Rijden met aanhanger tips
4 x handige tips voor rijden met een aanhanger
Bij de ANWB zien we vaak dezelfde vragen voorbijkomen in de praktijk. Voor het rijden met een aanhanger hebben we enkele veelgestelde vragen gebundeld. Weet jij bijvoorbeeld hoe hard je met een aanhanger mag rijden? Of wat je moet doen als een aanhanger gaat slingeren? Bekijk al onze rijden met aanhanger tips hieronder.
Hoe hard mag je met een aanhanger?
We beginnen direct met een van de populairste vragen: hoe hard mag je met een aanhanger? De maximumsnelheid met een aanhanger is afhankelijk van het gewicht van de aanhanger. Onder de 3500 kilo mag je op snelwegen 90 kilometer per uur rijden. Wanneer het gewicht hoger is dan 3500 kilo, dan is de maximale snelheid 80 kilometer per uur. Let op: buiten Nederland gelden weer andere regels. Ga je dus op vakantie met een aanhanger of caravan is het belangrijk om hier op te letten en dit vooraf even op te zoeken.
Welke aanhanger mag ik trekken?
Voor het trekken van een aanhanger heb je een rijbewijs B, BE of B+ nodig. Dit hangt allemaal af van de toegestane massa. Met rijbewijs B mag je een combinatie besturen waarvan het leeggewicht plus laadvermogen (de op het kentekenbewijs vermelde maximum toelaatbare massa) van auto en aanhanger opgeteld niet boven de 3500 kg uitkomt. Met een rijbewijs B+ mag je iedere aanhanger trekken, met een maximaal gewicht van 4250 kilo. Met een rijbewijs BE mag je een aanhanger trekken van maximaal 3500 kilo. Tot slot: bij het bepalen van het gewicht dat achter je auto hangt, ga je uit van het daadwerkelijke gewicht van je aanhanger, niet van de maximum massa van je aanhanger. Een lege aanhanger kan dus soms wel achter een bepaalde auto, een volle niet.
Hoe werkt achteruit rijden met aanhanger?
Een andere veelgestelde vraag over aanhangers die we bij de ANWB krijgen is: ‘Hoe werkt achteruit rijden met aanhanger?’ We hebben enkele handige tips voor je op een rij gezet:
- Bedenk eerst welke kant je op wil gaan sturen. Dit is daarna belangrijk voor de stuurrichting.
- Draai het stuur naar rechts, om de aanhangwagen naar links te sturen. Draai het stuur naar links om de aanhangwagen naar rechts te sturen. Goed over je schouder kijken is hierbij erg belangrijk.
- Let er goed op dat de hoek tussen de auto en de aanhangwagen niet te groot is, zo voorkom je dat ze elkaar kunnen raken.
- Blijf tijdens het achteruit rijden goed in de spiegels kijken.
- En onze laatste tip: rustig rijden!
Wat te doen als aanhanger gaat slingeren?
Ten eerste is het goed om bekend te zijn met de oorzaken waarom een aanhanger gaat slingeren. Dit kan verschillende redenen hebben zoals een abrupte stuurbeweging, windvlagen, verkeerde belading, oneffenheden in het wegdek, onbalans, of een te hoge snelheid. Maar wat moet je nu doen als het al zover is, wat te doen als de aanhanger gaat slingeren? In dit geval is het belangrijk om direct vaart te minderen en gedoseerd te remmen. Bij het verminderen van de snelheid zal het slingeren van de caravan vanzelf ophouden.
BE rijbewijs kosten
Voordat je start met het BE rijbewijs voor de aanhanger is het fijn om een indicatie te hebben van de kosten. Hiervoor hebben we een handig overzicht gemaakt, zodat jij weet wat je kan verwachten.