5 leuke musea met kinderen
In deze musea kun je heel veel zelf doen, ontdekken en ervaren
Wat gebeurt er met die boterham in mijn buik? Waarom ligt er een dijk bij ons dorp? Hoe word je een beroemde schilder? Maak handig gebruik van de nieuwsgierigheid van je kinderen, en kies een kidsproof-museum of een expositie die ze een ervaring rijker maakt. We zochten door het hele land een aantal leuke kindermusea uit.
1. Corpus - Een ontdekkingstocht door het lichaam
Langs de snelweg bij Leiden zit een roodbruine reus, in de vorm van een zittende mens van meer dan 30 meter hoog. Dit is Corpus: een educatieve attractie waar te zien valt hoe ingenieus het lichaam er van binnen uitziet en werkt. De ontdekkingstocht begint in de knie. Begeleid door een audiotour maak je een ‘reis’ als rood bloedlichaampje in het 5D-harttheater. Adem mee in de longen, spring op de tong en loop door het oor. De 55 minuten durende tour eindigt via de hersenen. In het interactieve gedeelte ‘Mijn Corpus’ zijn allerlei tests, spelletjes en een speurtocht te doen. Spelenderwijs krijg je antwoord op 1001 vragen: Hoe reageert de buik op een broodje kaas? Wat gebeurt er tijdens het niezen? Waar op de tong proef je of iets zoet of zout is?
Corpus is voor alle generaties, maar hanteert een minimumleeftijd van 6 jaar.
2. Spoorwegmuseum - Per trein door de spoorweggeschiedenis
De entree van het Spoorwegmuseum is erg indrukwekkend. Het historische Maliebaanstation uit 1874 geeft een mooi inkijkje in hoe reizen met de trein er in de 19de eeuw uit moet hebben gezien. En dan moet de reis door het museum nog beginnen. Dat doet-ie in 1839 met machinist John Middlemiss. Hij laat de Arend, de eerste stoomlocomotief van Nederland zien. In het Techlab leren kinderen door middel van proeven hoe een trein werkt. Hoe krijgt een elektrische trein stroom? Waarom kan een duif op de bovenleiding zitten? En misschien wel het leukst, omdat het normaal niet mag: een keer aan de noodrem trekken. Stalen Monsters vertelt over de kolossale stoomlocomotieven die puffend en sissend hun weg door het landschap vonden. Het verhaal gaat over de mensen die werken bij het spoor en het avontuur eindigt met een achtbaanrit door het donker.
De allerkleinsten verkennen met een ritje in de Jumbo Express alle plekken van het museum. Op het achterterrein van het museum kliederen ze met water, of zoeven ze met een echte pomplorrie over de rails.
3. Luchtvaartmuseum Aviodrome - In een vliegsimulator het land over
Aviodrome, op de luchthaven van Lelystad, is het grootste Nederlandse museum voor lucht- en ruimtevaart. Er valt zowel binnen als buiten veel te zien – heel veel vliegtuigen! – en te beleven. Als bezoeker stap je aan boord van een spannende vlucht in het 4D-theater en ervaar je hoe het is om een piloot te zijn in een van de vliegsimulators. Vanuit de luchtverkeerstoren kunnen vliegtuigen in actie worden gespot. Om een vliegbrevet te halen, kunnen kinderen checken of ze over de vaardigheden van een échte piloot, steward, of stewardess beschikken. Zodra ze alle tests van vliegtest, ogentest tot navigatietest goed hebben doorstaan, krijgen ze hun vliegbrevet uitgereikt.
In het weekend of de schoolvakantie is het mogelijk een (echte) rondvlucht te boeken in een Cessna 172, Fokker Four of een DC-3 Dakota.
4. Nationaal Militair Museum - Zelf in een (mini)tank
Bij het Nationaal Militair Museum hangt avontuur in de lucht. Hoe was het om als kind de Tweede Wereldoorlog mee te maken? Stap binnen in de Klas van ’45 en luister naar de waargebeurde verhalen van de vijf schoolkinderen Cor, Jack, Ad, Corrie en Frits. In speelwereld Xplore verken je de wereld van de krijgsmacht op een avontuurlijke manier aan boord van een onderzeeboot, tank of Chinook-helikopter. Ook is er een kasteel om een kijkje in te nemen. In de weekenden en tijdens de schoolvakanties kunnen kinderen onder begeleiding in een minitank, mini-Jeep of ruspvoertuig een parcours afleggen.
Tip: Het museum ligt midden in de natuur van Park Vliegbasis Soesterberg. Het buitenterrein is tijdens openingstijden vrij toegankelijk. Ideaal om het museumbezoek te combineren met een wandeling of rondje stormbaan.
5. Madurodam - Maxi-plezier in een miniland
In miniatuurstad Madurodam in Den Haag bekijk je alle typisch Nederlandse hotspots van Nederland in één dag. En het blijft niet bij kijken alleen. Steek met elkaar bijvoorbeeld de handen uit de mouwen bij de windmolens. Zet ze in de juiste richting en laat ze zo hard mogelijk draaien om zelf windenergie op te wekken. Doe ook samen de Oosterscheldekering op tijd dicht, zodat Nederland niet onder water komt te staan en blus met elkaar een brand in de haven van Rotterdam. Wie bedient de brandspuit, en wie de pomp?
De dj-tafel is dé plek voor dj’s in de dop. Als de nieuwe Armin van Buuren of Afrojack kunnen kinderen zelf beats mixen en de inwoners van Madurodam laten dansen op de muziek. Naast het Panorama Café liggen de Nijntje-speeltuin, de plek voor de allerkleinsten, en de Waddenzee, voor grote kinderen. Ze glijden er van de vuurtorenglijbaan, klauteren op de grote vissersboot en sjezen met de kabelbaan.
Overnachten
Verander een lang dagje uit in een weekendje weg! Vind nog meer tips en jouw ideale weekendje weg met kinderen.