Veelgestelde vragen ANWB Rijopleiding
Hier vind je de meest gestelde vragen over onze rijopleidingen. Staat je vraag er niet bij? Dan kun je ons uiteraard ook altijd bellen of een Whatsapp sturen.
Veelgestelde vragen - Algemeen
Met onze spoedcursus kun je bij deelnemende vestigingen in 10 dagen of in 10 weken je autorijbewijs halen. Als je in het bezit bent van een theoriecertificaat en 16,5 jaar of ouder bent, kun je je aanmelden via deze pagina. Daar vind je ook de deelnemende vestigingen.
Let op: vanwege de wachttijd bij het CBR kun je vaak niet direct beginnen met je spoedcursus! Benieuwd wanneer je kunt starten? Stuur ons een Whatsapp.
Of je thuis opgehaald wordt voor je proefles, hangt af van de vestiging waar je gaat lessen. De meeste vestigingen vragen je voor de proefles eenmalig naar de vestiging of een ophaalpunt te komen.
Vervolg je de opleiding bij de ANWB, dan word je bij de meeste vestigingen thuis opgehaald. Woon je wat verder weg, dan wordt er een ophaalpunt met je afgesproken.
Is je vraag nog niet beantwoord? Stuur ons een Whatsapp.
De proefles van 60 minuten met aansluitend een adviesgesprek kost 45 euro. Koop je daarna minimaal 20 lesuren bij ons? Dan wordt de proefles weer verrekend met je factuur. In dit geval is de proefles dus gratis! Besluit je niet te komen lessen bij ons? Dan heb je dus 60 minuten gereden voor slechts 45 euro!
Let op: de factuur voor de proefles ontvang je direct na het inplannen van de proefles en moet je voor aanvang van de proefles betaald hebben. Zo is jouw plekje gereserveerd!
We bieden drie pakketten op al onze vestigingen. De prijzen van die pakketten kun je terugvinden op de pagina van jouw vestiging. Onderaan deze pagina vind je de rijschoolzoeker. Als je hier de vier cijfers van jouw postcode invult, kom je direct op de pagina van jouw dichtstbijzijnde vestiging terecht. Ga vervolgens naar 'Prijzen en lespakketten' in het menu.
Weet je nog niet zeker welk pakket je wilt? Tijdens de proefles wordt een inschatting gemaakt van het aantal lessen die je nodig hebt. Dit wordt ook wel je instapniveau genoemd. Tijdens het adviesgesprek bespreken we de pakketten met je en geven we een advies gebaseerd op jouw instapniveau.
We kunnen uiteraard ook een pakket op maat maken, als je bijvoorbeeld onderdelen wilt weglaten of toevoegen.
Is jouw vraag nog niet beantwoord? Stuur ons een Whatsapp!
Wij bieden dagopleidingen aan voor het halen van je AM rijbewijs. Het is alleen mogelijk deze opleiding te volgen wanneer je in het bezit bent van je theoriecertificaat. Bij sommige vestigingen kun je hiervoor een theoriecursus volgen.
Houd er rekening mee dat er sprake is van een wachttijd voordat je bij het CBR op examen kunt.
Je kan heel gemakkelijk zelf je theorie-examen aanvragen. Je gaat hiervoor naar de website van het CBR. Om je examen aan te vragen, heb je een DigiD code nodig. Houd rekening met een wachttijd bij het CBR.
Je kunt ook vragen aan je rijschool om een theorie-examen voor jou te plannen. Hiervoor moet je jouw rijschool machtigen via Mijn CBR.
Onze vestigingen worden gerund door franchisenemers. Dit betekent dat je met het ANWB lidmaatschap niet direct een korting op je rijopleiding kunt krijgen. Wij adviseren dan ook altijd om je ANWB lidmaatschapspas mee te nemen naar de proefles en tijdens het adviesgesprek na te vragen of er een eventuele korting voor je geldt.
Alle voorwaarden om voor herexamengarantie in aanmerking te komen staan vermeld op de pagina Examengarantie.
Dit is helaas niet meer mogelijk. Een A rijbewijs bestaat uit 2 delen, namelijk het AVB (voertuigbeheersing) en het AVD (verkeersdeelneming). Je moet het AVB gehaald hebben, voordat je van start kunt gaan met het AVD. Wanneer je geslaagd bent voor het AVB, moet je rekening houden met een wachttijd bij het CBR voor je op kunt voor het AVD. In de tussentijd zal je uiteraard nog lessen volgen ter voorbereiding op dit examen.
Bij een aantal vestigingen staat een rijsimulator. Deze simulator biedt je een echte auto-ervaring, zonder daadwerkelijk deel te nemen aan het verkeer. Je kunt onbeperkt fouten maken en de computer zorgt er ook voor dat je onderdelen die je moeilijk vindt een keer extra kunt oefenen.
Of je een proefles of vervolglessen volgt op een simulator of in een lesauto, is helemaal aan jou. Als je nog geen rijervaring hebt en sneller wilt starten, kan een simulator een uitkomst zijn.
