteeg ©Kees Hummel
Burcht van Leiden
Naturalis
Gevel
Gevelsteen
Haven
Luchtfoto ©Hielco Kuipers
Lekkernijen
Leiden heeft zijn eigen kaas, bier én koekjes. Leidse kaas wordt ook wel pitjeskaas genoemd, met dank aan de komijnzaadjes die erin zitten. Leidsch bier heb je in allerlei soorten, en koop je bij menig speciaalzaak in de stad. De Leidse sleutelkoekjes liggen te pronken bij bakkerij Jacobs aan de Nieuwe Rijn. Heerlijke roomboterkoekjes als zoet souvenir.
Culturele hotspots
Galerie Café Leidse Lente aan de Haagweg 4 is een begrip in Leiden, waar werkelijk van alles te beleven valt. Zo is hier altijd wel een interessante tentoonstelling te zien en er staat een podium waarop muzikanten hun talent showen. In deze culturele huiskamer kun je ook gewoon even wat eten of drinken. Schijnt de zon? Loop dan door naar de binnentuin.
Wandelen en fietsen
Wist je dat Leiden de geboortestad van Rembrandt is? Tijdens de stadswandeling Rembrandts geboortegrond zie je in welk huis hij is geboren, waar hij naar school ging en op welke plek hij zijn eerste penceel vasthield. In de stad zijn diverse initiatieven om de biodiversiteit te verhogen. Van de Pilgrimtuin als herinnering aan de Pilgrim Fathers die in 1620 naar Amerika vertrokken tot geveltuintjes en zelfs een stadspark van ruim 6 kilometer rond de singels. Deze Groene stadswandelroute neemt je mee langs al het groens in de stad. Als je de stad uit wilt, fiets je de route naar Noordwijk, langs de kust en via Katwijk weer terug. Of maak een gps-tour met de 100 procent elektrische en milieuvriendelijke Renault Twizy.
Praktisch
Vanaf station Leiden Centraal is het een kwartiertje lopen naar het stadshart. Ga je liever met de auto? Als je geluk hebt, kun je deze in het centrum kwijt. Parkeren bij P+R Stadsparkeerplan Haagweg is goedkoper. Van hieruit rijden er gratis bussen naar het centrum.