Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

In Nederland is een bank achterin een stationwagen voor kinderen tot 1.35 meter toegestaan, hoe is dat de rest van Europa

Vraag gesteld door MLBarendrecht op 8 augustus 2017

Deze zomervakantie ben ik op vakantie geweest in Luxemburg. Hier ben ik aangehouden en bekeurd omdat ik met 7 personen in een 5-persoonsauto aan het rijden was (2 volwassenen en 5 kinderen). In Nederland is sinds april 2008 toegestaan dat kinderen tot 1.35 meter vervoerd mogelijk worden in de laadruimte van een stationwagen op een daarvoor gemaakte bank die deel uitmaakt van de constructie van de auto incl. gordels (RVV 1990, 2.26a Artikel 58a lid 2e). Omdat deze plekken niet geschikt zijn voor volwassenen, hoeft volgens het RDW de wagen niet herkeurd worden naar 7 personen.

Is dit Nederlands of Europese wetgeving? En hoe zit dit in België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk?

Mede omdat op https://www.anwb.nl/vakantie/luxemburg/informatie/verkeersregels hier niets over vermeld staat, ben ik er vanuit gegaan dat dezelfde regels gelden dan in Nederland. De bank is speciaal voor kinderen tot 1.35 meter en gemaakt door garage Geurtsen in Veenendaal http://www.garagegeurtsen.nl/Diensten/Uniklapbank.

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

Tijdens uw vakantie met de auto in Luxemburg bent u bekeurd. De reden daarvan was dat u in een 5-persoonsauto namelijk 7 personen vervoert. U bent in de veronderstelling dat indien het gaat om het vervoer van kinderen tot en met 1.35 meter het plaatsnemen, op een daarvoor gemaakte bank die deel uitmaakt van de constructie van de auto inclusief gordels, is toegestaan.

Als er op het kentekenbewijs het aantal zitplaatsen vermeld staat dan dient u zich daar aan te houden, ook in het buitenland. Indien uw auto een bouwjaar kent na 30 september 2000 dan mogen alleen de in lengterichting geplaatste zitplaatsen tijdens het rijden gebruikt worden de naar voren en achter geplaatste zitplaatsen mogen alleen gebruikt worden indien ze van en gordel zijn voorzien. Indien uw auto gebouwd is na 31 december en voor 1 oktober 2000 dan mogen de naar achter gerichte en in de lengtegerichte zitplaatsen tijdens het rijden worden gebruikt. De naar voren gerichte zitplaatsen mogen alleen worden gebruikt als ze van gordels zijn voorzien.



***

Reactie van MLBarendrecht:

Mijn auto is van 11-09-2001, de bank is over de breedte van de auto gemonteerd, in de wielkassen. De zitplaatsen zijn naar achteren gericht en zijn voorzien van 2-puntige heupgordels.

Ik heb navraag gedaan bij het RDW, die bevestigen dat de auto niet gekeurd hoeft te worden omdat de bank uitsluitend geschikt is voor kinderen tot 1.35 meter. In Nederland is dit toegestaan: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2008/03/27/nieuwe-verkeersregels-per-1-april.

Kunt u nagaan hoe dit is België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk vermeld staat in de wet?



***

Reactie van Michiel Claesen:

Kunt u svp mij ter aanvulling uw kenteken opgeven? Desgewenst kan ik deze na lezing, direct verwijderen van dit platform.



***

Reactie van Marika Oliviera:

Bedankt voor het vermelden van uw kentekengegevens. Ik heb ze zoals aangegeven ook direct verwijderd.

Het is inderdaad zo, zoals ook aangegeven is in het nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid, dat het gebruik van geïmproviseerde zitplaatsen in auto’s verboden is. Passagiers mogen alleen worden vervoerd op een echte zitplaats die gemaakt is voor het gebruik van volwassen passagiers. Uitzonderingen worden gemaakt voor het vervoer van kinderen tot 1,35 meter op speciaal voor hen aangebrachte zitplaatsen (met name extra bankjes achterin stationwagens) en voor passagiers die gebruikmaken van een rolstoel. Echter, na wat uitgebreider onderzoek te hebben gedaan merk ik op dat dat summiere informatie betreft.

Typegoedkeuring
Bij een auto wordt door de fabrikant een typegoedkeuring afgegeven. Daarop staan het aantal zitplaatsen vermeld die de fabrikant voor ogen heeft gehad bij de bouw van de auto. Indien u die wenst uit breiden dient u bij de fabrikant aan te kloppen. De fabrikant beoordeelt dan of de betreffende auto geschikt is voor extra zitplaatsen. Indien dat het geval is zullen zij een verklaring opmaken van wijziging van de typegoedkeuring. Die zal dan in uw geval bijvoorbeeld van 5 naar 7 zitplaatsen gaan. Met die afgegeven wijzigingsverklaring van de fabrikant kan u vervolgens bij de RDW een wijziging van het aantal zitplaatsen op het kentekenbewijs aanvragen. De RDW willigt vrijwel alle verzoeken tot wijziging van zitplaatsen op het kentekenbewijs in, mits de eerder genoemde verklaring van de fabrikant overlegd kan worden.

Het komt er dus op neer dat wanneer een politieagent u aanhoudt (dus ook in het buitenland) het aantal zitplaatsen op het kentekenbewijs leidend is. Dat houdt ook in dat u daarvoor bekeurd mag en kan worden.