Waar moet je op letten bij de export van een auto?
Plannen om in het buitenland te gaan wonen? Of wil je je auto verkopen aan iemand in het buitenland? Dan moet je je auto exporteren. Heel ingewikkeld is de export van een auto niet. Er zijn wel wat stappen die je moet nemen. Wij zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij.
Export auto bij verkoop
Veel mensen worden bij de verkoop van hun auto benaderd door handelaren of opkopers uit het buitenland. Dat varieert van schimmige types in smoezelige bestelwagens tot professionals met dure oprijwagens. Export is een mooie manier om van je auto af te komen. Ook bespaart het je gedoe met particulieren. Het belangrijkst is dat het kenteken wordt uitgeschreven uit het Nederlandse systeem. Eerder moet je de auto niet meegeven.
Auto verkocht aan opkoper voor export: wat nu?
Goed, je hebt een deal met een buitenlandse opkoper. Soms regelt zo’n bedrijf de export. Het is nog beter om de regie zelf in handen te houden. Regel eerst de betaling met de opkoper en zet daarna de procedure voor de export in gang. Op de website van de RDW ga je naar de pagina ‘auto exporteren’. Uiteindelijk moet de auto naar een RDW-station of naar een door de RDW-erkend exportbedrijf. Staat de auto niet meer geregistreerd bij de RDW? Dan ben je niet meer verantwoordelijk voor wat er nog mee gebeurt.
Export auto bij verhuizen naar buitenland
Het kan natuurlijk zijn dat je naar het buitenland verhuist en je eigen auto meeneemt voor export. Controleer voor de zekerheid of het zinvol is om je auto mee te nemen voor export. Misschien gelden er andere regels in het land waar je gaat wonen. Bij export van de auto doorloop je dezelfde procedure via de RDW als bij de verkoop. Daarna krijg je een exportkenteken om in Nederland nog een bepaalde periode met de auto te kunnen rijden.
Teruggave bpm bij export auto
Zoals je bij de import van een auto bpm betaalt, ontvang je dit juist bij de export. In het geval van verkoop werkt dit anders. De opkoper handelt dit vaak af en steekt dus ook de rest-bpm in eigen zak. Neem je je auto mee bij het verhuizen? Dan gaat het bedrag naar je eigen bankrekening. Vooral bij jongere auto’s kan dit bij export een aardig bedrag opleveren. In ieder geval moet de auto in kwestie een kenteken hebben dat op of na oktober 2016 in Nederland is afgegeven. Kijk voor alle regels op de website van de Belastingdienst.
Export auto verkopen met de ANWB Verkoopservice
Geen zin in het gedoe van export? Overweeg dan de ANWB Verkoopservice.
- Binnen 1 werkdag een bod
- Gemakkelijk inleveren op ruim 50 locaties
- Eerstvolgende werkdag het geld al op je rekening