Wat is beter: distributieriem of -ketting?
Hoe onderhoudsvrij is die onderhoudsvrije distributieketting?
Het is een belangrijk advies als je op zoek bent naar een tweedehands auto: let goed op de staat van de distributieriem. Vervanging van dit onderdeel is namelijk kostbaar. Een distributieketting gaat daarentegen in principe een autoleven lang mee. Kun je daarom beter voor een auto met distributieketting kiezen? We leggen het uit.
Distributieriem vs. distributieketting
Een distributieriem moet heel sterk zijn en mag ook niet uitrekken. Als 'ie breekt, kan dat onherstelbare motorschade veroorzaken. Daarom moet de distributieriem op een gegeven moment vervangen worden om uitdroging of slijtage voor te zijn.
Bij het ontwerp van een auto kan ook gekozen worden voor een distributieketting. Dat is een metalen ketting die lijkt op een fietsketting, maar dan van gehard staal. Bij zwaardere motoren is deze ketting meestal dubbel uitgevoerd.
Is een distributieketting beter?
Een distributieketting is onderhoudsarm, er wordt dus geen onderhoud voorgeschreven. Verder is voor dit onderdeel geen preventieve vervanging in het onderhoudsschema opgenomen. In theorie hoef je je bij een auto met een distributieketting dus geen zorgen te maken over kostbare vervanging of dure reparaties. Maar is dat ook echt zo? Hoe onderhoudsvrij is die onderhoudsvrije distributieketting?
Moet een distributieketting vervangen worden?
Je voelt het addertje onder het gras misschien al aankomen: in lang niet alle gevallen gaat een distributieketting een autoleven mee. De laatste jaren hebben diverse fabrikanten te maken gehad met rekkende of knappende distributiekettingen, met hoge reparatiekosten en kapotte motorblokken tot gevolg.
Als de auto altijd normaal is gebruikt en goed is onderhouden, mag je van een distributieketting een lange levensduur verwachten. Gaat de ketting voortijdig stuk, en ligt de oorzaak van de schade in de ketting zelf, dan kun je de verkoper daarop aanspreken. Stel de verkoper direct op de hoogte van de schade en vraag om een oplossing.
Wat kost vervanging?
Het is moeilijk te zeggen wat het vervangen van een distributieketting precies kost, omdat dit per auto verschilt. Maar: vervangen van een distributieketting is duurder dan vervanging van een riem. Niet alleen is de ketting zelf duurder, vaak is hij ook lastiger te bereiken. Bij het ontwerp van de motor is namelijk geen rekening gehouden met vervangen, waardoor dit veel arbeidsintensiever is.
Distributieketting: aandachtspunt bij aankoop
Heb je een auto met distributieketting op het oog? Dan is het goed om alert te zijn op vreemde, ratelende geluiden uit de motor. Een slechte ketting hoor je al wanneer de auto stilstaat met draaiende motor, met name vlak na de koude start. Het getik of geratel neemt ook in snelheid toe als je in z'n vrij wat meer toeren maakt. Let hier dus goed op tijdens een proefrit.
Zoek ook online of dit model bekend staat om problemen met de distributieketting. Als dat het geval is, ga dan na of de ketting al eens is vervangen door een nieuwe of dat er een aanpassing is gedaan.
Tweedehands auto laten keuren
Wil je zeker weten dat je geen kat in de zak koopt? Laat de auto die je op het oog hebt dan - in overleg met de verkoper - keuren voordat je 'm koopt. Zo krijg je inzicht in de staat van de auto en voorkom je onverwachte kosten na aankoop, bijvoorbeeld voor een kapotte distributieketting. Als ANWB-lid kun je nu extra voordelig een occasionkeuring laten doen via DEKRA Automotive.