Meer informatie over onze rijsimulatoren en de deelnemende vestigingen vind je hier
Voor een duidelijk overzicht van de slagingspercentages verwijzen we je door naar de rijschoolzoeker van het CBR. Hier zie je een overzicht per regio met alle gegevens van rijscholen, waaronder het meest recente slagingspercentage.
Trefzeker bestaat uit een boek en inlogcode naar digitale content en kan je verkrijgen op alle ANWB Rijopleiding vestigingen. Slaag je de eerste keer toch niet? Geen zorgen, want als je aan de voorwaarden voldoet vergoeden wij je herexamen. Hierna kan je doorleren totdat je de theoriestof beheerst. Dit zijn de voorwaarden:
- Je hebt dit pakket (boek+digitaal) aangeschaft.
- Je hebt minimaal 50% van de stof bestudeerd, (theorie, proefexamens, hoofdstuktoetsen, actuele examens en voorrangssituaties), voordat je het theorie-examen gaat doen.
- Je krijgt slechts 3 inlogsessies, waarbij je aanspraak kunt maken op de herexamengarantie. In deze sessies ben je voor minimaal 3 van de 5 verschillende examengarantie examens geslaagd.
- Je hebt het theorie-examen aangevraagd via je ANWB Rijopleiding vestiging.
- Je bent gezakt voor je theorie-examen bij het CBR, je hebt zowel je eerste examen, als je herexamen aangevraagd via je ANWB Rijopleiding vestiging. Je hebt je herexamen binnen 30 dagen aangevraagd.
- De naam die je invult op anwbtrefzekertheorie.nl moet overeenkomen met de naam op het CBR uitslagformulier.
- Het gratis herexamen is eenmalig en wordt aan gevraagd via je ANWB Rijopleiding vestiging.
- ANWB Rijopleiding heeft te allen tijde het recht om deze voorwaarden aan te passen.
Het rijbewijs dat je haalt als 17-jarige vanuit 2toDrive in Nederland is niet geldig in het buitenland. Je mag pas vanaf 18 jaar in het buitenland rijden met het rijbewijs dat je op je 17e voor 2toDrive hebt gehaald.
Bron: 2toDrive
Veelgestelde vragen - Rijbewijs
Een rijles is een onderdeel van de rijopleiding die je volgt voor het behalen van je rijbewijs. Tijdens een rijles leer je stap voor stap te rijden in een motorvoertuig en doe je ervaring op in het verkeer. Samen met een rijinstructeur ga je de weg op waar je leert om het voertuig te beheersen en te rijden volgens de algemene verkeersregels.
Een rijbewijs B is een document, in de vorm van een pasje, waarmee je bevoegd bent om in een auto te rijden van maximaal 3500kg. Het toont aan dat je beschikt over voldoende kennis, vaardigheden en inzicht om met een auto aan het verkeer deel te nemen. Voorafgaand aan het parktijkexamen moet je het theorie-examen afleggen en rijlessen volgen. Vindt jouw rijinstructeur dat je voldoende kennis en inzicht hebt? Dan mag je deelnemen aan het landelijk rijexamen van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid). Als je slaagt voor het examen dan kun je het rijbewijs B aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven.
Met rijbewijs B mag je een combinatie besturen waarvan de het leeggewicht plus laadvermogen (de op het kentekenbewijs vermelde maximum toelaatbare massa) van auto en aanhanger opgeteld niet boven de 3500 kg uitkomt.
Het rijbewijs A is een document, in de vorm van een pasje dat je nodig hebt om een motor te mogen besturen. Voor ieder voertuig dat je wilt besturen heb je een andere rijbewijscategorie op je pasje nodig. Het rijbewijs A ontvang je als je kunt aantonen dat je beschikt over voldoende kennis, inzicht en vaardigheid om een motor te besturen. Dit toon je aan tijdens een rijexamen van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR).
Het rijbewijs AM heb je nodig voor het mogen besturen van een snorfiets, brommer, scooter of brommobiel. Voorafgaand aan het praktijk examen moet je het theorie-examen afleggen en rijjlessen volgen. Beschik je over voldoende kennis, inzicht en vaardigheid om de weg op te kunnen? Dan ben je klaar voor het afleggen van het rijexamen. Het rijexamen van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) wordt afgenomen door een onafhankelijke examinator.
Met een rijbewijs C1 mag je met een kleine camper of lichte vrachtwagen, met een gewicht tussen de 3.500 en 7.500 kg, aan het verkeer deelnemen. Het rijbewijs C1 toont aan dat je over voldoende kennis, vaardigheden en inzichten beschikt om een dergelijk voertuig te besturen. Tijdens een praktijkexamen van het Centraal Bureau Rijvaardigheid wordt jouw rijvaardigheid getest. Voordat je mag beginnen met je rijlessen, moet je alle twee de onderdelen van het theoriecertificaat behaald hebben. Daarnaast moet je een medische verklaring aanvragen. Als je slaagt voor het examen dan kun je het rijbewijs C1 aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven.
Deel deze pagina