Natuurzwemwater: rivier, plas of vijver
Zwemmen in de natuur
Strandlaken, koelbox en zwembandjes mee: niks fijner dan een warme zomerdag badderen in fris, natuurlijk zwemwater. Nederland heeft zwemplassen en rivierstrandjes genoeg, maar hoe vind je ze? Een selectie van 12x zwemwater in de natuur.
Waar kun je veilig zwemmen in natuurwater? Check het hier. Voor veel zwemwater geldt: als er voorzieningen zijn, zijn die vaak alleen geopend in het seizoen of op zonnige dagen.
1. Friesland, Klein Zwitserland
Langs de westkant van het Burgumer Mar ligt een prachtige zandbaai omringd door heuvelachtig terrein. Vandaar de naam: Klein Zwitserland, in het o, zo vlakke Friesland. Dit recreatiegebied is onderdeel van Vakantiepark Bergumermeer, mét restaurant. Je hebt een fraai uitzicht over het meer vanaf het terras, dat drie meter hoger ligt dan het strand.
2. Groningen, Lauwersmeer
Het Lauwersmeer is een geweldige plek voor liefhebbers van natuur en vergezichten. Én je kunt er heerlijk zwemmen en spelen op een van de mooie zandstranden. Langs de oostkant liggen er 5, allemaal met vogelnamen ‒ hoe toepasselijk in dit vogelrijke natuurgebied. Strand Brilduiker ligt het dichtst bij activiteitencentrum Lauwersnest van Staatsbosbeheer, voor een duik in de natuurwereld rond Lauwersoog.
3. Drenthe, Het Blauwe meer
Diep, blauwgroen en met een brede boog zand langs de rand: het Blauwe meer is een uniek plekje bij het Leggelderveld, een natuurgebied-in-wording met bossen, natte en droge heide bij Hoogersmilde. Het meer is ontstaan door zandwinning, vandaar ook de diepte. Dat, en het mineraal glauconiet verklaart de opvallende blauwgroene kleur van het water. (Entreegeld)
4. Overijssel, De Oldemeijer
De schilderachtige Overijsselse Vecht is heerlijk water om te kanoën en 'per ongeluk' in het water te vallen, maar véilig zwemmen kun je een eindje verderop, in zwemplas De Oldemeijer, in de bossen tussen Ommen en Hardenberg. Het eilandje in het midden is dé uitdaging voor ondernemende zwemmers ‒ wie zich daar niet toe rekent: er is ook een brug.
5. Flevoland, MarkerWadden
Uniek voor zwemmers zijn de MarkerWadden, nieuw natuurgebied van Natuurmonumenten, midden in het Markermeer. Het gebied is volop in ontwikkeling. Er zijn twee stranden (foto Natuurmonumenten) waar je mag zwemmen: het havenstrand en het Noordstrand. Er wordt gewerkt aan voorzieningen, maar door de coronacrisis is dat vertraagd. De MarkerWadden zijn alleen over water bereikbaar, er is een veerverbinding vanuit Lelystad.
6. Utrecht, Vinkeveense Plassen
Een slinger van kleine eilandjes in een grote plas: een walhalla voor watersporters zo mooi. De eilandjes in de Vinkeveense Plassen zijn niet natuurlijk, ze zijn aangelegd om golven te breken. Tegenwoordig hebben enkele eilandjes een mooi strandje met veilig, afgeschermd zwemwater. Geen boot? Geen probleem, enkele eilandjes kun je via een brug bereiken.
7. Gelderland, Spiegelwaal
Zwemmen in de rivier, het mág in de Spiegelwaal bij Nijmegen. Deze nevengeul van grote broer de Waal is aangelegd om bij hoog water de rivier ruim baan te geven. In de zomer kun je er heerlijk zwemmen, want het water staat dan (vrijwel) stil en er varen geen vrachtboten. Zwemmen mag alleen in het deel dat is afgezet met boeien, tussen de Lentloper en de spoorbrug.
8. Limburg, Mookerplas
Ingeklemd tussen het vlakke rivierenland en de heuvels van het Rijk van Nijmegen ligt de Mookerplas. Je kunt op veel plekken te water, maar het meest veilige is ongetwijfeld het zwemstrand van de Grote Siep. Ideaal als je een frisse duik wilt afwisselen met een natuurwandeling, een boottocht over de aaneengesloten plassen, of lekker eten in een strandpaviljoen of (pannenkoeken)restaurant.
9. Noord-Brabant, de Merwede
Langs de druk bevaren Merwede liggen verschillende stranden waar je mag zwemmen, zoals De Mosterdpot bij het vestingstadje Woudrichem. Het zandstrand heeft een geweldig uitzicht op de machtige rivier en de schepen die daar varen. De baai met zand en de ligweide liggen tegen de historische haven aan. Er is dus scheepvaart, desondanks mag je hier zwemmen in de rivier. Drijflijnen scheiden de zwemmers van de vaargeul.
10. Zeeland, Veerse Meer
Zout water, eb en vloed, of toch liever geen open zee? Bij de Veersegat Dam kan allebei: aan de ene kant van de dam ligt de Noordzee, aan de andere kant het Veerse Meer. Aan beide kanten kun je terecht met je badpak en luchtbed voor een zilte duik. Het Veerse Meer zou je zee-light kunnen noemen, met minder zout en minder getijdewerking.
11. Zuid-Holland, Plas Merwelanden
Moerassige kreken, brede vaargeulen, de Biesbosch is waterrijk. Maar voor een dagje aan de waterkant kun je het beste naar Plas Merwedelanden, waar het water veilig is voor zwemmers. Zandstrandje, horeca, toiletgebouwen, en vlak bij het Biesbosch Informatiecentrum. Dus mocht je ook nog de natuur in willen om te kanoën of te spelen, dan hoef je niet ver te lopen.
12. Noord-Holland, Plas Geestmerambacht
Maar liefst 8(!) zwembaaien liggen er langs Plas Geestmerambacht, ten noorden van Alkmaar. Dus kies maar: wordt het zwembaai 2, vanwege de kabelbaan? Of zwembaai 4, met naaktstrand? Wil je windsurfen, een hapje eten, moet de tent mee? Alle stranden zijn afgeschermd van het grote meer en het water is niet dieper dan 1.40 meter.
Tip: Badderen in de rivieren
Als verkoelende blauwe aders lopen ze door Nederland, rivieren als de Waal, Maas, Lek, Nederrijn en Merwede. Zwemmen lijkt aantrekkelijk, maar is niet zonder gevaar door scheepvaart en stromingen. Een zonnebad en afkoelen met je voeten in het water, prima. Maar zwemmen: beter van niet. Op heel veel plaatsen is het zelfs domweg verboden. Je kunt een fikse boete krijgen. Lees hier meer tips voor veilig zwemmen.